• Sota el lema #totesincloses, per primera vegada l'Apropa Cultura posa el focus en un col·lectiu concret
  • Actualment, 127 equipaments culturals i 2.411 centres socials d’arreu de Catalunya conformen el teixit de la comunitat Apropa
Arrenca la 5a Setmana Apropa Cultura, dedicada als col·lectius de dones en situació de vulnerabilitat

La 5ª Setmana Apropa Cultura, que serveix per donar visibilitat al programa Apropa Cultura amb activitats especials als equipaments que hi participen, arrenca avui aplegant els principals actors dels sectors cultural i social d'arreu de Catalunya. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han participat en la presentació de la Setmana, que enguany està dedicada als col·lectius de dones en situació de vulnerabilitat (dones en situació de violència masclista, dones migrades, amb diversitat funcional, privades de llibertat o en situació de pobresa, vinculades a l’exercici de la prostitució o en risc d’exclusió social). A l’acte també hi ha participat la directora d’Apropa Cultura, Sonia Gainza, així com representants d’institucions, equipaments i entitats privades que també donen suport a aquest programa d’inclusió social a través de la cultura.

La consellera Vilallonga, ha pronunciat paraules d’agraïment adreçades a les entitats privades que donen suport a l’Apropa Cultura, i ha definit la cultura com un dels “puntals de la societat del benestar” i “la medicina del nostre esperit”.

El conseller El Homrani, per la seva banda ha destacat el "paper que té la cultura a l'hora de crear ciutadans i ciutadanes lliures" i de superar desigualtats i discriminacions. I ha afegit: "Cal que bastim ponts entre l'àmbit social i el cultural per vèncer les barreres visibles i invisibles".

La Setmana Apropa Cultura se celebra del 21 al 27 d’octubre amb activitats a tots els equipaments que participen al programa. Enguany, per primer any, el programa Apropa Cultura, que porta ja 13 anys treballant per facilitar l'accés a la cultura a col·lectius en situació de vulnerabilitat, posa el focus en un col·lectiu concret, sumant-se als moviments que promouen una mirada interseccional i amb perspectiva de gènere amb la campanya #totesincloses.

Les dones en situació de vulnerabilitat conformen un col·lectiu molt transversal, amb problemàtiques molt invisibilitzades, així com necessitats i reptes complexes. És per aquest motiu que la nova campanya de la Setmana Apropa posa el focus en les iniciatives que treballen amb aquest col·lectiu: enguany 139 entitats de dones estan inscrites en el programa, però l'objectiu és seguir creixent. Amb la col·laboració de les entitats socials i els equipaments culturals, s'ha dissenyat un programa d’activitats vinculat a dones i cultura, amb l’objectiu de donar visibilitat a la tasca que realitzen aquestes entitats socials i com la cultura pot ajudar a aconseguir una societat més inclusiva. Les activitats arrencaran dilluns 11 de novembre a la Fundació Miró amb la Jornada d'Accessibilitat i Diversitat “Museus i Dones en situació de vulnerabilitat”, a l’entorn de diferents realitats de dones en situació de vulnerabilitat, amb l’objectiu de reflexionar sobre quin paper pot o ha de tenir el museu a les seves vides.

A més, al llarg d'aquests dies, se celebraran les cruïlles Apropa, un intercanvi d’experiències entre entitats socials i equipaments. Les cruïlles previstes per enguany són:

-        Teatre Nacional de Catalunya i Mujeres Palante 

-        L'Auditori i l'Associació Benestar i Desenvolupament

-        Auditori de Girona i Càritas Diocesana Girona

-        Palau de la Música Catalana i l'Associació de Dones Gitanes - Drom Kotar Mestipen

Una iniciativa d’èxit

El programa Apropa Cultura connecta entitats socials amb programadors culturals i fa possible que persones en situació vulnerable i en risc d’exclusió social puguin gaudir de la programació de teatres, auditoris, museus, i festivals d’arreu de Catalunya. La iniciativa aplega als sectors cultural i social per treballar plegats per una cultura més inclusiva.

Un total de 127 equipaments culturals (teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus) i 2.411 centres socials d’arreu de Catalunya formen ja part de la xarxa Apropa Cultura. Des de la seva creació el 2006, el programa ha generat 284.106 experiències culturals d'usuaris, 54.904 de les quals la darrera temporada, essent la primera vegada que se supera la barrera de les 50.000 usuàries en un any), i de les quals més de 12.000 pertanyen a usuàries de centres que treballen amb dones en situació de vulnerabilitat.

Nou projecte europeu d’inclusió social

Vilallonga ha avançat, d’altra banda, que la Unió Europea té en curs d’aprovació definitiva el projecte ARTIS, liderat pel Departament de Cultura, dins el programa POCTEFA de reforç de la inclusió social als equipaments culturals, una “bona notícia” perquè arribaran “més diners per a la cultura”.

El programa es nodreix dels fons FEDER i té com a socis el Departament de Cultura, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, L’Auditori i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, conjuntament amb el Departament dels Pirineus Orientals de la Regió d’Occitània, el Museu d’Art Hyacinthe de Perpinyà i el Teatre Capitole de Tolosa de Llenguadoc.

 

1  

Imatges

5a Setmana Apropa Cultura

5a Setmana Apropa Cultura 8367

1  

Vídeos

5a Setmana Apropa Cultura (Vídeo)