• El Consell general del museu aprova per unanimitat una nova proposta d’ampliació
MACBA

El Consell del MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, ha informat avui en roda de premsa, després de la reunió del Consell General, que ha estat consensuada i aprovada una nova proposta d’ampliació del museu al Convent dels Àngels per tots els membres del consorci: Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Ministeri de Cultura i Fundació MACBA.

La proposta assoleix l’objectiu que des d’un primer moment s’havia fixat el propi Consell a l’Estratègia MACBA 2022 aprovat per unanimitat pel Consorci l’any 2017, que proposava l’ampliació del MACBA.

La solució consensuada proposa una nova ubicació per a l’ampliació del museu al Convent dels Àngels que reordena, reforça i consolida la seva proposta expositiva per tal de posicionar el seu fons artístic com un actiu museístic permanent i construir un relat sòlid sobre l’art contemporani local i internacional, augmentant la seva repercussió pública.

Durant la roda de premsa, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha remarcat que “totes les administracions implicades han estat generoses per signar un acord d’ampliació del MACBA que satisfà totes les parts”.

Per la seva banda, l’alcaldessa Ada Colau ha declarat que “l’acord permet que el CAP finalment s’ubiqui a la Capella de la Misericòrdia, i que el MACBA sigui ampliat amb un nou edifici a la mateixa plaça dels Àngels. Ens sembla una solució satisfactòria i un bon exemple de treball entre administracions. Cal agrair a tothom que ha fet possible l’acord, als veïns i veïnes del raval, als professionals de la salut, al MACBA, que ha abordat el debat de manera constructiva, i a les administracions i els seus equips per trobar finalment una solució”.

La presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, també s’ha mostrat molt satisfeta “perquè entre tots, haver fet possible una solució de consens que permet l’ampliació del MACBA tal i com estava prevista per tal de mostrar el fons de la col·lecció que després de 25 anys consta  de més de 5.000 obres”.

Així mateix, Ferran Barenblit, director del MACBA, ha subratllat que “l’acord ha estat fruit del consens i ens permet pensar de forma ambiciosa el MACBA del futur que podrà desplegar la col·lecció amb tota la seva potència".

En relació a l’ampliació del museu, el projecte aprovat preveu la unificació dels espais de l’edifici del Convent dels Àngels per a ús expositiu amb un afegit   volumètric que reordenarà la plaça dels Àngels. Aquest projecte és satisfactori en quant als metres quadrats necessaris per a l’ampliació del museu i permetrà potenciar l’ús ciutadà de la plaça. La proposta arquitectònica requerirà un concurs públic que es convocarà a principis de l’any vinent.

El Consorci revertirà la cessió d’ús de la Capella de la Misericòrdia a l’Ajuntament de Barcelona per a la construcció d’un nou Centre d’Assistència Primària. El Consell valora molt positivament i de manera unànime que la presentació d’aquesta proposta esdevingui una solució a les necessitats que el veïnatge, el barri i la ciutat han d’encarar.

El Consell del MACBA expressa el seu agraïment a totes les entitats públiques i privades, institucions del barri i a totes les persones que han fet possible aquest acord. Les administracions del Consorci manifesten el seu compromís per accelerar i finançar les actuacions necessàries per dur a terme el projecte.