Consellera Vergés:

Consellera Vergés: "Amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya recuperem una eina de país vital per a tenir una millor salut"

query_builder   10 juliol 2019 15:41

event_note Nota de premsa

Consellera Vergés: "Amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya recuperem una eina de país vital per a tenir una millor salut"

  • El Parlament aprova el projecte de llei per a crear aquest ens, que s’ocuparà de la protecció i la promoció de la salut, de la prevenció de la malaltia i de la vigilància de la salut pública
  • Serà més proper, àgil i flexible davant els reptes presents i futurs i integrant la perspectiva de gènere
Al centre, la consellera Vergés i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, aquest migdia al Parlament.
Al centre, la consellera Vergés i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, aquest migdia al Parlament.
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest matí per unanimitat el projecte de llei de creació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. D’aquesta manera, es tanca un procés que el Govern va reactivar fa uns mesos, després que la creació d’aquest ens quedés aturat amb l’aplicació de l’article 155. L’objectiu, llavors i ara, és recuperar l’esperit i les funcions inicials amb què va néixer al 2009 l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT): implicar tots els departaments del Govern en la protecció i la promoció de la salut, en la prevenció de la malaltia i la vigilància de la salut pública.
 
L’any 2014, però, l’agència va perdre la seva personalitat jurídica i va quedar adscrita a la Conselleria de Salut; en concret, exercint les seves funcions a partir de llavors des de la Secretaria de Salut Pública. Ara, però, amb aquesta aprovació, es recupera  l’Agència dotant-la de nou de personalitat jurídica pròpia, com a organisme autònom administratiu, per respondre amb més eficàcia, agilitat i flexibilitat als reptes actuals i de futur de la salut pública.
 
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha celebrat la “recuperació d’una agència de país, imprescindible per a fer polítiques que ataquen directament els determinants socials de la salut d’una forma transversal”. Per a Vergés, que ha destacat la governança participada amb els altres departaments i amb el món local amb què actuarà l’agència, és molt rellevant que guanyi en flexibilitat “precisament per fer allò del que la salut publica s’ha d’ocupar: adaptar-se als canvis de la societat i els seus determinants, que influeixen decisivament en l’estat de salut de la nostra població”.
 
L’aprovació per part del Parlament respecta la voluntat del Govern que l’ASPCAT funcioni vetllant per la integració expressa i operativa de la perspectiva de gènere, de l’equitat i de l’abordatge transversal dels determinants de la salut, en especial pel que fa al disseny, implantació i avaluació del Pla Interdepartamental  i Intersectorial de Salut Pública. En concret, es desenvoluparan les metodologies necessàries i s'incorporaran criteris d'avaluació que contribueixin a tractar la dimensió del gènere, garantint la recollida de dades desagregades per sexes i desenvolupant indicadors qualitatius i quantitatius de gènere.
 
Els òrgans de govern de l’Agència seran el Consell Rector –màxim òrgan de govern i encarregat de fixar les directrius generals d’actuació- i la Direcció –encarregada d’executar els acords que adopta el Consell Rector-. A més, l’Agència guanya elements de descentralització territorial amb la creació dels serveis regionals.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined