Les persones que fan feines pesades, a l'aire lliure o en ambients calorosos cal que adoptin mesures de prevenció com hidratar-se o fer descansos freqüents i han d’estar atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen
El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat de l’arribada d’una massa d’aire molt càlida, que es mantindrà tota la setmana, amb temperatures màximes que poden arribar als 38 graus. Davant d’aquesta predicció, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies recomana seguir una sèrie de recomanacions per garantir el benestar de les persones treballadores –sobretot, aquelles que fan feines pesades, a l’aire lliure o en ambients calorosos- i evitar accidents laborals.
 
Aquestes persones i les seves empreses, a més a més, hauran d’estar atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor.
 
Consells bàsics per als treballadors i les treballadores
 
1.    Beure aigua fresca (no freda) sovint i regularment, just abans, durant i immediatament després de la feina amb exposició a la calor.
2.    Menjar aliments lleugers
3.    Evitar les begudes alcohòliques, amb cafeïna o molt ensucrades
4.    Arribar ben descansat a la feina
5.    No treure's la roba i cobrir el cap
6.    Utilitzar roba ampla, clara i fresca.
7.    Emprar cremes de protecció solar
 
Consells bàsics per a l'empresa
 
1.    Facilitar descansos freqüents a indrets frescos
2.    Organitzar torns per reduir el temps o la intensitat de l’exposició a la calor
3.    Planificar les tasques més pesades per a les hores de menys calor
4.    Evitar el treball aïllat i posar aigua a disposició de les persones treballadores
5.    Facilitar o recomana a les persones treballadores l’ús de gorres, barrets o roba clara.
6.    Posar a la disposició dels treballadors i treballadores crema de protecció solar
 
Aquestes precaucions són especialment importants en ocupacions fortament exposades a l’aire lliure com l’agricultura la construcció, la jardineria o l’explotació forestal; en llocs tancats com foneries de metalls, forns de pa i pastisseries, cuines, forns de maons o bugaderies.
 
En cas que alguna persona presenti símptomes com fatiga, mal de cap, mareig, rampes musculars, esgotament per calor o cop de calor  (la temperatura del cos supera els 40 graus), caldrà:
 
ü  Activar el protocol de primers auxilis
ü  Portar a la persona afectada a un lloc fresc i ben airejat o bé ventar-la
ü  Treure-li o bé descorda-li la roba
ü  Mullar-la
ü  Esperar al seu costat fins que arribi l'equip de primers auxilis
 
Més informació sobre precaucions per l’onada de calor en aquest web de l'àrea de Seguretat i Salut Laboral. I també en aquest web de la Generalitat i en aquest vídeo.