_

Catalunya amplia la protecció contra el meningococ en el nou calendari vacunal

query_builder   10 gener 2020 14:25

event_note Nota de premsa

Catalunya amplia la protecció contra el meningococ en el nou calendari vacunal

  • Inclou la vacuna antimeningocòccica conjugada tetravalent (MACWY), que protegeix contra 3 tipus addicionals de meningococ i substitueix la vacuna anti-meningococ C conjugada (MC) que es posa a 6è de primària
  • També s’administrarà una dosi de la vacuna als adolescents a 2n d’ESO durant el tercer trimestre escolar, durant dos anys
  • Amb les vacunes incloses al calendari, cada any es prevenen més de 32.000 casos de malalties que afectaven als infants fa només 25 anys
Nou calendari de vacunacions sistemàtiques 2020

El Departament de Salut ha modificat enguany el Calendari de Vacunacions Sistemàtiques per incorporar, a partir d’ara, una nova vacuna: es tracta de l’anti meningocòccica conjugada tetravalent (MACWY), que substitueix la vacuna anti-meningococ C conjugada que s’estava posant fins ara en edat escolar. La dosi d’aquesta vacuna s’administrarà a alumnes d’entre 11 i 12 anys –al sisè curs de d’educació primària-; amb aquest canvi, s’amplia la protecció contra 3 tipus més de meningococ, a banda del tipus C que s’administrava fins ara.

Aquesta modificació respon a l’acordat el març de l’any passat al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, i té el vistiplau del Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut.

En aquest mateix acord es va especificar que també s’havia de fer una captació i vacunació de diferents cohorts d’adolescents i adults joves fins els 18 anys. Per fer-ho, també es vacunarà, durant 2 cursos escolars, als alumnes de 2n d’ESO amb la mateixa vacuna MACWY.

Paral·lelament, també es preveu iniciar, a mitjans d’aquest any, una campanya de captació oportunista gradual als centres de salut per a la vacunació de tots els joves des dels 15 anys fins els 18 anys amb aquesta nova vacuna.  

Aquesta nova vacuna no afecta, però, a l’administració de la vacuna MC als nadons de 4 i 12 mesos, que es manté.

Catalunya, capdavantera en política vacunal

Catalunya sempre ha tingut un paper capdavanter en les polítiques vacunals, comptant amb el suport del Consell Assessor de Vacunacions, en què participen les societats científiques més representatives. El primer calendari vacunal es va fer a començaments de 1980 i amb aquella pauta es donava protecció contra set malalties; des de llavors s’ha anat actualitzant periòdicament fins a les quinze actuals.

Les vacunes a Catalunya no són obligatòries però és important que tots els infants i adults estiguin vacunats per evitar-ne les malalties i/o les seves complicacions. Les incloses al calendari vacunal s’administren gratuïtament als més de 1.200 centres vacunals.

El calendari inclou les vacunes més adequades en el moment més adient. Són les que eviten les malalties més freqüents i/o greus, les que són més efectives i segures, i les més adients per al nostre entorn.

Els criteris per incloure una vacuna en el calendari vacunal a l’Estat espanyol estan consensuats en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i són la càrrega de la malaltia (nombre de casos i gravetat), l’efectivitat i la seguretat de la vacuna, les repercussions de la introducció d’una nova vacuna en el calendari, els aspectes ètics i l’avaluació econòmica.

Amb les vacunes incloses al calendari, cada any es prevenen més de 32.000 casos de malalties que afectaven als infants fa només 25 anys. 

Més informació sobre els canvis introduïts: http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/vacunacions/documents/noucalendar.pdf

1  

Fitxers adjunts

Calendari vacunal 2020

Calendari vacunal 2020
PDF | 647

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined