• El secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, anuncia una nova línia per finançar la publicitat necessària per recuperar activitats i públics quan l’emergència finalitzi
  • La directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco, treballa per celebrar presencialment o bé de forma virtual el Dia de l’Associacionisme Cultural el 4 de juny
Un moment de la teleconferència.
Un moment de la teleconferència.

La Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha explicat aquest dimarts als diferents responsables de Cultura Popular que el Departament està treballant amb la premissa de mantenir la totalitat del pressupost de 2020, que el Govern va aprovar amb un increment considerable respecte del 2017. La consellera ha afirmat que s’està posant fil a l’agulla a la reestructuració d’aquest pressupost, que vol mantenir íntegrament, ara pendent de l’aprovació al Parlament de Catalunya, i que caldrà adaptar-lo per respondre a l’afectació provocada per la pandèmia del COVID19.

“Farem una reestructuració del pressupost a partir de la totalitat dels diners que teníem i esperem, a més, aconseguir per al pla de rescat més aportacions econòmiques de l’Estat espanyol i també d’Europa”, ha dit la consellera.

Vilallonga ha mantingut una reunió amb representants de Cultura Popular per informar-los de les mesures per pal·liar l’impacte de l’aturada forçosa i també ha anunciat que es treballa en noves iniciatives. Les noves mesures s’aniran difonent en el nou web que Cultura activarà amb caràcter imminent per tenir al dia tota la informació d’interès per al sector cultural a propòsit de l’afectació pel COVID19.

Han participat a la reunió telemàtica, juntament amb la consellera, el secretari general del Departament, Francesc Vilaró, i la directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco.

Vilaró ha declarat que “és un goig” veure la resposta del món de la cultura popular i ha demanat als seus representants que transmetin dades de l’afectació a fi i efecte de poder prendre les decisions més oportunes. També ha recordat que s’ha fet la modificació de normatives per permetre concedir subvencions encara que no es justifiqui la despesa, i que s’ha creat la línia de finançament ICF Cultura Liquiditat, dotada amb 10 milions. A més, ha anunciat la creació de noves línies per finançar la publicitat necessària per recuperar les activitats i els públics quan l’emergència sanitària finalitzi. Com a gran data ajornada, caldrà promocionar la festa del llibre i la rosa, ha dit.

Blasco ha transmès un missatge de tranquil·litat en el sentit que té presents les necessitats de tots els responsables del món de la cultura popular amb l’objectiu que tots puguin recuperar la normalitat quan finalitzi el confinament forçat. Ha indicat que hi haurà flexibilitat per tramitar les subvencions i es prendran mesures extraordinàries. Ha valorat molt positivament la intensa activitat del sector aquests dies a la xarxa, i ha dit que es treballa amb la possibilitat de celebrar presencialment o de manera virtual les activitats del Dia de l’Associacionisme Cultural, que s’escau el 4 de juny.

Com a convocats, han participat a la videoconferència Xavier Tresserras (Confederació Sardanista de Catalunya), Montserrat Cadevall (Federació Catalana d’Entitats Corals), Josep Parés (Federació Catalana de Societats Musicals), Pere Morella (Federació d’Ateneus de Catalunya), Jordi Abella (Ecomuseu Valls d’Àneu), Jordi Carapuig (Federació Catalana de Passions), Cristina Sánchez (Coordinadora de Colles Castelleres), Jordi Fosas (Fira de la Mediterrània), Maria Carme Jiménez (Institut Ramon Muntaner), Mercè Cano (Moviment Social Català), Josep Santesmases (Centre d’Estudis de Parla Catalana), Núria Feixas (Festival ÉsDansa), Rut Martínez (Festival Dansàneu) i Isidre Peláez (Centre Artesà Tradicionarius).

Els responsables de les diverses divisions de Cultura Popular han coincidit a agrair la celebració d’aquesta reunió telemàtica i la resposta que el Departament està oferint, escoltant la veu dels afectats i impulsant mesures extraordinàries. El trasllat d’activitats a la xarxa per nodrir l’etiqueta #LaCulturaaCasa és també un denominador comú posat avui de relleu.

Tots ells han expressat, no obstant, les seves particulars preocupacions per una aturada que manté la població confinada a casa i ha fet ploure cancel·lacions d’espectacles, amb la conseqüent problemàtica administrativa en tots els ordres, per exemple la tramitació de subvencions i ajudes, per no parlar de la pèrdua d’uns ingressos vitals per als artistes i creadors.

La necessitat d’evitar una pèrdua d’estructures dels equipaments museístics situats al Pirineu i que viuen del turisme, la caiguda en bloc de la temporada de passions de Setmana Santa quan hi havia tota la despesa feta, el tancament de les escoles de música que sovint suposen uns ingressos extres per als músics, o la impossibilitat d’assistir a formació de cant coral tot i continuar pagant la quota són només algunes de les preocupacions expressades.

El representant de la Fira de la Mediterrània, que es celebra a l’octubre, s’ha posat a disposició d’artistes i companyies per acollir i ajudar a reprogramar, en la mesura que sigui possible, activitats ajornades. Festivals que es fan a l’agost com l’ÉsDansa estan a l’expectativa de l’evolució dels esdeveniments, i el món sardanista veu com pot quedar un any en blanc pel que fa a la Capitalitat de la Sardana 2020, cosa que posa en perill aportacions econòmiques de les diferents administracions.

2  

Imatges

Un moment de la telereunió.

Un moment de la telereunió. 55

Un moment de la telereunió.

Un moment de la telereunió. 70