Foto de la roda de premsa
Girona i Manresa són dues de les ciutats catalanes amb presencia de persones refugiades que participen al Programa de mentoria, que des de fa un any i mig impulsa el Govern a tot el país. Així ho ha explicat avui el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, acompanyat de les entitats acreditades per la gestió de places de refugi del Programa estatal. En aquest context, el secretari ha llençat una crida perquè més persones s’involucrin al programa i es formin perquè es puguin crear nous tàndems en aquests municipis.
 
El programa de mentoria proporciona un acompanyament a les persones refugiades durant 12 mesos i té per objectiu reforçar la seva autonomia, a través de la pràctica de la llengua i el coneixement de l’entorn del municipi d’acollida i el seu teixit social, però també significa un aprenentatge sobre la realitat del refugi i les migracions forçades per les persones mentores.
 
Actualment al Bages hi viuen 238 persones refugiades, en places gestionades per les entitats Creu Roja, Apip Acam i la Fundació Tomàs Canet, seguint un Pla individual d’acollida. El director de l’àrea d’intervenció social de Creu Roja, Oscar Barbero, ha afirmat que “les entitats apostem molt pel Programa de mentoria. En la fase d’integració, la última fase del programa, hem de  deixar de donar suport a les persones i és en aquest moment on pren molta importància l’enllaç amb la societat i la mentoria ho possibilita molt”.
 
Oriol Amorós ha aprofitat la seva intervenció per constatar que “Catalunya és terra d’acollida i la comarca del Bages n’és un exemple clar”. El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania ha posat en valor la feina que fan les entitats locals en termes d’acollida ha agraït el suport i implicació per part de les autoritats locals que han assistit a la presentació del programa, entre elles la  delegada del Govern, el president del Consell Comarcal i diversos regidors de l’Ajuntament de Manresa. “L’acollida de persones refugiades és un tema de país”, ha afirmat Amorós.
 
Pel què a fa a la demarcació de Girona, 260 persones refugiades estan seguint actualment el programa d’acollida estatal. Des de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania es confia ampliar el número de tàndems o grups de mentoria i superar la xifra dels 20 que s’han posat en funcionament fins a data d’avui. En aquest sentit, els representants de les entitats han aprofitat per remarcar que “nosaltres acollim i la societat integra”, posant en valor la xarxa de contactes i relacions humanes que afavoreix el programa de mentoria.
 
Finalment, s’ha recordat que durant els propers dies s’organitzaran sessions informatives perquè les persones interessades en ser mentores s’hi dirigeixin i resolguin els dubtes abans de registrar-se al web de la Generalitat. Les cites seran a Berga el dia 2 de juliol, Manresa i Girona el 4 de juliol i Mataró el dia 10 de juliol .