El fons de l’Estat per a projectes socials a distribuir a les comunitats autònomes s’ha incrementat en 12 milions d’euros en el seu conjunt, però el ministeri segueix considerant Catalunya com una comunitat sobrefinançada i es queda sense cap augment addicional

El Consell Territorial de Serveis Socials i Atenció a la Dependència que convoca el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha aprovat el repartiment  territorial del 0,7% de l’Impost de la Renda sobre les Persones Físiques (IRPF) que paguen els ciutadans i ciutadanes i que marquen amb una X la casella per a finalitats socials.

La recaptació d’impostos en el conjunt de l’Estat per aquest concepte s’ha incrementat en 12 milions d’euros respecte de l’any anterior, però aquest augment no es trasllada a Catalunya perquè el Ministeri considera que ja està sobrefinançada. Fins a nou comunitats autònomes sí que han vist augmentats aquests fons socials.

Malgrat una conjuntura d’augment sostingut de la recaptació de l’IRPF a Catalunya i de creixement de l’assignació voluntària a entitats socials en detriment de l’església en els darrers 5 anys, aquests fons es mantenen en  31,5 milions des de 2015.

D’altra banda, el govern de l’Estat es nega a donar les dades de recaptació en concepte de l’IRPF en finalitats socials al Consell Territorial de Serveis Socials -que és l’organisme de relació entre l’estat i totes les comunitats autònomes en l’àmbit social-, tot i les peticions reiterades des de la Generalitat.

Però les dades que s’han facilitat al Congrés dels Diputats per la via de pregunta parlamentària, apunten que el 2016 es van recaptar a Catalunya 73,5 milions d’euros de l’IRPF per a fons socials;  se'n van rebre 31,5 des del Ministeri, d'un total de 214,5 milions distribuïts a totes les comunitats autònomes. Catalunya, representa el 17% de la població de l’Estat, però els contribuents aporten gairebé el 25% del total de la recaptació de l’Estat i tan sols reben el 14% dels fons.

Enguany, la recaptació total de l'Estat ha estat de 264 milions dels quals ha distribuït als territoris  214,5. La resta, 50 milions, els distribueix el ministeri per a finalitats de caràcter estadístic, d'observatoris o recerca, cap a les plataformes i federacions estatals del tercer sector, sense que les entitats catalanes rebin directament cap euro.

Amb els fons de l’IRPF, es financen programes d’innovació social, d'atenció a les discapacitats, sensellarisme, violència masclista, inserció sociolaboral o salut mental. Les entitats que els gestionen han manifestat la seva preocupació per no poder enfortir els seus projectes ni augmentar les necessitats socials ateses, malgrat que els fons socials recaptats s’incrementin.

Més informació sobre la convocatòria de subvencions en l'àmbit social amb càrrec a l'assignació de l'IRPF, aquí.