El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, s’han reunit aquest migdia per valorar l’atac a un centre de menors tutelats per la Generalitat de Catalunya que va tenir lloc ahir a la localitat.

El Homrani ha qualificat els fets “d’extrema gravetat” i ha destacat que s’ha traspassat una línia que no s’havia creuat fins ara: "Tenim la sensació que aquest atac estava més organitzat”. El conseller ha denunciat que “grupuscles d’extrema dreta han actuat en un espai públic de protecció, on professionals de l’àmbit social atenen un col·lectiu tan vulnerable com són els menors d’edat”.

“No permetrem aquesta situació. Actuarem i demanarem la màxima contundència a la justícia”, ha reblat el conseller. En aquest sentit, l’assessoria jurídica del Departament ha estat valorant de quins presumptes delictes poden ser constitutius els fets d’ahir i ha detallat que “més enllà del presumpte delicte d’odi amb motius racistes i xenòfobs, la conselleria es personarà com a acusació també en un presumpte delicte de lesions, d’amenaces i coaccions, de violació del domicili i d’entrada en un establiment públic, així com de desordres públics i d’emissió de missatges que inciten a la comissió de desordres públics”.

“No podem permetre que això passi enlloc. El nostre compromís és amb la convivència”, ha destacat. El conseller també ha apuntat que aquests fets han estat perpetrats per una minoria: “No podem permetre que aquesta minoria guanyi el relat, no podem permetre que el col·lectiu d’adolescents i joves migrats acabi sent estigmatitzat i hagi de patir aquests nivells de violència, com tampoc podem permetre que s’amenaci i pateixin aquests nivells de violència les educadores i els educadors o les entitats”.

El conseller ha assegurat que “de la mateixa manera que vam ser clarament contundents davant els presumptes delictes de violència masclista que van tenir lloc el cap de setmana passat a Canet o el Masnou, actuarem amb la mateixa determinació davant dels fets d’ahir”. El Homrani ha insistit que la xacra de la violència masclista “no té orígens, ni nacionalitats, ni edats, ni classes socials i no podem permetre aquest exercici de l’estigma, perquè atempta contra els drets més bàsics de la nostra societat”.

El titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha assegurat que el país ha d’abordar l’arribada i la inclusió dels joves que arriben sols com un repte complex, amb una feina conjunta de totes les administracions. En aquest sentit, ha volgut agrair la tasca i la col·laboració de l’Ajuntament del Masnou i dels més de 120 municipis que acullen centres on s’atenen aquests joves. Alhora ha lamentat que l’Estat “se situï de perfil” davant l’arribada de menors d’edat sense referents familiars. “Portem anys demanant informació dels fluxos migratoris i de les arribades, per poder planificar una bona acollida i inclusió. Portem molt temps exigint que es millori una gestió absolutament necessària com és la documentació dels nois”, ha sentenciat.