• El cap de l’Executiu reconeix “els esforços de cuiners i cuineres per arribar a aquest punt d’excel·lència i d’autenticitat”
  • El president de la Generalitat, acompanyat de les conselleres Teresa Jordà i Alba Vergés, ha presidit, aquest migdia, la cloenda del III Congrés Català de la Cuina
El president i les conselleres, amb els distingits en l'acte. Autor: Rubén Moreno
El president i les conselleres, amb els distingits en l'acte. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui que un dels “grans motius”  que ha portat la cuina catalana a tenir “prestigi i reconeixement” a nivell internacional és “haver sabut tornar a l’origen amb tota la creativitat, però ser conscients d’allà d’on veníem”.

Durant l’acte de cloenda del III Congrés Català de la Cuina, el cap de l’Executiu ha reconegut la feina de molts cuiners i cuineres, que “ha dedicat molts esforços per arribar a aquest punt d’excel·lència i d’autenticitat”, i han aconseguit una percepció social de “l’ofici” com “una opció de futur i un opció professional de prestigi” per als joves que volen dedicar-se a la cuina. “El nostre ADN és fer les coses bé i aquest és el vostre èxit de tots aquests anys”, ha reblat.

El cap del Govern s’ha mostrat convençut que és “urgentíssim” posar en valor les primeres matèries del país, “pel que suposa, no només del treball digne dels pagesos, pescadors i ramaders, als quals es devem tant, sinó, també, de tots els restauradors, i gent que us dediqueu professionalment a la cuina, que ens ajudeu a què el nostre sigui un país viu”. En aquest sentit, ha subratllat la importància que “qui decideixi tirar endavant el seu projecte de vida professional relacionat amb la cuina arreu de Catalunya ho pugui fer”.

Torra ha acabat la seva intervenció destacant la “transversalitat” del món de la cuina i “les implicacions que té absolutament per a tots els sectors” i ha aprofitat per agrair a tots els sectors que han participat en aquest congrés la seva disponibilitat per “ dialogar i debatre” .

Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà ha manifestat que “connectar cuiners i productors ajuda a tenir un teixit agroalimentari més sòlid, més dinàmic i més competitiu. Segons la consellera, el paper del cuiner, tot col·laborant directament amb els seus proveïdors de productes, és una excel·lent corretja de transmissió i catalitzador de processos d’innovació en la cuina i gastronomia. La consellera d’Agricultura també ha destacat el compromís del Govern per “avançar cap a un sistema alimentari sostenible” i ha assegurat que s’ha recuperat i impulsat el Consell Català de l’Alimentació com a punt de trobada entre la recerca, la gastronomia, la innovació, el camp i la transformació alimentària.  Es tracta del “Parlament de l’Alimentació”, segons la Jordà,  “un instrument fonamental per promoure una nova política alimentària de país basada en la producció local d’aliments i en la gestió sostenible del medi, que contribueixi a la cohesió socioeconòmica del territori i a la sobirania alimentària de Catalunya”.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha subratllat que “no s'entén la salut sense una alimentació equilibrada i saludable”, i ha remarcat que “la prevenció i la promoció de la salut són les millors polítiques en salut que es poden fer”, ja que només el 20% dels determinants de salut depenen del sistema sanitari. “La resta depèn d’altres condicionants, com els hàbits saludables, en què l’alimentació és cabdal”, ha afirmat Vergés. La titular de Salut ha explicat que una dieta saludable protegeix d’un gran nombre gruix de malalties i ajuda a envellir en les millors condicions possibles. “Per això són tan importants mesures engegades per a combatre l’obesitat infantil, com la prova pilot amb consells saludables en dieta al barri adrianenc de La Mina o el Pla de fruita a les escoles”, ha conclòs.

Durant l’acte de cloenda d’aquest Congres, que s’ha celebrat durant tot el matí al Palau de la Generalitat, s’han presentat les conclusions finals amb les aportacions i reflexions del món culinari professional i del món acadèmic i científic. En total s’han celebrat 35 activitats oficials al llarg de tot el territori català, amb més de 3.000 participants.

La celebració d’aquest Congrés, que es va iniciar ara fa 20 mesos, ha servit per promoure l’anàlisi, el debat, l’intercanvi d’idees i la reflexió sobre el què ha esdevingut la cuina catalana els últims 25 anys. També s’ha treballat per donar resposta als grans reptes futurs i s’han tractat aspectes diferencials de la cultura i el coneixement culinaris i del corresponent patrimoni cultural, a partir de la realitat del sector culinari i gastronòmic. Tot plegat, amb l’objectiu de consolidar també la seva fórmula d’èxit, millorar-la i garantir-la per a les properes dècades.

Durant l’acte també han intervingut el director executiu del Congrés, en representació del Campus de l’Alimentació de Torribera, el Dr. Màrius Rubiralta (UB), i la coordinadora general del III Congrés i directora general de la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCG), Pepa Aymamí. També s’hi han lliurat les Mencions d’Honor del III Congrés.

El Congrés ha estat promogut per la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica i el Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona; amb l'impuls de les universitats de Girona (UdG), Lleida (UdL), Vic (Uvic-Central de Catalunya), Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i Oberta de Catalunya (UOC) i compta també amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya; les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona i l'Institut d'Estudis Catalans.

2  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 2519

Intervenció del president

Intervenció del president 1434