Salut llança una nova campanya contra el tabac destinada als joves i protagonitzada per Ricky Rubio

Salut llança una nova campanya contra el tabac destinada als joves i protagonitzada per Ricky Rubio

query_builder   8 octubre 2019 19:03

event_note Nota de premsa

Salut llança una nova campanya contra el tabac destinada als joves i protagonitzada per Ricky Rubio

  • La campanya, que té com a lema “Aguanta”, va dirigida als joves d’entre 14 i 20 anys
  • Vuit de cada deu persones que actualment fumen van començar abans dels 20 anys
Presentació de la campanya
El Departament de Salut, en col·laboració amb The Ricky Rubio Foundation, ha presentat avui una nova campanya contra el tabac destinada als joves i protagonitzada pel jugador de l’NBA, Ricky Rubio. Vuit de cada deu persones que actualment fumen van començar abans dels 20 anys i, per aquest motiu, Salut vol posar especial èmfasi en el col·lectiu de nois i noies d’entre 14 i 20 anys per evitar que comencin a fumar o fer que ho deixin al més aviat possible.
 
La campanya té com a lema “Aguanta” i Ricky Rubio protagonitza quatre proves com, per exemple, anar en un tricicle mini o encistellar en un cistella mòbil, per difondre el missatge següent: “Si Ricky aguanta en un tricicle tu pots aguantar sense fumar”. Els quatre reptes del jugador de l’NBA es poden veure al web aguanta.cat, on també hi ha consells per deixar de fumar. La campanya es distribuirà per diferents mitjans, però sobretot se centrarà en les xarxes socials, que són els canals més utilitzats pels joves. També s’enviaran pòsters a tots els instituts del país i als centres sanitaris.
 
Durant l’acte de presentació de la campanya, conduït pel periodista Jordi Basté als Lluïsos de Gràcia, la consellera de Salut ha destacat que “s’ha de posar especial èmfasi en l’augment de l’ús de cigarretes electròniques entre els joves”. Les xifres són “preocupants”, perquè un de cada dos escolars ha provat una cigarreta electrònica, quan el 2016 només era un de cada cinc. “Hem de combatre aquesta tendència i, sobretot, deixar clar que és totalment fals que aquest tipus de productes siguin un mitjà efectiu per deixar de fumar”, ha incidit la consellera, que també ha alertat del risc per a la salut que suposen aquests dispositius.
 
Per la seva part, Ricky Rubio ha explicat que des d’un primer moment es va mostrar molt a favor de protagonitzar aquesta campanya contra el tabac i ha subratllat la importància de conscienciar els joves perquè no fumin o deixin de fumar.
 
Efectes negatius pels joves
A Catalunya, l’edat mitjana en què els adolescents comencen a fumar és entre els 14 i els 15 anys i gairebé el 40% dels escolars de 14 a 18 anys ha fumat alguna vegada. Altres dades destacades són, per exemple, que els joves de 15 a 25 anys consumeixen entre 5 i 6 cigarretes cada dia i que el 67% dels joves d’entre 15 i 25 anys ha intentat deixar de fumar almenys en una ocasió.
 
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que el tabaquisme entre els joves té conseqüències importants a curt termini, com ara efectes respiratoris i no respiratoris, addicció a la nicotina i augment de risc de consumir altres drogues: alcohol, marihuana o cocaïna. A llarg termini, però, l’impacte també és negatiu: els estudis demostren que els primers signes de malalties del cor i d’ictus es poden trobar en adolescents que fumen; també, que fumar a un edat primerenca augmenta el risc de càncer de pulmó. S’estima que qui comença a fumar als 15 anys té el triple de probabilitats de morir de càncer que qui comença a fumar als 25 anys, i que, entre els joves que continuen fumant, un terç morirà prematurament a causa del tabac.
 
Aquesta campanya s’emmarca en una ofensiva que el Departament de Salut planteja contra el tabac, després que n’hagi repuntat el seu consum. Per primera vegada en set anys de descens continus, les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2018 mostren un augment en el consum de tabac, que ha passat d’una prevalença del 24 % al 25,6 %. Per reduir l’impacte del consum del tabac, Salut també impulsa una nova llei d’addiccions que, entre altres mesures, preveu prohibir-lo en instal·lacions esportives a l’aire lliure, a l’exterior de les parades de transport públic i en vehicle privats. S’estima que a Catalunya, cada any hi ha prop de 10.000 morts atribuïbles al tabaquisme.
 
Tots els materials de la campanya els podeu trobar a Aguanta.cat

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 810

Fotografia 2

Fotografia 2 1118

1  

Fitxers adjunts

Pòster de la campanya

Pòster de la campanya
PDF | 244

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined