TES

Calvet: "La Burés és una colònia industrial pràcticament urbana per això és d'especial rellevància haver aprofitat aquests habitatges en benefici de la població"

query_builder   6 setembre 2019 14:43

event_note Nota de premsa

Calvet: "La Burés és una colònia industrial pràcticament urbana per això és d'especial rellevància haver aprofitat aquests habitatges en benefici de la població"

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat visita la rehabilitació de la Colònia Burés d’Anglès, on s’han arreglat 72 dels 88 habitatges que formen part d’aquesta antiga colònia tèxtil, construïda el 1890
  • Els treballs han tingut un cost de més de 500.000 euros, aportats per la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Foment, l’Ajuntament i els veïns
TES
Calvet visita, avui, l'habitatge rehabilitat d'un dels veïns de la Colònia Burés.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l’alcaldessa d’Anglès, Àstrid Desset, han visitat avui la rehabilitació que s’ha dut a terme a la Colònia Burés d’Anglès (la Selva), per resoldre les patologies que presentaven gran part dels habitatges. Els treballs, que han finalitzat recentment, han comportat  una inversió de 505.760 euros, dels quals 469.760 s’han destinat a les obres i, 36.000 a despeses de reallotjament de les famílies durant els mesos que han durat les feines. A la visita també hi han assistit el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Judith Gifreu, i el director dels serveis territorials del Departament a Girona, Pere Saló.
TES
Calvet ha destacat la tasca de l’alcaldessa en aquesta actuació. “Va mobilitzar tots els recursos per realitzar les obres, primer amb un cens per saber qui hi havia i en quines condicions, si propietat o lloguer, i després vam poder fer  els projectes per rehabilitar façanes, cobertes i posar a punt alguns elements estructurals que han aportat seguretat en les edificacions”, ha manifestat.
 
El conseller ha explicat que a arreu de Catalunya hi ha colònies industrials que són “una peculiaritat de la nostra estructura industrial, urbana i social però la Burés té la particularitat que està molt propera al nucli. És una colònia industrial pràcticament urbana. Per tant, ha estat d’especial rellevància haver aprofitat aquests habitatges en benefici de la població, perquè les persones i famílies hi puguin viure amb dignitat i continuïn desenvolupant els seus projectes de vida”. “Rehabilitant la Colònia Burés hem fet d’Anglès un poble millor”, ha apuntat.
 
La Colònia Burés, relacionada amb la indústria tèxtil i del filat de cotó, està formada per 88 habitatges, construïts l’any 1890 al carrer de les Fàbriques d’Anglès. Els edificis es disposen en dos blocs lineals de planta baixa i dues plantes pis a banda i banda del carrer. Les sis escales que estan comunicades són les que s’han rehabilitat, mentre que dues escales més, construïdes posteriorment a l’altra banda de la carretera, no han estat objecte d’aquestes obres.
 
Conjunt declarat Bé Cultural d’Interès Nacional
 
Les feines, que s’han realitzat en 72 habitatges, formen part de les actuacions previstes al Pla d’Habitatge estatal per recuperar conjunts històrics, centres urbans, barris degradats i nuclis rurals  de menys de 100 habitatges. Així, han estat finançades per la Generalitat de Catalunya (35%), el Ministeri de Foment (35%), l’Ajuntament d’Anglès (13,9%) i els veïns (16%). Per tant, la Generalitat hi ha aportat 177.016 euros. En alguns casos, les obres han comportat reformes integrals dels habitatges i, en altres, una posada a punt d’un conjunt residencial molt emblemàtic del municipi i que es va declarar Bé Cultural d'Interès Nacional el 2010.
 
A part d’aquesta actuació a la Colònia Burés, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha invertit, a través de la Llei de barris, 1,1 milions al municipi d’Anglès; 8,7 milions a la comarca de la Selva, i 69 milions a tota la demarcació de Girona.
 
Patologies diverses
 
Els habitatges presentaven patologies diverses a canaleres i cairats de les teulades, lluernes i xemeneies, desguassos, revestiment i paviment de les escales o a les instal·lacions elèctriques segons l’edifici i el tipus de manteniment que s’hi havia fet.
 
D’aquesta manera, els habitatges sotmesos a un manteniment correcte no patien deficiències que impedissin el seu ús. En altres, però, la manca de manteniment o l’execució incompleta d’obres havia comportat la pèrdua de funcionalitat dels habitatges, especialment de les cuines i els banys. En el cas concret de l’escala número 13, la degradació era molt més accentuada, amb part de la coberta enfonsada que comportava l’entrada d'aigües pluvials a l’interior.
 
Obres executades
TES
Un cop detectades les mancances dels habitatges, s’han dut a terme les obres següents:
 
·         Estructures: s’han rehabilitat les cobertes de fusta de les sis  escales  que estaven malmeses col·locant una placa sota la teula  per a garantir-ne l’estanqueïtat i un millor aïllament tèrmic. En el cas de la teulada que ja s’havia enfonsat,  ha calgut renovar completament la coberta i dels sostres interiors. S’han arreglat  també les canals de recollida d’aigua i els baixants afectats per la reparació de l’estructura.
 
·         Façanes: la manca de manteniment havia comportat la seva degradació progressiva, amb despreniment de revestiments, trencament de vidres i deteriorament de la fusteria. Ha calgut una revisió general del seu estat i  reparar els revestiments, restituint els vidres trencats i la fusteria i donant un tractament superficial adequat per garantir l'estanqueïtat del conjunt.
 
·         Escales: l’estat de les instal·lacions elèctriques a les escales comunitàries originals no garantia la seguretat per a les persones. S’han impulsat les actuacions necessàries per adaptar-les a les mesures de seguretat vigents.

5  

Imatges

Foto 1

Foto 1 198

Foto 2

Foto 2 246

Foto 3

Foto 3 174

Foto 4

Foto 4 78

Foto 5

Foto 5 24

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined