Filosofia
 
La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), integrada per representants del Govern i de les dotze universitats catalanes, han aprovat avui un acord per incloure de nou la matèria d’Història de la Filosofia a la fase general de la Prova d’Accés a la Universitat (PAU).
 
Fins al 2017, els alumnes podien triar a la fase general de la PAU entre les matèries d’Història i Història de la Filosofia. Després, es va excloure de la fase general com una de les matèries comunes d’examen dels estudiants i va passar a ponderar com a matèria optativa en la fase específica.
 
L’acord aprovat avui recorda que el currículum de batxillerat a Catalunya inclou la Història de la Filosofia com una matèria comuna impartida durant el segon curs de batxillerat, “atesa la significació dels seus continguts com a culminació del cicle d'educació filosòfica en el batxillerat, iniciat amb la filosofia i ciutadania de primer curs”. 
 
El document aprovat per la Junta del CIC subratlla que la permanència de la Història de la Filosofia en aquesta part del currículum que ha de cursar tot l’alumnat, amb independència de la modalitat de batxillerat triada, queda sobradament justificada per la importància que té aquesta matèria en el desenvolupament dels pensament crític de les futures generacions de la ciutadania del segle XXI, ja que l’alumnat té ocasió d’apropar-se i de conèixer, de manera sistemàtica i seguint el fil de la història, els grans temes de la filosofia de tots els temps, i que són, en definitiva, els que afecten la humanitat: el coneixement, la realitat, l'ésser humà, l'acció i la societat.
 
En aquest context, a proposta de la Comissió d’Accés i Afers Estudiantils, l’acord considera que la situació actual subestima clarament una matèria rellevant en la formació intel·lectual de l’alumnat de batxillerat i futur estudiantat universitari, i, en aquesta línia, la Junta del CIC “expressa públicament el seu suport per tal que la matèria Història de la Filosofia pugui tornar a ser inclosa en la fase general de la PAU”. També sol·licita formalment que s’iniciïn els tràmits pertinents perquè aquesta inclusió pugui ser efectiva el més aviat possible.
 
Mentrestant, des del CIC, i per tal de continuar donant-li rellevància a aquesta matèria, ja es va aprovar que, a partir del pròxim any 2020, la Història de la Filosofia tingui major pes com a matèria ponderable. Concretament, ponderarà en tres Graus de Ciències de la Salut: Fisioteràpia i Infermeria (amb un 0,2) i Psicologia (amb un 0,1). També ponderarà amb un 0,2 en dues dobles titulacions d’enginyeria, una de matemàtiques i una altra de nutrició. També s’introdueix amb el màxim coeficient possible en més titulacions de la branca d’Arts i Humanitats i Ciències Socials.
 
En la preinscripció 2018, la primera d’Història de la Filosofia com a matèria optativa en la fase específica, ponderava en l'admissió a 162 graus. El 2020, aquesta xifra s’incrementarà fins a 252 titulacions.