• El director de l’Oficina per a la Reforma Horària ha assegurat que “la voluntat de l’Executiu català és aprovar abans de finalitzar l’any les bases del Pla de Transició per la Reforma Horària 2020-2021”
  • Des de les institucions catalanes i la societat civil s’està treballant per convertir Barcelona, el 2021, en la capital mundial de les polítiques racionals del temps

El director de l’Oficina per a la Reforma Horària del Govern de la Generalitat, Alexis Serra, ha comparegut aquest matí a la comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya on ha anunciat que el Govern impulsarà la primera política pública integral de racionalització del temps a Catalunya i al conjunt de l’estat espanyol, que es farà a través del Pla de Transició per a la Reforma Horària 2020-2021. “La voluntat del Govern és poder aprovar abans de finalitzar l’any el document de bases del Pla de Transició per tal de formalitzar reunions amb el conjunt d’organitzacions i entitats signants del Pacte per a la Reforma Horària, durant el mes de gener o febrer de 2020, per tal d’aprovar definitivament aquest Pla al llarg del primer trimestre”, ha explicat Alexis Serra en comissió.

En la seva intervenció, Serra ha explicat els objectius que s’estan treballant des de l’Oficina per a la Reforma Horària, com el desenvolupament del Pacte de la reforma Horària a través del Pla de Transició per a la Reforma Horària 2020-2021 que “promourà nous estudis, com una enquesta per determinar quins són els actuals hàbits quotidians de la nostra ciutadania”; la sensibilització i pedagogia d’hàbits saludables per millorar l’ús racional del temps; introduir canvis en l’administració pública, per exemple “no convocar per part de la Generalitat, en termes generals, actes públics més enllà de les sis de la tarda” o “promoure el foment del teletreball com a sistema d’organització flexible de la jornada laboral en aquells perfils professionals adequats”. I, en el terreny educatiu “continuar treballant per garantir que els àpats del conjunt d’estudiants de Catalunya es facin en hores racional”. En aquest punt, Serra ha explicat que s’obrirà un debat per determinar quins canvis caldrà implantar en el futur en relació als horaris escolars tant a primària com a secundària. El Pla també preveu millorar l’eficiència en la gestió pública del temps i la flexibilització horària i la coresponsabilitat.

La segona gran estratègia de l’Oficina per a la Reforma Horària és l’impuls de la Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Reforma Horària. En aquests moments, aquesta xarxa aplega 156 municipis i comarques de Catalunya que han expressat la seva voluntat política de promoure accions en relació a la racionalització de les polítiques del temps. En aquest punt, el director de l’Oficina ha assegurat que estan treballant  en el Banc de Recursos per a les polítiques racionals del temps, per tal que “les administracions locals tinguin el conjunt d’eines per promoure polítiques racionals de temps”. I ha destacat la importància de treballar conjuntament amb la secretaria d’Administració Local i relacions amb l’Aran per impulsar l’estratègia de País Viu i com des de les polítiques racionals del temps es pot donar eines als territoris més despoblats per a revitalitzar-los econòmicament i socialment.

Finalment, la tercera és l’estratègia internacional per situar Barcelona i Catalunya en l’escenari de la promoció de polítiques públiques i racionalització del temps. Alexis Serra ha anunciat que s’està treballant conjuntament des del Govern, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la societat civil “per tal que Barcelona, en la tardor del 2021, sigui la capital mundial de les polítiques racionals del temps”, en el marc d’una International Time Use Week.

El treball de l’Oficina per a la Reforma Horària “vol contribuir a una millora de la qualitat de vida de les persones, per això incorporarem l’acció política pública i les polítiques racionals del temps. Perquè el temps és vida”, ha conclòs Alexis Serra.