·         La totalitat de les 238 famílies que van signar el seu compromís el 2019 l’han complert i no s’ha detectat cap nou cas de mutilació durant la revisió mèdica posterior de seguiment de les nenes

·         Avui se celebra el Dia internacional de tolerància zero amb la mutilació genital femenina (MGF), reconeguda com a una violació dels drets humans de dones i nenes, així com una manifestació de violència masclista

Cartell

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat aquest matí el pla de treball per a la prevenció de la mutilació genital femenina, que té per objectiu erradicar aquesta pràctica nociva que pateixen o poden patir algunes dones migrades. Durant l’acte, el conseller Chakir El Homrani ha remarcat que “el 6 de febrer és un dia més en què hem de generar aliances per aturar les violències masclistes i assegurar els drets humans a tothom. La mutilació genital femenina és una forma de violència masclista més i hem de ser conscients que per aturar-la és molt important la prevenció. Cal aconseguir que cap nena o dona l’hagi de patir”.

 

Amb aquest objectiu, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania ha planificat un treball específic en coordinació amb altres departaments del Govern, especialment el de Salut, per garantir que cap nena se senti amenaçada per aquesta forma de violència masclista, d’acord amb la llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista. El pla de treball incorpora accions de prevenció, atenció i seguiment i recuperació a les víctimes, i en tres anys es preveu portar les polítiques de prevenció al 100% de la població de risc estimada a Catalunya.

 

L’any passat, 238 famílies de nenes que provenen de països on hi ha ètnies que practiquen la mutilació genital femenina van signar el document pel qual es comprometen a evitar la mutilació genital femenina. Per primera vegada des de que hi ha registre de casos, totes les famílies han complert el seu compromís i no s’ha detectat cap nou cas de mutilació durant la revisió mèdica posterior de seguiment de les nenes. El document de compromís se signa a les consultes de pediatria abans que la família viatgi als països d'origen i és la culminació d'un treball de sensibilització i informació preventiu amb les famílies i entorn relacional de les menors. Aquest és, doncs, un dels elements clau del protocol d’actuacions per prevenir la mutilació genital femenina a Catalunya. Dels 238 compromisos signats el 2019, 58 es van signar a la demarcació de Barcelona, 121 a la de Girona i 59 a la de Tarragona.

 

Treball amb la comunitat

A la presentació de l’acte, el conseller Chakir El Homrani ha recordat que “cada nena que ha patit mutilació genital femenina té nom i cognoms, cada nena compta i és gràcies a la prevenció i sensibilització que fa anys que s’impulsa des de les institucions, però sobretot gràcies a la lluita liderada per les dones africanes, amb el suport dels ajuntaments i entitats que la Mutilació Genital Femenina té poca incidència a Catalunya.”

En aquest sentit, durant l’any 2019 s’han realitzat 126 cursos d’apoderament a dones migrades i 6 cursos d'orientació laboral per a dones que volen incorporar-se al mercat de treball, per tal de fomentar un canvi d’actitud de les comunitats vers la mutilació genital femenina. Tal com ha recordat el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, és molt important la formació i sensibilitació que fem amb els homes en la prevenció de les violències masclistes, ja que són els homes, tot i que per sort només alguns, els que exerceixen aquestes violències i, per tant, els hem d'incloure a les formacions que duem a terme si volem canviar el paradigma.” I és que implicar i sensibilitzar els homes és també una peça clau per erradicar la mutilació geniral femenina al nostre país,  per això, durant el 2019 la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania ha dut a terme 16 tallers de noves masculinitats i 2 cursos de formació a homes provinents de l’Àfrica Occidental. Aquests cursos es continuaran oferint durant el 2020 amb la col·laboració de professionals de l’àmbit sanitari.

Paral·lament, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania recolza la feina que fa anys lideren les entitats de dones africanes a Catalunya, com ara ACHAMA, Jokeerendam o Legki Yakaru.

 

Formacions a professionals

El pla de treball per al 2020 també té previst continuar formant les i els professionals, especialment aquells i aquelles que treballen amb dones d’origen immigrant, perquè incorporin informació bàsica i coneixement en mutilació genital femenina, així com de circuits de derivació i d’atenció. En aquest sentit, està prevista una formació  específica a professionals dels serveis públics (migracions, salut, educació, serveis socials, seguretat, xarxa d’atenció a les dones) i una formació en interculturalitat a professionals de la xarxa d’atenció a les dones perquè puguin adaptar  les seves intervencions a la diversitat de les dones migrades.

Des del Departament de Salut s’ha treballat en un model de formació de formadors que permeti arribar al màxim possible de professionals de la salut, tant dels centres públics com concertats en tot el territori català. En aquest sentit, al llarg de l’any 2019 s’han impartit 4 edicions i s’ha format un total de 82 formadores i formadors referents de territori, amb diferents perfils professionals: infermeria, ginecologia, treball social, pediatria, medicina familiar, llevadores, etc. La satisfacció global del curs ha estat altíssima, ja que ha assolit una valoració mitjana d’un 4,8 sobre 5.

Pel que fa a l’any 2020, es continuarà formant professionals de referència per poder donar resposta a totes les necessitats de Catalunya de forma equitativa. Tambè es lliurarà el Manual de la formació a les persones formadores del territori,  que disposaran de 6 vídeos produïts amb professionals experts en el tema, tant de l’atenció primària com hospitalària (pediatria, ginecologia, infermeria o medicina familiar) i que inclouen el testimonial d’una activista que va patir mutilació.

Igualment, aquest 2020 es posarà en marxa un curs en línia autoformatiu i s’iniciaran les sessions formatives breus que impartiran els i les professionals sanitaris referents al territori, a partir de la demanda concreta de les regions sanitàries o del propis centres.

Recuperació i cirurgia reconstructiva

Des de l’any 2015 funciona a Catalunya el circuit per a la cirurgia reconstructiva de les dones residents al país que han patit una mutilació genital femenina, i que així ho desitjin. Una unitat mixta de professionals de ginecologia i de cirurgia plàstica de l’Hospital Clínic de Barcelona és l’encarregada de dur a terme aquestes intervencions per a tot el territori, amb les despeses assumides pel sistema sanitari públic català. Des que es va començar a oferir aquest servei fins avui, ha realitzat 32 intervencions quirúrgiques.

 

73 taules locals

D’altra banda, actualment hi ha 73 taules locals i circuits de coordinació per prevenir la mutilació genital femenina repartides per tot Catalunya, de les quals 22 són a la demarcació de Girona, 10 a Lleida, 8 a Tarragona i 33 a Barcelona. Aquestes taules estan formades per professionals dels àmbits de la salut, l’educació, els serveis socials, la migració, la pediatria o la mediació cultural i cossos i forces de seguretat.

Durant l’acte d’aquest matí també s’ha celebrat una taula d’experiències per l’erradicació de la mutilació genital femenina a Catalunya moderada per Sanata Dembele Ndiaye, tècnica de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, i que ha comptat amb la participació de Mariama Jallow Sey, de l’Associació Africana de Sabadell; Mamou Dembele, de Jokkere Endam; Imma Sau, del Departament de Salut; Anna Moreso, de l’Ajuntament de Mataró, i Neus Aliaga, de la Fundació Wassu-UAB.

3  

Imatges

Cartell

Cartell 141

Conseller El Homrari i secretari Igualtat

Conseller El Homrari i secretari Igualtat 162

Públic

Públic 280