• La consellera de Salut destaca el “motor econòmic i la cohesió territorial” que suposa invertir en salut
  • Ho fa en la cloenda del 40è aniversari de la Comissió d’Economia de la Salut

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha participat aquest vespre en la cloenda de l’acte de 40è aniversari de la Comissió d’Economia de la Salut del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Vergés ha arrencat la seva intervenció tot recordant que els recursos dedicats a la salut no són una despesa, sinó una inversió ja que, més enllà de servir per prestar serveis sanitaris a la ciutadania, “genera riquesa al conjunt de la societat, esdevé motor econòmic i cohesiona el territori”. En aquest sentit, Vergés ha enumerat alguns exemples d’aquests beneficis: els 31.000 M€ anuals generats pel sector ciències de la salut -que representa el 7,2% del PIB a Catalunya i que dona feina a més de 220.000 persones, la majoria professionals altament qualificats-, o la transferència de coneixement, d’innovació o de noves tecnologies que provoca.

Vergés ha apuntat la necessitat de mirar cap al futur considerant el que suposa, per a la gestió de la sanitat, el creixement de la cronicitat en la població; en aquest sentit, la titular de Salut ha recordat que “l’atenció primària és la gran aposta d’aquesta legislatura, però no només des de la vessant assistencial, sinó també com a nexe amb la salut comunitària”. De fet, que l’atenció sanitària només representi un 14% dels determinants de salut mentre que el 56% depenen de causes socials de l’estat de salut obliga a “invertir en polítiques socials i en abordar les desigualtats econòmiques”, com ara amb el Pla Interdepartamental i Intersectorial en Salut Pública (PINSAP).

Tot i lamentar l’infrafinançament del sistema sanitari públic català, Alba Vergés ha subratllat la necessitat d’innovar per poder trobar solucions sostenibles a l’expansió de les noves teràpies, sense perdre de vista la universalitat, l’equitat, la viabilitat i la sostenibilitat del sistema. Una sostenibilitat que també planteja reptes pel que fa als professionals, sense els i les quals el sistema fallaria. “Som competitius en el coneixement i invertim en tot el col·lectiu, per a millorar la seva situació i perquè era de justícia”, ha dit la consellera abans d’enumerar els tres àmbits per on passa l’expansió dels professionals: les condicions de treball i de l’entorn, el prestigi social i professional i la perspectiva de desenvolupament.
 
La titular de Salut ha emfatitzat el marge de creixement del sistema sanitari públic català i el seu optimisme en ser innovadors, i ha avançat que s’està treballant en mesures per a seguir sent eficient i sostenible. A més, i en aquest sentit, Vergés ha valorat la importància d’incorporar economistes de la salut al sistema que, dotats amb una sensibilitat especial i fugint de les anàlisis úniques de l’economia aplicada, contribueixin a valorar la viabilitat de les mesures que es prenen, juntament amb infermeres, metges i directius sanitaris.