El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha presidit aquest divendres la inauguració de la 15ena Trobada de Comunitats Catalanes del Con Sud d'Amèrica. Bosch ha estat acompanyat del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Tots dos han pogut compartir impressions amb els membres de les diferents comunitats catalanes que han assistit a la trobada, que ha servit per a estrènyer lligams i proveir-los d’eines que reforcin la seva activitat.
Bosch inaugura la XV Trobada de Comunitats Catalanes del Con Sud
El conseller d’Acció Exterior ha pronunciat una conferència en què ha recordat el paper imprescindible que tenen els casals catalans a l'exterior, i ha reconegut que "cal fer encara més feina des del Govern perquè pogueu treballar amb unes condicions mínimes". Bosch també s'ha referit als problemes amb el vot exterior, i ha reivindicat que els catalans a l'exterior "han de poder participar dels processos polítics a casa nostra". "És incomprensible que s'hagi de pregar per poder votar. El vot no s'ha de suplicar", ha assegurat Bosch, que ha afegit que el Govern "està fent tot el possible i una mica més per revertir aquesta situació".
 
Sobre la situació política a l'Estat espanyol, Bosch ha criticat que "Pedro Sánchez hagi sigut incapaç d'arribar a un acord amb els seus socis potencials de Podemos", i ha recordat que el Govern català sempre ha estat predisposat al diàleg però que no s'ha trobat ningú a l'altra banda de la taula. El conseller també ha recalcat els lligams culturals entre els dos països, en què destaca la figura de l’actriu Margarida Xirgu, que es va exiliar a Montevideo després de la Guerra Civil. Precisament, aquest 2019 es compleixen 50 anys de l’aniversari de la mort de l’actriu.
 
La trobada s’ha celebrat al Casal Català de Montevideo. Aquest espai, fundat el 1926, suposa la principal comunitat catalana de l’Uruguai. En total, al Con Sud hi ha una vintena de comunitats catalanes actives. Els actes de la trobada de Comunitats Catalanes al Con Sud continuen avui dissabte, amb una conferència a càrrec de la Secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea (SAEUE), Mireia Borrell, i el coordinador del Servei de la Catalunya Exterior, Rafel Caballeria. Al migdia, els presidents dels casals catalans participaran d’un dinar de treball conjunt amb els representants de la Generalitat de Catalunya.
 
Daniel Caggiani, president del Parlament del Mercosur: "Las diferencias políticas deben dirimirse de manera democrática"
 
D'altra banda, el conseller Bosch s'ha reunit aquest divendres amb Daniel Caggiani, president del Parlament del Mercosur, el bloc comercial integrat per Brasil, l'Argentina, l'Uruguai, Paraguai i Veneçuela. En referència a la situació política a Catalunya i l'Estat espanyol, Caggiani ha assegurat que "cualquier situación de menosprecio de los derechos políticos de cualquier parlamentario, especialmente en Cataluña, va a encontrar la solidaridad mía y del Parlamento del Mercosur"."Las diferencias políticas se deben dirimir de manera democrática", ha assegurat Caggiani, que ha expressat la seva preocupació per la vulneració de drets fonamentals a Catalunua.