SIE Vallès Occidental

El conseller El Homrani inaugura un servei per atendre dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles a Sabadell

Durant el 2019, els Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE) van atendre 4.933 dones i 1.144 infants

query_builder   26 febrer 2020 12:06

event_note Nota de premsa

El conseller El Homrani inaugura un servei per atendre dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles a Sabadell

Durant el 2019, els Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE) van atendre 4.933 dones i 1.144 infants

  • Treball, Afers Socials i Famílies dedicarà 3,2M d’euros a obrir 8 nous SIE per a la recuperació de dones que han patit violència masclista, amb la voluntat de continuar desenvolupant la xarxa per tal d’acabar el 2020 amb 15 serveis
  • També s’erradica la llista d’espera per als pisos pont per a dones que han patit violència masclista i els seus fills i filles amb l’obertura de 15 nous recursos 
El conseller durant la visita al nou SIE

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, han inaugurat avui el nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) al Vallès Occidental. Aquest recurs, ubicat a Sabadell, compta amb un equip de 9 professionals integrat per persones titulades en psicologia, psicologia infantil, treball social, educació social i dret, que ofereix atenció integral durant el procés de recuperació i reparació a dones en situació de violència masclista i també a les seves filles i fills a càrrec.

 

El conseller El Homrani ha explicat que “hem fet una aposta política claríssima de la millora de la capacitat que tenim com a país d’atendre les dones que han patit violència masclista i d'acompanyar-les en el procés de recuperació i reparació” i ha destacat el “deure ètic i moral” de totes les administracions de treballar conjuntament per combatre aquesta xacra. “El SIE ha de ser un espai de referència per tots els ajuntaments del Vallès Occidental, pel Consell Comarcal, pels serveis socials, de salut, educatius i per la xarxa d’associacions de dones”, ha afirmat El Homrani. 

 

Desplegar la xarxa de SIE arreu del territori

 

Durant la seva intervenció, el conseller El Homrani també ha ressaltat la necessitat d’obrir més serveis d’aquestes característiques arreu del territori. Enguany el Departament invertirà 3,2 milions d’euros a obrir 8 nous SIE per a la recuperació de dones que han patit violència masclista, dels quals cinc ja estan en funcionament. “Necessitàvem ampliar aquest servei de qualitat a tots el país, necessitàvem que tingués més capil·laritat i arrelament”, ha dit Chakir el Homrani.

 

Amb l’obertura de tots aquests nous serveis a l’acabar el 2020 hi haurà 15 SIE en funcionament més un servei ambulatori amb les mateixes funcions per a dones que estan en situació de consum de drogues. Aquests nous serveis permetran fer créixer el nombre de persones ateses. “Quan acabem aquest desplegament tindrem una xarxa amb capacitat per atendre el doble de dones i els seus fills i filles”, ha explicat el conseller.

 

Durant l’any 2019, els SIE d’arreu de Catalunya van atendre 4.933 dones; 707 més que l’any 2018 i 1.144 infants, 188 infants més que el 2018.

 

Aquest recurs actualment ja és present a Lleida, Girona, Baix Llobregat, Terres de l’Ebre,  Mataró-Maresme, Tarragona, l’Anoia, l’Alt Pirineu- Aran, Barcelonès Nord, Garraf-Penedès, Catalunya Central, Vallès oriental, Vallès Occidental. 

 

Serveis d’Intervenció Especialitzada

 

Els SIE ofereixen un servei gratuït d’atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen una situació de violència masclista, i també als seus fills i filles. L’equipament té com a objectius principals oferir informació de qualitat sobre els recursos de la xarxa; proporcionar una atenció social i terapèutica especialitzada i continuada; adequar el model d'intervenció social, legal i terapèutic al procés de les dones que han patit o pateixen violència masclista; potenciar programes de prevenció, assistència i reparació com: el programa d’acollida, d’atenció social, d’atenció psicològica per a dones, d’atenció psicològica infantil i juvenil, d’atenció jurídica, d’atenció socioeducativa o de mediació intercultural i treballar coordinadament amb els serveis externs, atenent el procés específic de cadascuna de les dones.

 

L'accés a aquest servei es fa principalment per iniciativa de les pròpies dones o a través de la xarxa d'atenció i recuperació integral per a dones en situació de violència, els serveis de salut d'atenció primària, els serveis socials d'atenció primària i les associacions de dones.

 

Els serveis residencials

 

També es destinaran 1,5 milions d’euros a obrir 15 nous pisos pont per a dones que han patit violència masclista i els seus fills i filles, dins els quals n’hi haurà un d’especialitzat en dones trans i un altre per a dones que estan en situació de consum de drogues. Amb aquests, el Departament disposarà d’un total de 28 habitatges per a un mínim de 112 dones i els seus infants, el que permetrà acabar amb la llista d’espera.

 

Els Serveis residencials són serveis temporals gratuïts que actuen com a substitució de la llar i compten amb suport personal, psicològic, mèdic, social, jurídic i de lleure, dut a terme per professionals especialitzats en aquests àmbits, per a facilitar la plena integració sociolaboral de les dones que pateixen situacions de violència masclista en l’àmbit de la parella, així com dels seus fills i filles a càrrec. 

 

L’accés de les dones a aquest servei es fa per la derivació de serveis socials d’atenció primària o equips d’atenció a les dones. Els requisits són: manifestar lliurement la voluntat d’estar en un servei d’acolliment, tenir disponibilitat de seguir un pla de treball establert conjuntament entre la dona i l’equip professional, i tenir un grau d’autonomia que permeti la convivència amb altres unitats familiars.

2  

Imatges

El conseller El Homrani durant la inauguració del SIE Vallès Occidental

El conseller El Homrani durant la inauguració del SIE Vallès Occidental 293

Instal·lacions del SIE Vallès Occidental

Instal·lacions del SIE Vallès Occidental 260

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined