FOTO

Publicats al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' més de 500 termes catalans nous

query_builder   7 octubre 2019 09:49

event_note Nota de premsa

Publicats al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' més de 500 termes catalans nous

Han sortit publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 7975, del 7 d’octubre de 2019) 510 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT durant l’any 2018 i el primer trimestre de 2019.
 
Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats a la informàtica, els sistemes d’informació, la meteorologia, l’empresa i el màrqueting, la sexualitat i la zoologia.
 
L’apartat d’informàtica conté sobretot termes de ciberseguretat (atac d’interferència, atac d’inundació, ciberassetjament, pesca de credencials) i de xarxes socials (trol, piulada o tuit, youtuber | youtubera, etc.). També s’hi recullen alguns termes d’audiovisuals (efecte bala, espòiler, oclusió ambiental, etc.).
 
Pel que fa a l’apartat de sistemes d’informació, conté una vintena de termes relacionats amb els formats de visualització de dades més utilitzats actualment; per exemple, diagrama de caixa, diagrama de xarxa, gràfic d’intensitat de colors, gràfic de barres, etc. Aquests termes provenen majoritàriament de la Guia de visualització de dades, editada pel Govern de la Generalitat de Catalunya.
 
L’apartat de meteorologia inclou una cinquantena de termes, consensuats amb un ampli grup d’especialistes del sector, sobre pertorbacions (minihuracà mediterrani o medicà), remolins (mànega, tornado, cap de fibló, fibló o tromba; mànega marina o tromba marina; remolí de pols, bufarut o follet, etc.), hidrometeors sòlids (calamarsa, calabruix o granís; neu granulada o neu rodona; pedra; pedra grossa, etc.) i tipus de núvols o de complements de núvol, incloent-hi els darrers identificats per l’Organització Meteorològica Mundial (volutus o de corró, asperitas, cavum o cavitat de núvol, murus o núvol de paret, etc.).
 
També tenen un pes important en aquest DOGC els termes de zoologia, concretament de l’àmbit de l’ornitologia, amb la catalanització del nom de diverses famílies d’ocells (acrocefàlids, bernièrids, caliptofílids, mohòvids, etc.) i amb la denominació catalana de diverses espècies exòtiques (elani perlat, nínox bru, takahé de l’illa del Nord, todi de Cuba, etc.), i de l’àmbit dels insectes, amb el nom de les principals espècies de cigales de Catalunya (cigala de l’olivera, cigala del pi, cigalella alacurta, brunzidora cotonosa, etc.).
 
El DOGC també recull un nombre important de termes dels sectors de la bioètica i les ciències de la salut en general (futilitat, gestació per substitució, panel de gens, promoció de malalties, sordesa prelocutiva, etc.), la botànica (anoner pinya, arbust de la mel, iuzu, etc.), les fustes exòtiques (amarant, banús africà, longui, macoré, merbau, etc.), l’empresa i el màrqueting (botiga insígnia, botiga conceptual, brànding o construcció de marca, cercatendències, economia col·laborativa, etc.), la sociologia i la política (empoderament o apoderament, escalada del conflicte, enrocament, estat brètol, estudis de pau i conflictes, nimbisme, etc.), la sexualitat i l’erotisme (BDSM, brollada, pèting, poliamor, ressaca sexual, etc.) o l’alimentació i la gastronomia, amb noms d’hortalisses (brocolet, col florida xinesa o tsaixin), de tes japonesos (hojitxa, matxa, sentxa) i d’altres productes alimentaris (gula, surimi, etc.).
 
Les fitxes completes de tots aquests nous termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.
 
El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined