• L’atenció pediàtrica es concentrarà en aquest centre hospitalari i a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona
  • Salut treballa de manera unànime el seguiment de les dones embarassades i els nadons sota el context de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2
Des del Departament de Salut se segueix treballant perquè els professionals sanitaris unifiquin els criteris i actuacions clíniques per tal de fer front a la pandèmia per coronavirus SARS-CoV-2. Algunes de les últimes mesures consensuades han estat en relació a les dones que actualment estan embarassades i els nadons acabats de néixer.

En aquest sentit, s’ha detallat que l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron sigui el centre de referència a Catalunya per a les gestants que tinguin la COVID-19 i hagin d’estar ingressades. L’objectiu d’aquesta mesura és garantir una resposta ràpida en el supòsit que hi haguessin complicacions o, en els pitjors dels casos, la necessitat d’un trasllat a l’UCI, així com evitar trasllats urgents i la propagació del virus. En definitiva, aquest serà el centre on se centralitzarà l’atenció a aquest col·lectiu. El seguiment es farà en aquest hospital, igual que el part.

En el cas de les gestants sanes, seguiran l’acompanyament en els seus centres de referència. Tot i això, des de l’atenció primària ja s’han començat a reprogramar les visites per evitar que es desplacin a aquests centres. Només es realitzaran aquelles proves que siguin completament necessàries.

Alhora, pel que fa a l’atenció pediàtrica, Salut ha informat al sistema sanitari català que, a part de Vall d’Hebron, l’altre centre de referència per abordar-la serà l’Hospital de Sant Joan de Déu. L’objectiu és similar a l’anterior: concentrar esforços en un mateix espai per donar una millor cobertura sanitària i evitar la propagació de la patologia.

Tot això ho contempla la Guia d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 en dones embarassades i nadons, elaborada pel Servei Català de la Salut. El document exposa els centres de referència ‘per a l’atenció obstètrica a les dones amb infecció COVID-19 que requereixen un ingrés hospitalari durant l’embaràs, i també els centres de referència per a l’atenció al part a les dones amb infecció per COVID19 amb simptomatologia lleu que no requereixen ingrés hospitalari’, tal com especifica.