• La commemoració, impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes, recupera l’obra de l’escriptor en el centenari del seu naixement
  • L’acte central tindrà lloc el 16 de març i hi participaran el president de la Generalitat i la consellera de Cultura
Any Perucho

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha presentat avui l’Any Joan Perucho, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes, per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor. També han participat en l’acte el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, així com el comissari de la commemoració, Julià Guillamon.

La consellera ha considerat que és “de justícia” que es faci un Any Joan Perucho, que s’havia preparat i pensat “que fos oficial fa molt de temps”, i ha convidat a assistir al programa d’actes que s’ha donat a conèixer.

Ponsatí-Murlà ha reivindicat la necessària implicació de “tot el país” en les commemoracions programades pel Govern de la Generalitat.

Per la seva part, Guillamon ha assegurat que llegir Perucho és “una porta oberta a moltes coses” perquè a l’escriptor “tot li feia il·lusió i tot li interessava”. Segons el comissari, els llocs on anava “es convertien en part de la seva vida”. És així com el llibre Les històries naturals troba origen en la seva estada a Banyoles, en concret en les visites al Museu Darder d’Història Natural. “Volem que l’Any Perucho tingui molt en compte el territori”, ha dit Guillamon, i ha explicat la itinerància d’una exposició que “desplega” el llibre Les històries naturals, que tracta sobre el vampirisme, i que tindrà una itinerància per diverses ciutats, amb un títol diferent en cadascuna d’elles.

L’Any Joan Perucho és una de les efemèrides decretades pel Govern per aquest 2020. El seu comissari és el crític i escriptor Julià Guillamon, que el 1998 va comissariar una exposició sobre l’autor al Centre d’Art Santa Mònica. De fet, el primer assaig que va escriure Guillamon, el 1989, ja va tractar sobre Perucho i la literatura fantàstica.

La commemoració pretén recuperar l’esperit de l’escriptor mitjançant reedicions de la seva obra, exposicions i espectacles de petit format. Entre les activitats que es duran a terme per recuperar l’obra de Perucho, hi ha jornades acadèmiques, exposicions itinerants, rutes literàries, un documental i activitats diverses a les biblioteques i als centres educatius.

El programa de la commemoració preveu activitats a les comarques del Baix Penedès, la Terra Alta i el Maestrat, amb les quals Perucho estava vinculat. També n’hi haurà a Banyoles i a Berga, dues poblacions relacionades amb la seva biografia. I a Madrid, on va estudiar les oposicions i on va tenir un nucli d’admiradors.

D’altra banda, l’acte institucional de l’Any Perucho tindrà lloc el 16 de març, a les 18 hores al Palau de la Generalitat, i hi assistiran el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

El programa d’activitats complet es podrà consultar al web de l’Any Perucho, a les xarxes socials de la Institució de les Lletres Catalanes i al compte de Twitter @AnyPerucho.

Perucho, un autor polièdric
Joan Perucho va ser poeta, novel·lista, gastrònom, col·leccionista, crític d’art i amic d’artistes. És una de les figures més destacades de la literatura fantàstica a la península, on va introduir H.P. Lovecraft. El seu llibre més conegut, Les històries naturals, és una narració de vampirs molt divertida que s’ha traduït a nombroses llengües. Però més enllà de l’obra literària, Perucho va crear un personatge fascinant: erudit, molt irònic, apassionat i exuberant.

Jutge de professió, va exercir el seu ofici en poblacions petites, per poder treballar en llibres i articles. Això el va dur de Barcelona a La Granadella, Banyoles, Móra d’Ebre, Gandesa i Tortosa. Va escriure sobre els paisatges meridionals del Principat, sobre la Catalunya mediterrània i sobre l’Espanya de l’època visigòtica i de les Corts de Cadis.

La literatura de Perucho aporta una imaginació desbordant. Viatges a través del temps, vampirs, plantes màgiques, aigües encantades, monstres erudits, espies, anacoretes del desert... Però també el sentit de l’aventura, la curiositat per les coses, l’avidesa d’experiències i sensacions. Perucho va ser gastrònom, va parlar d’erotisme, va col·leccionar mobles i llibres, va ser amic i col·laborador d’artistes. Tot el que és viu hi troba un lloc, en la seva literatura.

 

 

 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Any Joan Perucho

Dossier de premsa: Any Joan Perucho
PDF | 635