_

La consellera Vergés posa en valor el servei que presta l'Hospital de Dia Mare-Bebè del Clínic

query_builder   30 agost 2019 14:55

event_note Nota de premsa

La consellera Vergés posa en valor el servei que presta l'Hospital de Dia Mare-Bebè del Clínic

  • L’espai ajuda dones amb malaltia mental a ser mares, alletant i cuidant el nadó amb supervisió i acompanyament, en un entorn terapèutic, proper i confortable
  • Unes 50 dones han utilitzat aquest centre de dia únic i pioner, en el seu primer any de funcionament
La consellera, en un moment de la seva visita a l'espai, parlant amb professionals del centre.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest matí l’Hospital de Dia Mare – Bebè del Clínic, un centre únic a l’Estat espanyol que dona servei a dones amb trastorns mentals que han acaben de ser mares. Aquest centre és pioner al sud d’Europa perquè, a diferència d’altres espais especialitzats en la salut mental perinatal, aquest s’enfoca a donar un servei més terapèutic i confortable i a garantir la continuïtat de l’atenció de la mare i del bebè, per afavorir així el vincle, la lactància materna i la cura.
 
Les usuàries són mares amb nadons de fins a 12 mesos i que pateixen algun trastorn mental, aparegut abans o després de donar a llum. En aquest sentit, l’hospital treballa per millorar la prevenció, la detecció i la intervenció dels trastorns mentals greus amb tractaments especialitzats en patologies mentals perinatals. Per això, s’elabora un programa individual adequat a les necessitats de cada dona i nadó, tant durant l’embaràs com en els primers dotze mesos de l’infant.
 
Aquests tractaments es basen en intervencions que afavoreixen l’alletament matern, la interacció entre la mare i el bebè, la criança respectuosa i positiva, així com la incorporació progressiva a la quotidianitat, fomentant el vincle amb la comunitat i  la família.  El centre disposa de 10 places per a mares i 10-12 bebès amb una estada aproximada de 3 mesos. Per atendre més mares i adequar els horaris a les diferents necessitats, l’estada pot ser parcial o completa, cosa que amplia l’oferta fins a 15-18 places.
 
Un servei clau per a una patologia força invisible
L’Hospital de dia, situat al recinte de la Maternitat de Barcelona, forma part de la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic, una unitat clau en tractar-se d’una patologia força invisibilitzada, en què s’està treballant de manera més activa en els últims anys, per la incidència que presenta. De fet, segons estudis internacionals s’estima el 25% de les embarassades podria presentar algun problema de salut mental (els més comuns, ansietat i depressió), i que el 10% podria patir depressió postpart.
 
Un dels punts forts del programa que desenvolupa la unitat és la seva multidisciplinarietat i el tracte molt proper, humà i biopsicosocial que presta, i que les dones agraeixen notablement. En aquest sentit, cal tenir en compte que, de la cinquantena de dones –amb els seus bebès- que han utilitzat el servei durant el seu primer any, al 2018, la majoria patien depressió perinatal. El 70% van ser mares per primera vegada, el 65% tenen estudis universitaris i el 23% problemes econòmics. A més, en gairebé 10 d’elles es va detectar una situació de violència de parella en el moment de l’ingrés.
 
Cal remarcar que l’atenció va dirigida tant al nadó com a la mare, donat que aquests infants tenen més risc de patir algun trastorn. Entre els seus programes, destaca un de ‘maternitat assistida’ per a mares amb Trastorn Mental Greu i crònic que requereixen d’una intervenció multidisciplinària i una coordinació específica amb els recursos del seu territori. Així, es fa un acompanyament de la vessant més social, en casos de dones sense llar o víctimes de violència de gènere, entre altres. També és rellevant el de ‘mares expertes’ en què mares visitades durant el període perinatal a la unitat i que ja estan recuperades ajuden a identificar necessitats i a implementar millores.
 
Amb la prestació d’aquest servei, el Departament de Salut demostra l’aposta clara que fa per l’abordament de la salut mental des de la perspectiva de gènere i amb grups vulnerables. De fet, que l’atenció a la salut mental i les addicions és una prioritat per al Departament de Salut queda palès i recollit a les Estratègies de salut mental i addiccions 2017-2020, que van acompanyades de l’increment pressupostari més gran de la història en l’àrea de la salut mental.

3  

Imatges

Foto1

Foto1 2809

Foto2

Foto2 2384

Foto3

Foto3 2589

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined