Govern

El Govern compra 14 milions de mascaretes per garantir l'autoprotecció de la ciutadania

query_builder   9 abril 2020 16:37

event_note Nota de premsa

El Govern compra 14 milions de mascaretes per garantir l'autoprotecció de la ciutadania

  • La consellera Budó ha assegurat que la decisió d’aixecar el confinament total “ens preocupa i lamentem” perquè “aquest virus té dos aliats: les presses i la imprudència”
  • El conseller Buch ha tornat a fer una crida a limitar els desplaçaments per carretera “avui comença la segona fase de l’operació no-sortida. Només es pot sortir pels casos regulats”
  • La consellera Vergés ha reiterat que “el desconfinament ha de ser segur i no marcat pel calendari sinó per les dades epidemiològiques i la ciència”
Consellera Budó (09.04.20)

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha valorat la decisió de l’executiu espanyol d’aixecar el confinament total. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han coincidit al dir que aquesta nova situació “ens preocupa”.

Davant aquest nou escenari, la portaveu Budó ha assegurat que “el Govern de Catalunya volem garantir que tots els ciutadans i ciutadanes puguin disposar dels elements d’autoprotecció necessaris per evitar el contagi en els seus desplaçaments, que s’incrementaran la setmana vinent”. Per això, s’han comprat 14 milions de mascaretes que “està previst que arribin a les farmàcies a partir del dimarts, amb una primera comanda de 100.000 mascaretes”. La primera mascareta serà gratuïta per a tothom.

La consellera Budó ha tornat a lamentar que “a hores d’ara desconeixem quin pla té el govern de l’Estat espanyol per aquest desconfinament, més enllà de dir-nos que a partir de la setmana vinent haurem de tornar a treballar”. Per això ha recordat a Pedro Sánchez que des de la Generalitat “estem treballant per tenir un pla de desconfinament que permeti un retorn a la normalitat de la forma més segura a nivell sanitari, a nivell social i també a nivell econòmic”. I, “malgrat que el nombre de casos nous està disminuint, el nombre de casos infecciosos encara és elevat. Davant d’això els epidemiòlegs ens demanen mantenir l’estat de confinament total per poder monitoritzar la situació i decidir quan es pot desconfinar”.

La consellera Budó ha reforçat el seu missatge amb les declaracions d’ahir de l’Organització Mundial de la Salut que apuntava que “no ens podem relaxar” perquè “aquest virus té dos aliats: les presses i la imprudència”.

Davant l’escenari de desconfinament, a partir de dimarts, la portaveu del Govern ha recordat als catalans i les catalanes que “la setmana vinent tornarem a l’escenari que teníem abans del 30 de març. Totes aquelles empreses que els seus treballadors puguin fer teletreball, hauran de garantir que ho puguin seguir fent. I les empreses en les que els treballadors hagin d’anar a treballar, s’haurà de garantir el metre i mig de distància, en el lloc de treball, i limitar al màxim el contacte entre treballadors”. La titular de Presidència també ha demanat a les empreses permetre flexibilitzar els horaris d’entrada per evitar aglomeracions en el transport públic i els desplaçaments a la feina. I que les limitacions de moviments fora dels àmbits laborals i els de primera necessitat seguiran prohibides.

Confinapp

L’aplicació Confinapp acompanya la ciutadania en l’etapa de confinament i també de post-confinament. La portaveu del Govern ha anunciat que ja estan disponible als Markets de Google Play i Apple i “us la podeu descarregar per accedir a l’assistent virtual per resoldre dubtes o tràmits relacionats amb el confinament o bé per accedir al certificat autorresponsable de desplaçament”.

Ports de la Generalitat

El Govern ha impulsat mesures econòmiques dirigides als usuaris i gestors dels ports de titularitat de la Generalitat. El Comitè Executiu de l’empresa pública Ports de la Generalitat ha aprovat  aquest matí mesures econòmiques, de caràcter temporal i de gran excepcionalitat, que suposaran una aportació estimada en 1,3 milions.

Les mesures aniran destinades al sector pesquer, turístic, comercial o industrial i són les que estan relacionades amb la utilització i aprofitament del domini públic portuari; ajornar pagaments, com el del cànon de l’aigua, i reduir tarifes de subministrament d’electricitat i d’aigua, durant els dies d’estat d’alarma i els 3 mesos posteriors.

La consellera ha explicat que “l’objectiu és que el sistema portuari català continuï contribuint al PIB de Catalunya i al manteniment dels llocs de treball”.

Aeroports

El Govern, a través del Consell d’Administració d’Aeroports de Catalunya, ha aprovat un conjunt de mesures per incentivar la recuperació del sector i incrementar la seva competitivitat.

S’ha acordat un descompte, durant el 2020, del 50% en la tarifa d’estacionament d’aeronaus i un descompte del 100% en la tarifa de passatger. A més, s’ha acordat traslladar al Ministeri de Transports, Mobiliat i Agenda Urbana la proposta del Govern de la Generalitat perquè apliqui mesures anàlogues en els aeroports que Aena gestiona a Catalunya.

Esport català

La portaveu Budó ha explicat que aquest matí el Govern s’ha reunit amb una setantena de representats del sector de l’esport català. En aquesta trobada s’ha proposat un pla nacional com a gran acord per reactivar aquest sector, conjuntament entre administracions i entitats. La consellera de la Presidència ha assegurat que “amb aquest pla es vol ajudar aquest sector a recuperar-se i a sortir enfortit d’aquesta crisi”.

La Generalitat, aquest 2020, té previst injectar al sector esportiu 61,5 milions d’euros en subvencions, programes i línies de finançament.

Per la seva banda, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, ha tornat a fer una crida a limitar els desplaçaments per carretera: “avui a les 15 hores comença la segona fase de l’operació no-sortida. Només es pot sortir pels casos regulats: anar a treballar pel que fa als serveis essencials o per anar a comprar productes bàsics”. Per garantir-ne el compliment, el conseller ha anunciat que es destinaran 500 controls policials amb prop de 2.000 agents dels Mossos d’Esquadra i la policia local, des d’avui dijous fins dilluns de Pasqua a les vies principals i secundàries de Catalunya. 

Els agents intensificaran els controls per quart cap de setmana consecutiu amb l’objectiu de mantenir les mesures de confinament i amb la voluntat de treballar amb la resta de serveis d’emergència per aturar la propagació de la Covid-19. Aquests controls es realitzaran durant les 24 hores del dia després que s’ha pogut constatar que hi ha persones que continuen desobeint les mesures decretades de confinament i que poden tenir la intenció de marxar aquests dies cap a zones de muntanya i platja. 

Els Mossos d’Esquadra reforçaran també la vigilància durant la nit per evitar el trànsit en aquesta franja horària i per detectar vehicles que circulen de nit per saltar-se els controls policials i arribar a les seves segones residències, desobeint les restriccions de confinament i posant en perill el sistema sanitari d’aquestes zones. 

Els controls es duran a terme a les principals carreteres i autopistes catalanes però s’intensificaran també els controls en les vies secundàries d’accés a municipis turístics.

Es treballarà coordinadament amb les Policies Locals, a les entrades i sortides d’aquests indrets i es continuarà fent controls i identificacions de persones tant en els municipis com en les urbanitzacions i zones residencials per comprovar que les segones residències no estan operatives. En total es desplegaran 2.091 agents que duran a terme controls de trànsit dinàmics i estàtics al llarg d’aquests dies. 

 

A les principals vies de sortida de la ciutat de Barcelona, es reforçaran els controls  policials en totes les franges horàries per detectar aquelles persones que desobeeixen l’actual normativa vigent i opten per anar a passar aquests dies de Setmana Santa a les seves segones residències.

 

De cara al diumenge, dilluns i dimarts, quan en situacions normals la ciutadania comença a retornar als seus domicilis de residència habitual, els Mossos d’Esquadra intensificaran els controls d’entrada a la ciutat per tal de detectar aquelles persones que s’han saltat les mesures de confinament i els denunciaran

La mobilitat a l’àrea metropolitana s’ha reduït un 78,15%- de sortida i un 76,85%- d’entrada, el que representa una reducció d’un 11,5% de sortida i un 5,66% d’entrada respecte de dijous 2 d’abril.  “Són les reduccions que busquem”, ha dit Buch. “Gràcies a tots i totes els que feu la difícil feina de quedar-vos a casa. Ho fem pel nostre bé. Per la nostra salut i per la salut del nostre país”, ha assenyalat.

El Servei Català de Trànsit recorda que segueix en vigor la prohibició d’anar a segones residències i cal mantenir l’esforç que està fent la ciutadania quedant-se a casa les darreres setmanes, en les quals s’ha experimentat un descens del trànsit d’un 75%  a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Per això, davant dels augments de mobilitat registrats des de principis de setmana en vies de l’àrea d’influència de Barcelona i també en carreteres cap a zones de segones residències, l’SCT insisteix en la importància d’evitar desplaçaments i apel·la a la responsabilitat de tota la ciutadania perquè es quedi a casa per frenar la propagació del coronavirus i evitar que es produeixi un repunt en el nombre de persones afectades. 

Convé recordar també que, des del passat 13 de març i amb l’objectiu de garantir el subministrament de béns essencials, l’SCT va aixecar excepcionalment les restriccions a la circulació d’enguany als vehicles de transports de mercaderies i transports especials.

Pel que fa a les compres vinculades a dilluns de Pasqua, Buch ha recordat que “anar a comprar la mona està permès, però no pas portar-la als fillols. Recomanem que es faci servir els serveis de repartiment de les pastisseries”.

El més productiu que podem fer és quedar-nos a casa. Estem fent la feina ben feta. No ens podem relaxar davant d’una falsa normalitat. Si hem de sortir, fem-ho amb elements d'autoprotecció: mascareta o elements d’autobarrera, guants, rentem-nos les mans i mantinguem un metre i mig de distància”, ha recordat un dia més el conseller. 

Amb relació a  l’activitat policial en les darreres 24 hores, el titular d’Interior ha explicat que s’han produït 10 actuacions policials a requeriment sanitari o judicial; s’han identificat 10.520 persones i 8.100 vehicles; s’ha aixecat una acta de denúncia contra establiments i no s’ha tancat cap establiment; s’han fet 13 detencions i 2.797 actes de denúncia contra persones. En aquest sentit, Buch ha destacat que es continua perseguint l’incivisme, com prova que les sancions hagin pujat un 3,8% respecte del dia anterior. 

A preguntes de la premsa, el titular d’Interior ha informat que els bombers han fet 33 obertures de porta a domicilis on s’ha trobat la persona difunta, en comparació amb les 20 de 2019. 

Sobre el desplegament de l’UME a Catalunya, Buch ha dit que el CECAT està coordinant tota l’emergència i les diferents actuacions tant si corresponen a l’UME, al cos de Mossos d’Esquadra, la policia local o els bombers.

I, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que el desconfinament ha de ser “segur”, “sense presses” i “amb garanties” i ha dit que “els festius no poden marcar el calendari de l’epidèmia sinó les dades epidemiològiques i la ciència”. La titular de Salut ha avançat que “les mesures de desescalament del confinament s’iniciaran amb les persones no vulnerables i sanes. La població de més risc serà l’última a sortir”.

“La gent ha de poder tenir clar què pot fer i què no. Diligència tota; però sense presses" ha subratllat Vergés que ha afegit que seran “les nostres empreses i també el transport públic els que també hauran de prendre mesures” per garantir aquest desconfinament segur.

Paral·lelament, la consellera de Salut ha insistit en l'ús de l'app Stop Covid-19 Cat ja que “ens dona molta informació i ens permet prendre decisions” sobre l’evolució i el comportament de l’epidèmia. També ha reiterat la importància de mantenir el distanciament social i d’aplicar les mesures higièniques indispensables com són un bon rentat de mans i de superfícies.

Vergés ha avançat que l’app ampliarà funcionalitats en les properes setmanes i ha donat xifres del seu ús: 757.000 persones ja han reportat el seu estat de salut en diferents ocasions, fins a superar la xifra d’ 1,5 milions d’estats reportats. Fins ara, 780.000 persones han reportat no tenir símptomes, mentre que s’han categoritzat  110.000 persones lleus sense risc, 65.000 lleus amb possibilitat de risc i agreujament i 7.200 persones amb símptomes greus a les quals s’ha fet un seguiment molt de prop.

La titular de Salut ha remarcat que, per ara, Catalunya ha tingut capacitat per tenir sota control l’epidèmia, en el sentit que les UCI del país estan sent capaces d’absorbir tota la demanda que els hi està arribant. De fet, Vergés ha assegurat que la capacitat actual de llits d’UCI a Catalunya és de 2.035, més del triple de la capacitat ordinària del sistema de salut del país. D’aquests, un total de 1.763 llits estan reservats a pacients amb COVID-19, dels quals ara estan ocupats per 1.508 persones.

La consellera també ha assenyalat que en algun moment “haurem de començar a recuperar l’activitat habitual del sistema sanitari però no ho podrem fer si no tenim un bon control de l’epidèmia”.

Les residències de gent gran, una prioritat

La consellera també ha focalitzat la seva intervenció en l’àmbit residencial i la protecció de les persones més vulnerables. En aquest sentit, ha explicat que amb coordinació amb el Departament d’Afers Socials i Famílies, es treballa per trobar “els espais i les solucions de salut adequades per aquestes persones grans, la majoria de les quals, amb molta dependència. No tots els espais valen”.

Vergés ha afirmat que les residències de gent gran són i han sigut una prioritat i ha assenyalat que avui ja s’estan repartint testos ràpids a les delegacions territorials de salut que aniran als centres d’atenció primària per tal que des de la primària es pugui fer una bona gestió de les residències.

La titular de Salut també ha informat que en el conjunt de Catalunya s’han traslladat 450 persones de residències de gent gran. “Es traslladen quan tenim un espai on les persones poden estar millor, més ben ateses”. També ha comunicat que s’han fet buidatges totals de quatre residències de Barcelona i que després de netejar-les, les persones que hagin donat negatiu de la Covid-19  retornaran a les seves llars, que són les residències.

Vergés ha recordat que la situació de totes les residències no és la mateixa, com tampoc la seva tipologia i, en conseqüència, les solucions que es pren a cada centre és diferent, però sempre amb l’objectiu de protegir les persones, separant les que són positives de les negatives per Covid-19.

D’altra banda, la consellera ha reiterat la petició a l’Estat que convalidi la titulació de professionals sanitaris estrangers que viuen a Catalunya perquè es puguin incorporar a la lluita contra l’epidèmia, tot entenent la vàlua del seu coneixement i experiència. A més, ha confirmat, “tal i com ens demandaven molts familiars” de persones grans, que qualsevol persona gran resident que no tingui símptomes de COVID-19 podrà marxar temporalment amb la seva família sense necessitat de fer-se la prova de detecció.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined