• Es preveu que la modificació del Decret Llei de Mesures Urgents en relació a les Indemnitzacions per Violència Masclista farà incrementar les sol·licituds significativament
  • S’habilita les professionals dels Serveis d’Intervenció Especialitzada per efectuar l’acreditació necessària per a demanar la indemnització

Amb l’objectiu de  facilitar l’accés de les víctimes de violència masclista a una indemnització, que el Govern entén com una ajuda imprescindible, en el procés de recuperació, el Govern  modificarà el  decret llei 80/2015, incorporat a la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, i  pel qual es  concedeix una prestació econòmica a dones víctimes de violència masclista,  que hagin patit danys físics i psíquics greus, i a fills de víctimes d’assassinats masclistes que siguin menors de 26 anys.

El resultat del Decret vigent 80/2015, de 26 de maig, no ha respost  als objectius esperats pel Govern, a causa de les dificultats per a accedir a l’ajut i la poca informació facilitada a les persones interessades. Tot i que l’any 2019 es van produir més de 20.000 denúncies per violència masclista i més de 1.500 sentències judicials condemnatòries, només 10 dones van accedir a la indemnització;  pel que fa els 9 feminicidis que ocorregueren l’any 2019 a Catalunya, només 2 fills/filles de mares assassinades per les seves parelles o ex parelles van ser beneficiaris dels corresponents ajuts.

Més facilitats per sol·licitar la indemnització i més informació

És per pal·liar aquesta situació que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través d’aquesta modificació del Decret, alleugerirà la quantitat de documents necessaris que dificulta la petició  de les indemnitzacions i es facilitaran els requisits de les víctimes  per obtenir-les; també s’ augmentarà la informació que reben les dones i els seus fills i filles sobre els seus drets, amb l’objectiu de facilitar la recuperació i reparació de les persones víctimes  de la violència masclista.

A partir de la modificació del decret, i amb la finalitat de determinar l’abast de les seqüeles, la dona podrà presentar un informe emès per un metge de la xarxa de salut pública de Catalunya o per un servei especialitzat en recuperació de dones en situació de violència masclista, per tal d’acreditar les lesions corporals o danys en la salut física o psíquica, requisit per accedir a la indemnització. Aquest és un dels canvis més importants del decret, ja que fins ara només s’acceptava una resolució judicial.

Per altra banda, el decret modificat establirà  l’obligació dels i les professionals de la xarxa de serveis socials a facilitar informació i accés a les indemnitzacions. Per últim i per tal d’alleugerir les carregues burocràtiques els fills i filles víctimes de violència masclista ja no hauran de presentar la declaració de la renda per tal de sol·licitar la indemnització.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies estima que  aquestes mesures faran incrementar les sol·licituds significativament i alhora es reduiran les denegacions.