·        El cap de l’Executiu i la consellera Chacón inauguren el nou curs 2019-2020 del sistema universitari català, a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra
 
·        Torra qualifica de “legítimes” les reivindicacions dels diferents col·lectius de les universitats i es compromet a revertir els efectes de la crisi en aquests centres
 
El president Torra, durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
El president Torra, durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat el compromís del Govern per “contemplar noves dotacions pressupostàries per al sistema universitari català” en el nou pressupost per al 2020. Torra ha assegurat que “les universitats mereixen un finançament estable i d’acord a les exigències i als costos estructurals que assumeixen”; i per això, ha mostrat la seva “màxima confiança en la responsabilitat de tothom perquè aquest nou pressupost tiri endavant” i poder atendre així les reivindicacions “legítimes” dels rectors i rectores de les universitats públiques.
 
Durant l’acte d’inauguració del curs 2019-2020 del sistema universitari català, celebrat aquest migdia al campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el president ha agraït  “l’esforç”  que han hagut de fer les universitats “per superar l’estrès financer durant els anys de la crisi”, tot i posar en relleu l’esforç també del Govern que “ha assumit la seva responsabilitat en un període tan complicat per a tot el sector públic, per intentar garantir fins on ha pogut la màxima estabilitat pressupostària a les nostres universitats”. I en aquest sentit ha emmarcat mesures de l’Executiu com la decisió d'augmentar per sobre del 100% la taxa de reposició.
 
El president, que ha estat acompanyat de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha insistit que s’està treballant en un pressupost que “permeti intensificar la reversió dels efectes negatius del que ha passat en aquest període de crisi”. Un pressupost, ha dit, que “com l’economia catalana, progressi en la millora del benestar i la recuperació econòmica, malgrat les desqualificacions i els atacs que patim d’alguns sectors polítics i administracions públiques, per intentar danyar la nostra imatge social i internacional i el nostre dret a decidir”. “La nostra economia va bé, avança i cada any podem dedicar més recursos a revertir els efectes de la crisi”, ha afegit.
 
Quim Torra s’ha lamentat de no haver pogut fins ara “alliberar el nostre sistema d'universitats i recerca de la demencial càrrega tributària i burocràtica a la qual el sotmet el Govern espanyol, i que posa en perill tot el nostre model”. Però, ha assegurat que “estem treballant perquè així sigui”. I ha continuat “el que sí els puc assegurar és que, passi el que passi, intensificarem les nostres polítiques d'equitat, unes polítiques que han permès que al nostre sistema un 42% dels estudiants es beneficiïn de les seves mesures”.
El president ha destacat també durant la seva intervenció l’èxit del sistema universitari català que “30 anys després que s’impulsés la creació del nostre mapa universitari públic, el 44% dels estudiants catalans estudien en universitats classificades a tots els rànquings entre les millors d’Europa, l’anomenat TOP 100”.
El cap de l’Executiu ha tingut també un record per a “tres professors que són a la presó, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Sànchez,  una presó per a mi inadmissible, que denunciaré sempre, i m’agradaria que tota la comunitat educativa la denunciés sempre”.
 
Prèviament a les paraules del president, hi ha intervingut el rector de la UPF, Jaume Casals; la presidenta del Consell Social de la UPF, Montserrat Vendrell, i el tinent d'alcalde de l'Àrea de Cultura, Educació i Ciència de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats. Nuria Oliver Ramírez, enginyera de Telecomunicacions i doctora en Intel·ligència Artificial per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), ha pronunciat la lliçó inaugural Hacia una inteligencia artificial por y para la sociedad.
 
En el decurs de l’acte s’han lliurat també les distincions Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària, atorgades pel Govern de la Generalitat, així com també, i per primer cop, de les mencions M. Encarna Sanahuja a la inclusió de la perspectiva de gènere en docència universitària (S’adjunta nota de premsa informativa).
 
Abans de l’inici de l’acte el president ha atès els representants de diversos col·lectius de les universitats catalanes que li han lliurat un manifest on es recollien reivindicacions professionals. El cap de l’Executiu s’ha compromès a atendre “aquestes reivindicacions legítimes” en la mesura del possible i així que la situació econòmica de les administracions ho permetin.
 
A l’acte han assistit també bé el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, i el secretari general del Consell interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas, entre altres autoritats
 
 

2  

Imatges

El president durant l'acte

El president durant l'acte 3755

El president, a l'acte

El president, a l'acte 3451

1  

Fitxers adjunts

Nota Distincions Jaume Vicens Vives

Nota Distincions Jaume Vicens Vives
PDF | 246