El conseller ha inaugurat aquest matí el segon Congrés de l’Acció Social a Catalunya, Inclusió.cat, organitzat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Universitat de Vic
Inclusió.cat
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha inaugurat aquest matí la segona edició del Congrés de l’Acció Social a Catalunya, Inclusió.cat, que se celebra avui i demà a Vic. L’han acompanyat el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Collet, i la regidora de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs.
 
Inclusió.cat està organitzat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Càtedra de Serveis Socials de la UVic. Aquesta segona edició està centrada en la promoció de l’autonomia personal i l’atenció a l’entorn domiciliari, a partir de quatre eixos: cap a l’atenció integrada de l’atenció primària i social sanitària; la prevenció i l’atenció en l’entorn domiciliari i comunitari; els models organitzatius i les plataformes de  serveis, i les solucions tecnològiques.
 
El conseller ha ressaltat la importància d’aquest congrés, que compta amb la participació de ponents de reconegut prestigi internacional i ha reivindicat el coneixement científic també en els serveis socials, perquè “no hi ha ciència social sense mirada crítica i profunda, sense reflexió i debat, sense preguntar-nos sobre la reproducció de les desigualtats socials”.
 
Les polítiques públiques per a les persones amb limitacions funcionals han de fer front a nous reptes, com per exemple, el progressiu envelliment de la població, però també les expectatives de la ciutadania respecte a l’exercici efectiu dels seus drets, entre ells el de l’autonomia personal. En aquest sentit, Chakir el Homrani ha anunciat que el Departament ultima un document de bases del futur Pla Estratègic de Serveis Socials.
 
El Homrani ha explicat que “tenim un objectiu ambiciós: incrementar la cobertura dels serveis socials amb una visió preventiva per davant de la pal·liativa, intentant oferir una atenció de proximitat i que permeti l’autonomia personal, no tant una resposta institucionalitzadora ni cronificadora. L’element clau ha de ser el dret a decidir el propi projecte de vida, posant les persones al centre, però en el marc de la seva comunitat, del seu entorn familiar i social. Hem de desapoderar els i les professionals dels serveis socials per apoderar les persones”. I ha resumit la idea en una frase: “Atendre més gent, abans i millor, preventivament i en el seu entorn”.
 
El conseller ha destacat que el principal motor de transformació són els i les professionals, a qui ha definit com “l’element cabdal del Sistema de Serveis Socials. Amb la seva qualificació, experiència, coneixements i, també, condicions laborals realment dignes i reconeixement social, han d’esdevenir la base d’aquesta nova orientació”.
 
Segons El Homrani, el Departament es proposa “reorganitzar el sistema per millorar-ne els fluxos d’intervenció, tot situant l’atenció primària com a porta d’entrada i configurant una Xarxa d’Atenció Primària Social accessible, proactiva i tractora del Sistema Català de Serveis Socials”, i ha rebutjat els calaixos estancs: “Necessitem definir models conjunts d’intervenció amb tots els sistemes públics amb els que interaccionen els serveis socials. L’abordatge holístic, preventiu, que garanteix el contínuum assistencial i posa la persona el centre, així ho requereix”, ha reblat.
 
El congrés Inclusió.cat s’erigeix com un referent i un punt de trobada de tots els actors que configuren el Sistema Català de Serveis Socials, així com un espai de generació i divulgació de coneixement científic. En aquesta edició hi participen 300 persones, entre professionals dels serveis socials, entitats del tercer sector, responsables polítics, personal investigador, acadèmics i experts en aquest àmbit, així com estudiants de grau, postgrau i doctorands de les disciplines vinculades als serveis socials.

1  

Imatges

Imatge de l'acte inaugural

Imatge de l'acte inaugural 748