Foto

El conseller d'Interior Miquel Buch ha exigit al govern espanyol que publiqui les mesures contra la covid-19 amb major antelació: "Al llarg de la lluita contra la covid-19 ens hem trobat més d'una vegada amb la publicació de les mesures poques hores abans que entressin en vigor, això té afectació en les persones i en les empreses. Entenem que aquesta no és una forma correcta de treballar. Generar patiment i incertesa no ajuda en la lluita contra la covid-19. Exigim a Madrid que pensi que darrere de cadascuna de les seves noves normes hi ha persones", ha dit.

En aquest sentit ha afegit que hi ha dubtes raonables que no es poden respondre ara mateix perquè la normativa no ha estat publicada. "Veiem improvisació en la gestió del Gobierno de España des del principi de l'episodi, que ens ha laminat competències i no ens deixa decidir." "Tenim declaracions, escrits no oficials, etcètera.  El que mana és el BOE, del que diuen al que escriuen al BOE hi ha diferències i si el publiquen hores abans que entri en vigor la normativa, la incertesa està garantida. Així no es treballa", ha lamentat.

Buch també ha volgut enviar un missatge a la ciutadania: "tenim la sensació que hi ha gent que s'està relaxant davant d'aquesta nova etapa. La relaxació és ara mateix un dels majors enemics que podem tenir". En aquest sentit, ha recordat que des d'avui les platges de Barcelona es poden utilitzar només com a espai públic per fer esports i passejar. "La relaxació va en contra dels nostres interessos, de la feina que hem fet fins ara. El risc de contagi encara hi és, i hem d'extremar les mesures de precaució", ha recordat.

"Tots tenim pressa perquè s'acabi aquesta situació. Les presses són males conselleres, ens poden portar a precipitacions. Si la sabem gestionar, acabarem abans amb aquest confinament", ha afegit.

Per la seva banda, el sostdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha fet un retrat de les principals novetats que es poden anticipar pels territoris pels que s'ha demanat que es passi a fase 1 (Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre) i que són:

  • La possibilitat d'anar a espais comercials sense necessitat de cita prèvia, amb limitació de l'aforament d'aquestes botigues del 30%.
  • L'obertura de terrasses de restauració al 50% de la seva capacitat, amb un mínim 2 metres entre taules i ocupants i un màxim de grups de 10 persones.

En aquest sentit, Delgado ha destacat que no es tracta d'un canvi molt substantiu en general sinó d'una petita passa, i ha recordat que l'actitud individual és vital.

D’altra banda, la intendent de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra, Mònica Luis, ha explicat que s'està treballant coordinadament amb les policies locals per aplicar les mesures i restriccions un cop es facin públiques.

Ha recordat que aquest cap de setmana es mantindran els controls a les carreteres per evitar desplaçaments a segones residències. També ha explicat que s'ha iniciat un dispositiu a les estacions de tren per evitar els desplaçaments entre diversos territoris.