La prospecció de les oficines a l'exterior té l'objectiu d'identificar bones pràctiques que es puguin implementar a Catalunya en la gestió de l'impacte de l'emergència sanitària
Una infermera observa una pantalla d'ordinador amb un mapa mundial dels contagis per coronavirus.

En una crisi sanitària global com l’actual, les mesures adoptades pels diferents països afectats per la pandèmia del coronavirus poden ser un mirall de bones pràctiques. Com gestionen la falta de material de protecció sanitària Finlàndia o el Regne Unit? És obligatori l’ús de mascareta per sortir al carrer a Itàlia? Quins països estan liderant la recerca d’una vacuna? Quants milions d’euros s’han destinat a la prestació d’atur al Canadà? I a Suïssa? Què passa amb el món de la cultura? Per què es fan tests diaris a Irlanda? Es tracta de preguntes que travessen fronteres i que presenten diferents respostes segons els estats, però que volen arribar a una mateixa fita: superar la crisi de la COVID-19 el millor possible.

Amb l’objectiu d’observar i prendre nota d’altres experiències arreu del món, les delegacions del Govern a l’exterior fa setmanes que estan fent una tasca de seguiment diari de les decisions preses per més de 30 països, inclosos en les seves àrees d’influència geogràfica, que mostrin resultats positius i que puguin ser implementades també a Catalunya. En aquest sentit, les oficines de la Generalitat a l’estranger estan duent a terme un estudi continu que genera informació de primera mà, que diàriament és posada a disposició del Govern perquè els departaments de l’administració catalana puguin analitzar aquestes pràctiques que s'estan duent a terme a escala internacional.

Ja siguin mesures per evitar el col·lapse dels sistemes sanitaris com polítiques econòmiques i socials per pal·liar les conseqüències de la crisi a la ciutadania, les quinze delegacions del Govern a l’exterior es fixen, entre d’altres, en què estan fent els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, Irlanda, Suïssa, Alemanya, Itàlia, França, Portugal, el Benelux, els països dels Balcans i l’Europa Central, i els Països Nòrdics per respondre a l’emergència. Aquests països, malgrat que presenten diferents panorames respecte a l’actual situació de crisi sanitària, en conjunt representen un glossari de mesures que també poden servir a Catalunya en aquest context complex i sense precedents.