El president amb els guardonats

President Torra: "Anna Maria Cabré i Josep Vallverdú han contribuït a projectar arreu un país generador de cultura, talent i llibertat"

query_builder   23 desembre 2019 18:53

event_note Nota de premsa

President Torra: "Anna Maria Cabré i Josep Vallverdú han contribuït a projectar arreu un país generador de cultura, talent i llibertat"

  • El cap de l’Executiu ha lliurat la Medalla d’Or de la Generalitat a la demògrafa  i geògrafa i a l’escriptor
  • És la màxima distinció honorífica que atorga el Govern per a reconèixer les persones que han prestat serveis rellevants a Catalunya
El president amb els guardonats. Foto: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lliurat aquesta tarda la Medalla d’Or de la Generalitat a la demògrafa i geògrafa Anna Maria Cabré i a l’escriptor Josep Vallverdú, en el decurs d’un acte que ha qualificat com un “homenatge a dues persones que són exemple de l’excel·lència i del talent català”. El cap de l’Executiu ha posat de relleu que tots dos, “un per mitjà de l’artifici de la paraula i l’altra per mitjà de la ciència demogràfica, han contribuït a projectar arreu un país generador de cultura, de talent i de llibertat”.

Durant l’acte, que s’ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap del Govern s’ha referit a Josep Vallverdú com “un clar exponent del compromís d’un autor envers la seva llengua i el seu país”. Ha recordat que “va començar la seva trajectòria en plena dictadura franquista” i va esdevenir una “peça clau per crear una llengua planera, popular i moderna i en la construcció d’un model lingüístic”. D’Anna Maria Cabré, “mestra de generacions de demògrafs catalans”, el president ha destacat que “ha estat una defensora a ultrança de la llengua com a element de cohesió social i garant de la identitat catalana”.

Després de rebre la Medalla d’Or, Josep Vallverdú ha pronunciat unes paraules d’agraïment, durant les quals ha afirmat que “sabem qui som i d’on som: sóc d’una sòlida pàtria generosa en constant dessagnament. Testimoni de segles, digna de ser viscuda i estimada”. Per la seva banda, Anna Maria Cabré ha assegurat que “les meves emocions més genuïnes de quan era petita tenen a veure amb la identitat i amb la llengua” i ha remarcat que aquest reconeixement “no és només individual per a mi, sinó per tots els meus, en sentit molt ampli”.

El cap de l’Executiu, que ha tingut un record per als presos polítics i els exiliats, ha fet notar que “el camí de la llibertat política i de la cultura només es pot recórrer quan una societat l’emprèn majoritàriament”. “En l’actual conjuntura de repressió i de vulneració de drets polítics i fonamentals, la cultura esdevé la peça clau per denunciar la injustícia i els dèficits democràtics”, ha reblat.

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu. Es va crear l’any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

El decret de concessió de la Medalla d’Or a Anna Maria Cabré posa de relleu la seva “destacada trajectòria en el món de la demografia i la geografia”. I el decret de la Medalla a Josep Vallverdú reconeix la seva “destacada trajectòria com a narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor, assagista i, especialment, en el món de la literatura infantil”.

Durant la cerimònia de lliurament de la Medalla d’Or, el sociòleg i escriptor Salvador Cardús ha fer la glossa d’Anna Maria Cabré i la filòloga Carme Vidal, la de Josep Vallverdú.

3  

Imatges

El president amb Josep Vallverdú

El president amb Josep Vallverdú 1159

El president amb Anna Maria Cabré

El president amb Anna Maria Cabré 995

El president amb els guardonats i el Govern

El president amb els guardonats i el Govern 1171

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined