• La consellera de Salut afirma que és “absolutament urgent” que aquest mes de setembre el consistori barceloní es pronunciï sobre el lloc on es construirà el nou centre d’atenció primària
La consellera de Salut durant la visita a l'ESIC Dos de Maig de Barcelona
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que és “una irresponsabilitat” que l’Ajuntament de Barcelona -després de dos mesos de govern municipal- encara no hagi decidit la ubicació del nou Centre d’Atenció Primària (CAP) Raval Nord de la ciutat. “És absolutament urgent que aquest mes decideixi el lloc on es construirà el nou equipament”, ha dit la consellera a preguntes dels periodistes, després de visitar aquest matí l’Equip de Suport Integral a la Complexitat (ESIC) Dos de Maig de Barcelona.  
 
Alba Vergés ha assenyalat que “el Departament de Salut ja ho té tot preparat per construir aquest centre que necessiten professionals i veïns” i ha explicat que així li va traslladar a l’alcaldessa, Ada Colau, durant la inauguració del CAP Roger de Barcelona, el passat mes de juliol.
 
Actualment, el Centre d’Atenció Primària del Raval té una població de referència de 23.000 persones i diàriament fa unes 700 visites.
 
L’ESIC, un dispositiu que posa la persona al centre
D’altra banda, durant la visita a l’Equip de Suport Integral a la Complexitat Dos de Maig, la consellera Vergés ha destacat la importància d’aquest dispositiu “que posa la persona al centre” i que alhora “respon a les necessitats de la primària” ja que és un dispositiu assistencial que impulsa un model organitzatiu territorial d’atenció precoç, propera i proactiva als pacients crònics complexos en risc de desestabilització.
 
Inaugurat el 2017, aquest dispositiu ja ha completat el seu desplegament i actualment dona cobertura a les 16 àrees bàsiques de Salut que formen l’Àrea Integral de Salut Dreta de Barcelona amb una població de referència de 402.681 habitants.
 
La mitjana d’edat dels pacients atesos durant el 2018 va ser de 83,7 anys i el 64,4% van ser dones. El 78% dels malalts procedien de l’Atenció Primària però també de l’hospital per seguiment post-alta. Molts d’aquests processos que acabarien en ingrés se solucionen en el propi dispositiu i només el 5,25 % ingressa a un hospital i un 3,2% requereix una hospitalització a domicili.

1  

Imatges

Fotografia de la consellera de Salut durant la visita a l'ESIC Dos de Maig de Barcelona

Fotografia de la consellera de Salut durant la visita a l'ESIC Dos de Maig de Barcelona 82