Foto de la reunió

El conseller Chakir el Homrani anuncia l'aprovació del reglament de la Renda Garantida de Ciutadania a començaments de l'any vinent

query_builder   5 juny 2019 17:33

event_note Nota de premsa

El conseller Chakir el Homrani anuncia l'aprovació del reglament de la Renda Garantida de Ciutadania a començaments de l'any vinent

  • Avui s’ha celebrat la primera reunió de la Comissió de Govern de la RGC, un espai de governança compartida entre la Generalitat, les entitats, els agents socials més representatius i els ens locals
  • Més de 122.000 persones són beneficiàries de la RGC, un 14% més que al setembre de 2017, quan es va començar a implementar
  • Properament també es constituiran les taules territorials de coordinació perquè la gestió sigui encara més propera i adaptada a les necessitats de la ciutadania
Comissió de Govern de la RGC
Un total de 122.305 persones són beneficiaries de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), un 14% més que al setembre de 2017, quan es va començar a implementar. Són algunes de les dades que s’han donat a conèixer avui a la primera reunió de la Comissió de Govern de la RGC, formada per representats de diversos departaments de la Generalitat, la UGT i CCOO de Catalunya, així com Foment del Treball, PIMEC, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis.
 
La Comissió de Govern ha d’esdevenir un autèntic espai de governança compartida de la RGC entre els diferents departaments de la Generalitat, les entitats, els agents socials més representatius i els ajuntaments, i serà l’òrgan encarregat de les funcions d’avaluació i seguiment de l’aplicació i el funcionament d’aquesta prestació.
 
La posada en marxa de la Comissió de Govern ha de fer avançar de forma decisiva el desenvolupament del reglament de la RGC. En aquests moments ja s’han rebut totes les observacions i al·legacions procedents de la consulta interdepartamental i del període de l’audiència i informació pública, i a partir d’aquí, el text seguirà el procediment administratiu previst perquè a principis del 2020 s’aprovi definitivament, tal com ha anunciat avui el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.
 
Una altra de les passes importants que es donaran a partir d’ara és el desenvolupament de la coordinació territorial, amb la creació de tres pilots de taules territorials a la ciutat de Barcelona, el Baix Empordà/Gironès i el Baix Penedès/Garraf. En aquestes taules també participaran les entitats i agents socials del territori per aconseguir una gestió encara més propera i adaptada a les necessitats de la ciutadania, especialment dels col·lectius més vulnerables.
Cal recordar que, segons la llei de la RGC, el 2020 s’ha de completar la plena implantació d’aquesta prestació amb les quanties i els llindars econòmics definitius, que permetran arribar a un univers encara més ampli.
 
 
Creix el nombre de beneficiaris
 
Des de la seva posada en marxa, el nombre de beneficiaris ha crescut i ha passat de 107.607 persones al setembre de 2017 a més de 122.000 persones en l’actualitat (78.024 expedients). Això suposa un 14% més durant aquesta període i un 6% més que al setembre de l’any passat. La major part d’aquests beneficiaris són persones activables (74.827) i la resta es tracta de pensionistes amb rendes baixes que veuen completades les seves prestacions (47.478 persones).
 
En aquest sentit, podem afirmar que el número de beneficiaris de la renda garantida s’està ampliant i que supera àmpliament els de l’antiga renda mínima d’inserció. La darrera dada de beneficiaris de la renda mínima va ser d’uns 64.000 el juliol de 2017, és a dir, que amb la RGC s’ha pràcticament duplicat el nombre de persones beneficiàries.
 
Actualment la implementació de la renda garantida està en la segona fase, que va comportar un increment de la prestació al setembre del 2018, passant del 85% de l’IRSC (Indicador de renda de suficiència) al 91%. Això suposa una prestació de 609€ en el cas de les unitats familiars formades per 1 sol membre; 896€ per les de dos; 969€ per les de tres; 1.042€ pels nuclis de 4 membres; i 1.122 pels de cinc.
 
Pel que fa al perfil del beneficiari es tracta majoritàriament de persones d’entre 35 i 65 anys (85%); el 41% pertanyen a unitats familiars amb un sol membre; i un 60% dels titulars són dones.  
 
Actualment el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina mensualment 28,4 milions a les prestacions i complements de la RGC, uns 10 milions més des de quan es va començar a implementar.
 
 
Aconseguir la inserció laboral
 
És remarcable també que el 96% dels perceptors demanen la prestació complementària d’activació i inserció (PCAI) i, en el cas dels nous sol·licitants s’assoleix el 85%.
 
Entre setembre 2017 i abril 2019, s’han realitzat més de 95.000 serveis d’orientació i formació a perceptors de l’RGC, entre els quals més de 24.190 han estat processos d’orientació a oficines; 17.015, sessions d’inici del pla d’inserció; i 5.401, serveis de programes de mesures actives d’inserció per RMI. Cal recordar que la renda garantida busca la inserció laboral. Un dels seus objectius principals és precisament que la gent que la percep ho deixi de fer perquè ha trobat feina i, per això són tan importants aquest plans d’inserció laboral. En aquest sentit, cal destacar que des del setembre de 2017 un total de 4.851 famílies han accedit a un contracte de treball, una mitjana de 343 famílies al mes.
 
 
Millora dels processos
 
Des del 15 de setembre s’han atès quasi 157.000 persones, majoritàriament a través d’una cita programada en una Oficina de Treball del SOC o bé en una Oficina d’Atenció Ciutadana o d’Afers Socials i Famílies.
 
En el darrer any també s’ha reduït el termini de resolució i s’ha situat en els 2,5 mesos. Totes les sol·licituds es ressolen doncs dins del termini establert.
 
Pel que fa a les sol·licituds que no compleixen els requisits, en aquest darrer període han passat del 75 al 58% en els cas dels sol·licitants activables i del 63 al 37% en el cas dels que no ho són. Això suposa un increment del 24% en el percentatge de les sol·licituds que compleixen el requisits respecte a la proporció que ho feien el primer any d’aplicació.
 
La major part de les sol·licituds que incomplien els requisits o bé era per superar el límit d’ingressos marcat per la normativa (en un 41%) o bé per tenir un treball a jornada completa (12%), un terme que també és incompatible amb la percepció de la RGC.
 
D’altra banda, també s’ha estabilitzat la mitjana de sol·licituds mensuals que actualment es situa al voltant de les 3.425.
 

1  

Imatges

Foto de la primera reunió de la Comissió de Govern de la RGC

Foto de la primera reunió de la Comissió de Govern de la RGC 200

1  

Fitxers adjunts

Document de la primera reunió de la Comissió de Govern de la RGC

Document de la primera reunió de la Comissió de Govern de la RGC
PDF | 428

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined