Foto de l'acte

L’acte institucional de commemoració del Dia Internacional de les Persones Migrades ha aplegat més de 300 persones a l’auditori del Palau de la Generalitat, entre els quals representants d’entitats i associacions de persones migrades a Catalunya, així com persones vinculades al teixit empresarial i als mitjans de comunicació.

Enguany l’acte s’ha centrat en la necessitat de visualitzar la diversitat de la societat catalana com un fet rellevant i positiu, amb especial atenció a la seva presència als mitjans de comunicació i a les institucions de referència del país. “Si les persones migrades no són presents en els espais de referència , hi haurà una part molt important de la societat que pot sentir-se exclosa i això no ens ho podem permetre”, ha explicat el conseller El Homrani. “Com a Govern, hem de ser clars i llegir el moment que vivim perquè ningú quedi enrere. Hem de ser conscients que l’envelliment de la població o el canvi de model productiu, entre d’altres factors, fan que l’arribada de gent procedent d’altres països no només hagi estat important la primera dècada d’aquest segle, sinó que totes les previsions indiquen que continuarà al llarg del segle XXI. Necessitem les persones migrades i davant d’aquest fet calen narratives valentes i honestes que ho expliquin”.

La veu de les persones migrades, clau per millorar com a societat d’acollida

La part central de l’acte ha estat protagonitzada pel testimoni de quatre persones amb origen personal o familiar en la immigració. Són una empresària, un professors investigador, i una periodista, que han explicat les oportunitats i dificultats que s’han trobat en les seves vides professionals. Així mateix, també han posat sobre la taula el repte que tenim com a societat perquè seva presència s’acabi normalitzant també en els entorns professionals de referència, especialment als mitjans de comunicació.

Actualment el govern impulsa el procés participatiu que ha de culminar amb la signatura del Pacte Nacional per a la Interculturalitat, que té per l’objectiu reforçar la igualtat, el coneixement i el reconeixement de la diversitat, així com potenciar la interacció positiva en tots els àmbits. El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha insistit en la necessitat de desenvolupar polítiques des de la perspectiva de l’interculturalisme perquè “tot i que vivim en una societat molt diversa, però encara no ens barregem ni interactuem prou” i, per tant, encara tenim molt camí per recórrer a l’hora de construir una societat en la que tothom, hagi nascut on hagi nascut, pugui desenvolupar un sentit de pertinença que sigui la base sòlida per a l’exercici d’una ciutadania plena.