Els programes de formació professional estan orientats a la millora de competències professionals i a la consecució de certificats de professionalitat que responen a les necessitats dels sectors productius catalans

El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha resolt atorgar subvencions per al finançament dels programes de formació professional per l’ocupació que beneficiaran al voltant de 120.000 treballadors/es.

 

Amb un pressupost de 35 milions d’euros, l’oferta formativa de 2019 del Consorci, acordada en el marc de la concertació social entre Generalitat i agents socials,  complementa la formació programada per les empreses, i facilita també l’obtenció de les habilitacions professionals necessàries en cada entorn productiu.

 

El Consorci impulsa la seva oferta formativa amb la complicitat dels representants de cada sector, mitjançant metodologies participatives en el disseny de les accions, i amb l’actualització permanent del Catàleg d’Especialitats, una eina que recull les necessitats formatives de les persones treballadores i de les empreses de tots els sectors productius de Catalunya.

 

L’oferta formativa del Consorci es concreta en programes de formació de caire sectorial, focalitzada en un sector productiu concret, i de caire transversal, dirigides a l’obtenció de competències professionals de diferents sectors.

 

Més del 50% de la formació programada s’acredita  mitjançant normativa  contra certificats oficials: certificats de professionalitat, habilitacions professionals dels sectors, certificacions de fabricants TIC, idiomes en el marc comú europeu de les llengües (MECR), entre altres.

 

 

Formació Contínua 2019: 35 milions d’euros

 

La convocatòria, que s’executarà durant el 2019 i el 2020, dels programes de formació professional per a l’ocupació per a persones treballadores ocupades compta amb un pressupost de 35 milions d’euros.

 

  • Formació transversal: Accions formatives adreçades a diversos sectors de l’activitat econòmica: 19.000.000 euros

 

Accions formatives de caràcter transversal adreçades als requeriments de productivitat i competitivitat de  les persones treballadores i de les empreses, les necessitats d’adaptació als canvis en el sector productiu i les possibilitats de producció i desenvolupament personal.

 

Entre la formació transversal hi són els idiomes; les aplicacions informàtiques;  les tecnologies d’informació i comunicació; la seguretat i salut laboral; les habilitats interpersonals o directives; i la gestió empresarial, econòmica-financera i recursos humans.

 

Així mateix, hi són les accions formatives específiques del treball autònom i de l’economia social.

 

 

  • Formació sectorial: Accions formatives adreçades a un àmbit sectorial concret: 16.000.000 euros

 

Els sectors als que s’adrecen les accions formatives de caràcter sectorial responen als requeriments de productivitat i competitivitat de  les persones treballadores i de les empreses, les necessitats d’adaptació als canvis en el sector productiu i les possibilitats de producció i desenvolupament personal, son les següents:

 

Agroalimentària; Comerç; Construcció; Educació i Formació; Metall; Químic; Sanitat; Serveis a col·lectius i a les persones; Serveis financers, administratius i assegurances; Tèxtil, calçat i pell; Transports, Comunicacions i Mar; Turisme, Hostaleria i Joc; Altres serveis i indústries afins; i els certificats de professionalitat de caràcter sectorial.

Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

El Consorci va néixer l'any 2004 en el marc del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, i està integrat per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i per les organitzacions sindicals i empresarials que tenen la consideració de més representatives a l'àmbit de Catalunya.

L’impuls de la formació d’oferta entronca també amb l’Estratègia Europea 2020, el Pla general d’ocupació de Catalunya - Estratègia Catalana per a l’Ocupació (2012-2020), i el document de bases de l’Estratègia Catalana de la Formació i la Qualificació Professional 2020-2030, així com el Pla de Govern de la XII Legislatura.