El Consell de Garanties Estatutàries  de Catalunya dona la raó a la Generalitat i avala la impugnació per invasió competencial del Reial decret 165/2019 de 22 de març sobre el nou Reglament d’adopció internacional, impulsat pel Govern central. En el seu dia, el Govern de la Generalitat ja va denunciar aquesta situació i va presentar el corresponent requeriment d’incompetència, previ al plantejament de conflicte de competència.
 
La Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), denuncia que el text regula aspectes que vulneren competències del Govern català, com la decisió sobre l’inici, el tancament i la suspensió de la tramitació de les adopcions en un país determinat, la decisió del número d’expedients que s’envien als països d’origen, així com l’acreditació dels organismes per a l’adopció internacional i el control de l’actuació als països d’origen. Així mateix, el Reglament també ignora l’acord bilateral de 2016 entre Catalunya i l’Estat sobre aquesta matèria.
 
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha destacat que Catalunya és un país amb una gran trajectòria i experiència en la tramitació d’adopcions internacionals, que ha exercit la competència en plena eficàcia i eficiència durant més de 20 anys”. “La proposta que fa el Govern de l’Estat no és respectuosa a nivell jurídic, ni a nivell polític, ni tampoc a nivell social, ja que el fet que l’Estat centralitzi ens priva de donar un servei públic de qualitat, en un àmbit on la proximitat, el contacte directe amb les famílies és imprescindible”, ha afirmat El Homrani.
 
El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries avala aquests arguments i fa notar la col·lisió d’alguns dels articles del Reglament amb les competències pròpies de Catalunya. Així, molts dels articles del nou Reglament insereixen en la fase administrativa de les adopcions internacionals, la qual s’emmarca en l’àmbit competencial de la protecció dels menors que correspon a la Generalitat.
 
El dictamen favorable del Consell de Garanties Estatutària és preceptiu per plantejar un conflicte de competència davant del Tribunal Constitucional.