• És un pacte social per promocionar i consolidar el voluntariat al sistema públic de salut i posar en valor la important tasca que realitza
  • S’estima que a Catalunya hi ha mig milió de persones voluntàries vinculades a unes 12.000 entitats, de les quals un 4% es dediquen als serveis sanitaris
GOvern

Els departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies, han presentat avui la nova Carta del voluntariat en l’àmbit de la salut 2019. El document actualitza la carta del 2010 i vol reconèixer i promoure el voluntariat en el sistema públic de salut i donar cobertura i seguretat a l’acció voluntària, especialment en termes organitzatius i de qualitat. La carta està alineada amb la Llei 25/2015 del voluntariat i foment de l’associacionisme i amb la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària.

Durant l’acte de presentació d’aquesta nova Carta –celebrat al Casino de l’Aliança del Poblenou de Barcelona i que ha comptat amb la participació de diferents testimonis de voluntariat en primera persona-, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han exposat conjuntament els aspectes més rellevants i innovadors: fer extensiva la seva aplicació a l’atenció primària i comunitària, i a la salut mental i les addicions; definir els mecanismes i els perfils de gestió necessaris per a garantir una acció voluntària amb condicions de seguretat i qualitat; plantejar un model de salut i social integrat al voltant de l’atenció centrada en la persona; posar en valor l’acció del voluntariat en salut i fer-lo visible; i reconèixer la seva acció transformadora i destacar el paper de les entitats que el vehiculen.

“Com a país avui fem un reconeixement a les persones i entitats de voluntaris que dediquen el recurs més valuós, el seu temps, a transformar i millorar la societat i a cuidar els altres”, ha valorat El Homrani. “Quan parlem de voluntaris parlem de valors per enfortir el país: el de la fraternitat republicana, el del compromís pel bé comú, l’escolta activa i la cura dels altres. I això genera una xarxa d’afectes que cuiden i generen cohesió”, ha subratllat el conseller. Per la seva banda, la titular de Salut ha agraït la tasca dels voluntaris, que formen part de “l’engranatge del nostre sistema públic de salut”. “La Carta és la constatació del treball conjunt de dos departaments i de la comunitat, una eina que ens ajuda a incorporar a l’administració valors com el voluntariat”, ha conclòs Vergés.

La nova Carta del voluntariat en l’àmbit de la salut 2019 és fruit d’un treball col·laboratiu iniciat a l’abril del 2018, liderat per la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut i en què han participat més d’un centenar de persones vinculades al voluntariat i a l’àmbit salut i social, al món local i a l’universitari, amb l’estreta col·laboració de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. 

 El voluntariat en l’àmbit de la salut com a valor social de país

Una de les prioritats del Departament de Salut, especificada com a element nuclear del Pla de salut 2016-2020, és centrar el Sistema Nacional de Salut en la persona, buscant la millora dels resultats en salut i la qualitat assistencial a través de l’equilibri entre els avenços científics i tecnològics i la qualitat afectiva, emocional i humana de l’atenció.

En aquest context, el voluntariat és una de les millors eines per fomentar unes relacions personals i socials més properes i solidàries. De fet, a través d’aquesta forma de participació ciutadana, fonamentada en valors indispensables de la nostra societat –com el compromís, la fraternitat, l’afectivitat i la generositat–, s’incorpora a l’excel·lència dels professionals de la salut una acció transformadora a través de la dedicació personal de temps i esforç, que suposa estar al costat de les persones i del seu entorn més proper en moments especialment vulnerables de la seva trajectòria vital.

A més, si l’acció voluntària representa un dels paradigmes del compromís personal i col·lectiu per a la millora de la societat, no és menys rellevant la tasca del teixit associatiu que creen les entitats que vertebren aquest col·lectiu, contribuint així a construir una societat civil més compromesa i democràtica.

4  

Imatges

Foto de l'acte

Foto de l'acte 662

Foto de l'acte

Foto de l'acte 1083

Foto de l'acte

Foto de l'acte 686

Foto de l'acte

Foto de l'acte 848