Aran

Govern i Conselh Generau d'Aran definiran en 6 mesos com i amb quin calendari es continua desplegant l'autogovern

query_builder   31 gener 2020 16:07

event_note Nota de premsa

Govern i Conselh Generau d'Aran definiran en 6 mesos com i amb quin calendari es continua desplegant l'autogovern

  • Avui s’ha celebrat la reunió Bilateral Generalitat-Conselh Generau d’Aran, presidida per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el síndic del Conselh Generau d’Aran, Frances X. Boya
  • L’aprovació dels pressupostos permetrà l’Aran disposar de 25.167.917 euros, 3’1 milions d’euros més que en l’exercici del 2017
aran

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el síndic del Conselh Generau d’Aran, Frances X. Boya, han presidit avui, a Vielha, la reunió Bilateral Generalitat-Conselh Generau d’Aran, -l’òrgan permanent de relació de les dues administracions per al desenvolupament del règim especial de l’Aran. En finalitzar la trobada,  la consellera Budó ha reiterat que el Govern de Catalunya “és sensible” a l’especificitat de l’Aran i vol mantenir aquesta “relació de tu a tu” amb aquest territori “per poder atendre conjuntament les inquietuds i les demandes que fan”.

Enguany se celebren els 30 anys de la Llei d’Aran que va representar el reconeixement per part de la Generalitat de Catalunya de la singularitat del poble aranès, la seva llengua i la seva capacitat d’autogovern. Aquesta llei es va veure actualitzada el 2015 amb l’aprovació de la Llei del règim espacial d’Aran, actualment en vies de desplegament.  Ambdós governs ha coincidit que, un cop resolt el tema del finançament, “és important avançar en el desplegament de l'autogovern per donar compliment a la llei de l'Aran”. Així, han anunciat que la Ponència permanent de treball en matèria de traspassos i convenis se centrarà en els propers sis mesos “a fixar un nou horitzó que haurà de definir com es continua desplegant l’autogovern i definir el calendari”.

Entre les fites assolides fins ara, la consellera ha destacat l’acord del nou model finançament signat l’any passat entre els dos governs, “un acord que ha permès que amb els pressupostos del 2020 s’incrementi en un 14,1% el finançament de l’Aran, que podrà disposar de 25.167.917 euros, 3’1 milions d’euros més que en els pressupostos del 2017”, ha avançat la consellera alhora que ha manifestat el compromís ferm de millorar i de complir l'acord de finançament que vàrem prendre l'estiu passat”.

En l’àmbit de les transferències, el Síndic ha volgut destacar “una d’especialment rellevant”, que és la gestió de l’os i dels grans carnívors, un traspàs que té un import de 173.000 euros que permetrà al Consell General d’Aran, un cop acabat el programa europeu que sustentava el tema de la gestió de l’os, el PirosLife,  que aquesta gestió sigui assumida des del Conselh Generau d’Aran en coordinació  amb la Generalitat. Boya s’ha felicitat que “un tema complex i en ocasions conflictiu“ es pugui gestionar des de la proximitat del territori “vetllant també perquè els nostres pagesos i ramats puguin continuar a les nostres muntanyes”.

En el transcurs de la bilateral el Síndic també ha fet la petició per col·laborar més en la defensa i protecció de la llengua aranesa i amb l’ús, petició que segons la consellera el Govern rep “molt positivament”. De fet, ha recordat que des de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s’està treballant per dotar de més contingut i de més presència de l'aranès en els mitjans de comunicació públics de Catalunya i ha insistit que cal seguir avançant “perquè ens agradaria que tant el català com Catalunya fossin tractats per part del Govern espanyol igual que el Govern de Catalunya tracta l’Aran i l'aranès”.

Altres temes abordats en la reunió bilateral han estat, entre d’altres, en matèria de Salut els referents al Pla estratègic Salut Aran 2018-2023; en matèria d’esports el reconeixement de les federacions esportives araneses; els jocs olímpics d’Hivern; en matèria de mobilitat s’ha tractat el tema d ela C28 així com el pla de mobilitat del PDUVA; en matèria d’Interior s’ha presentat un informe sobre el desplegament de l’acord institucional en matèria de seguretat; pel que fa a  l’àmbit de la cultura s’han abordat les subvencions de promoció del coneixement i l’ús de l’occità i finalment en matèria d’ensenyament s’ha acordat la constitució de l’Aran com a zona educativa.

Declaració conjunta amb motiu dels 30 anys de la Llei d’Aran

En el marc de la reunió els dos governs han aprovat una declaració conjunta amb motiu dels 30 anys de la Llei del règim especial de la Val d’Aran. Una llei que, en paraules de la consellera Budó reconeix la singularitat del poble aranès, la seva llengua i la seva capacitat d’autogovern, a través del Conselh Genearu d’Aran i les seves institucions pròpies”.

La declaració posa de relleu el camí recorregut des del reconeixement per part de la Generalitat de Catalunya de la singularitat del poble aranès, de la seva llengua i de la seva capacitat d’autogovern. Ambdós governs es comprometen a continuar treballant en la no equiparació de l’Aran com a ens local; a enfortir el regim jurídic propi d’Aran; incrementar el seu autogovern, impulsar els decrets de traspassos pendents; fer efectiu l’exercici real de les competències pròpies del Conselh Generau i finalment, avançar en el desenvolupament de la llei 1/2015.

A la reunió han assistit, per la part catalana, a banda de la consellera de la Presidència, el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar; la secretària general de la presidència, Meritxell Massó; la directora general d’administracions locals, Rosa Vestit, i el secretari general de l’esport Gerard Figueres, per part del departament de la Presidència. El departament de Territori i Sostenibilitat ha esta representat pel director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins; el de Salut per la Gerent de la Regió Sanitària de Lleida del CatSalut, Divina Farreny; Educació pel director dels serveis territorial a Lleida, Carles Vega; Interior pel director general de Prevenció, Extinció d’incendis i Salvament, Manel Pardo; Cultura pel director dels serveis territorials a Lleida, Miquel Àngel Cullerés; i per part del departament d’Economia la directora general de pressupostos, Anna Terrach. Per raó del càrrec també ha assistit a la reunió bilateral la delegada del Govern  a l’Aran, Rosa Amorós Capdevila.

Per part del Conselh Generau d’Aran han assistit, a banda del Síndic d’Aran, la vicesindica primera i consellera d’igualtat, Salut i Benestar, Maria Vegues; el conseller d’Economia, Turisme i Promoció, Juan Antonio Serrano Iglesias; el conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francisco Bruna Capel; el conseller de Governació, Amador Marqués; el conseller Generau d’Aran, Cesar Ruiz Canela i el major dels Bombers i Emergències, Manel Bosc.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined