Jornada postIMA

Els cinc grans hospitals de Barcelona s'incorporen al nou Programa postIMA d'intervenció després d'incidents amb múltiples afectats, impulsat pel Departament de Salut

query_builder   10 desembre 2019 16:53

event_note Nota de premsa

Els cinc grans hospitals de Barcelona s'incorporen al nou Programa postIMA d'intervenció després d'incidents amb múltiples afectats, impulsat pel Departament de Salut

  • El Clínic, el Mar, Sant Pau, Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu abordaran l’atenció urgent i l’assistència al trauma complex, el trastorn d’estrès post-traumàtic i les comorbiditats derivades d’aquestes situacions
  • A hores d’ara, 32 professionals de salut mental comunitària de Barcelona ja poden ser activats en incidents d’aquestes característiques
Jornada postIMA

Els cinc grans hospitals de la ciutat de Barcelona, - l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital del Mar, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu-, s’han incorporat avui al nou Programa d’intervenció després d’incidents amb múltiples afectats, el postIMA de Barcelona. Es tracta d’un programa impulsat pel Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Consorci Sanitari de Barcelona que ofereix a adults, joves i  infants un abordatge preventiu i assistencial del trauma psicològic que es pot generar en esdeveniments d’aquestes característiques.

En el marc de la Jornada postIMA, que s’ha fet al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, aquests cinc grans centres hospitalaris han definit la seva actuació en l’abordatge en aquests tipus d’incidents i, en aquest sentit, han acordat abordar-ne l’atenció urgent, el trauma psicològic complex, el trastorn d’estrès post-traumàtic i les comorbiditats derivades d’aquestes situacions.

L’interès del programa es va incrementar arran dels atemptats a Barcelona, el 17 d’agost del 2017, i durant el darrer trimestre del mateix any. Des d’aleshores i fins ara s’ha elaborat i consensuat el postIMA de Barcelona, que defineix una resposta sanitària i social ràpida, coordinada i eficaç tant in situ (Sistema d'Emergències Mèdiques, Centre d’Urgències i Emergències Socials de l’Ajuntament de Barcelona) com a l’àmbit de salut mental comunitària (CSMA i CSMIJ).

L’objectiu assistencial del postIMA és atendre i limitar l’efecte del trauma psicològic sobre les persones malaltes, alleujar-ne el patiment i evitar l’emmalaltiment de persones sanes per un període de temps que es preveu llarg, i, alhora, registra-ho per avaluar-ho posteriorment. A més, posa l’accent en els col·lectius vulnerables i a aquells que tendeixen a ocultar o a desconèixer l’afectació, sense exclusions ni judicis de valor.

Actualment, el programa ja disposa de 32 professionals de salut mental comunitària de tots els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) i dels Centres de Salut Mental d’Infants i Joves (CMIJ) de la ciutat de Barcelona, formats en postIMA i en trauma psicològic, que poden ser activats en el cas d’un incident d’aquest tipus, a més de professionals d’urgències d’atenció primària i d’altres equipaments sociosanitaris.

El dispositiu es completa amb la col·laboració formal de la Unitat de trauma, crisi i conflictes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Decàleg Barcelona

Durant la Jornada postIMA també s’ha aprovat el Decàleg Barcelona que detalla en deu punts la intervenció sanitària del Sistema Sanitari Públic (SISCAT) en el període i en la situació posterior a un incident amb múltiples afectats.

En altres aspectes, el document subratlla que “la intervenció sanitària del SISCAT després d’un esdeveniment traumàtic és fonamental per assegurar la detecció, prevenció, diagnòstic i tractament dels seus efectes, a curt, mig i llarg termini, pel que fa a la salut mental individual i comunitària”. I també que “les portes d’entrada al dispositiu de resposta postIMA són els serveis d’emergències, els serveis d’urgències hospitalaris i d’atenció primària, l’atenció primària i aquells àmbits no sanitaris amb capacitat i competència per detectar l’afectació individual i la comunitària”.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 2901

Fotografia 2

Fotografia 2 3298

Fotografia 3

Fotografia 3 2289

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined