Certificats català
Un total de 3.674 persones s’han presentat als exàmens per obtenir els certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, que s’han dut a terme entre el 4 de maig i el 15 de juny d’enguany. Aquesta xifra representa el 70,76 % de les persones inscrites a les proves: 5.192. Destaca l’increment notable registrat del nombre d’inscrits: ha augmentat prop d’un 12 % (11,61 %) respecte de la convocatòria de l’any 2018, amb 4.652 inscrits. Aquesta crescuda també és remarcable comparat amb el 4,5 % del 2018 respecte de la inscripció del 2017 o amb l’1 % del 2017 respecte del 2016.
 
Els resultats de les proves de català es publicaran el dia 5 de setembre i, des del mateix moment de la publicació, totes les persones presentades tindran accés a un informe detallat dels resultats obtinguts, exercici per exercici.
 
Més inscripció per al nivell C1
El certificat que més ha crescut en nombre d’inscrits és el certificat de nivell de suficiència (C1), amb un 22,5 % més, continuant la clara tendència a l’alça iniciada al 2015. S’hi han inscrit 2.413 persones. Al certificat de nivell superior (C2) s’hi han inscrit 1.807 persones, un increment d’un 2,21 % respecte de la convocatòria anterior.
 
De fet, els certificats de nivell de suficiència (C1) i de nivell superior (C2) han aplegat el 81,28 % de la inscripció (46,48 % i 34,80 %, respectivament). La resta es reparteix, per aquest ordre, entre el nivell intermedi (B2), el nivell elemental (B1) i el nivell bàsic (A2).
 
Pel que fa al nombre de presentats, gairebé el 70 % de les persones inscrites s’han presentat a la prova del nivell de suficiència (C1) i el 75 % a la prova de nivell superior (C2). Al nivell intermedi, s’han examinat prop d’un 63 % dels inscrits i en els nivells més baixos, prop d’un 60 %.
  
Les proves s’han administrat en 17 localitats. A Catalunya, els exàmens s’han fet a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Figueres, Granollers, Igualada, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
 
També s’han fet proves a Fraga i a Perpinyà. En el cas de Fraga, s’administren les proves de nivell intermedi (B2) i de nivell de suficiència (C1). Cal destacar la inscripció a aquest darrer certificat, que ha passat de 56 persones l’any 2018 a 93 aquest any. S’hi han presentat 83 persones (el 89 % dels inscrits). En el cas de Perpinyà, s’han inscrit a les proves 132 persones.
 
Títols reconeguts
El certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística són títols oficials amb reconeixement internacional i validesa indefinida. Es basen en el Marc europeu comú de referència per a les llengües. Ofereixen una garantia de qualitat: les proves són elaborades, administrades i corregides per persones expertes en avaluació de llengües d’acord amb els criteris de l’Associació Europea d’Avaluadors de Llengua (Association of Language Testers in Europe, ALTE). Permeten acreditar el nivell de coneixement de la llengua catalana amb un alt grau de fiabilitat, i són valorats tant en l’àmbit acadèmic com en el laboral (a les administracions públiques, les empreses i les institucions).
 
Actualment a Catalunya, més de 2 milions de ciutadans diuen que volen millorar els coneixements de català, segons la darrera Enquesta d’usos lingüístics a la població (2018). La certificació de coneixements és, junt amb l’oferta formativa en llengua catalana per a adults, un dels serveis clau del Govern per estendre el coneixement de català i, alhora, preservar la qualitat i el prestigi de la llengua.