IMATGE REUNIÓ
.
  • La consellera d’Empresa i Coneixement ha realitzat una trobada amb la comissió d'Estudiants del Consell Interuniversitari de Catalunya per recollir les seves valoracions, fer seguiment de les diverses situacions produïdes i agrair-los les tasques de representació que permeten als estudiants ser partícips de totes les decisions
  • Chacón ha emplaçat els representants de la comissió del CIC a una altra reunió per tractar el nou decret de preus i aprofundir en una política pròpia que garanteixi la total equitat en l’accés a la universitat dels estudiants catalans
  • Els estudiants han traslladat a la Consellera diverses propostes de millora i han valorat satisfactòriament la bona predisposició de totes les parts per cloure el curs acadèmic satisfactòriament en aquesta situació excepcional

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels, Chacón ha mantingut aquest dimecres una reunió telemàtica amb els membres de la comissió d'Estudiants del Consell Interuniversitari de Catalunya, acompanyada també del secretari del CIC, Lluís Baulenas. Els diferents representants de les 12 universitats de Catalunya han pogut compartir amb la Consellera les diverses incidències que la pandèmia de la Covid-19 ha provocat en el desenvolupament del curs acadèmic i les solucions que s’han pogut acordar amb les diferents universitats catalanes.

Aquesta trobada ha permès als representants dels estudiants universitaris intercanviar amb la Consellera les seves visions sobre l’afectació de la pandèmia i realitzar diverses propostes per tal de millorar l’activitat acadèmica a distància. La Consellera ha agraït la implicació dels representants dels estudiants, atès que “no és senzill compaginar els estudis amb aquesta tasca de representativitat social”.

Així mateix, la consellera Chacón també ha ressaltat “l’adaptació de tot el sistema universitari a la pandèmia”; i ha celebrat “la bona voluntat per part d’universitats i estudiants per trobar les millors fórmules per completar amb èxit el curs 2019/2020”.

En la seva intervenció, la titular d’Empresa i Coneixement també s’ha referit al decret de preus per a graus i màsters de cara al curs 2020/2021. Per a Chacón, “la voluntat del Govern no pot ser cap altra que aprofundir en una política pròpia que garanteixi la total equitat en l’accés a la universitat dels estudiants catalans”.

En el decurs de la reunió s’han tractat les actuacions realitzades des del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) –organisme que aplega el Govern i les 12 universitats de Catalunya– en relació amb les afectacions per als estudiants de la pandèmia de COVID-19.

Comunicació directa amb el col·lectiu d’estudiants

La trobada ha permès una comunicació directa amb els representats del col·lectiu d’estudiants per identificar les problemàtiques i les dificultats amb les quals s’han enfrontat pel tancament de l’activitat presencial a les universitats, així com de les solucions que s’han anat donant.

En aquest sentit, el col·lectiu d’estudiants ha rebut suport en aquells casos detectats de bretxa digital i s’hi ha donat resposta tant a nivell d’equips com de connexions. Alhora, també se’ls ha fet partícips de tots dels acords de sistema per establir un  marc per al desenvolupament de la docència i les múltiples formes d’avaluar, també l’avaluació en línia; així com per donar criteris d’adaptació per a la realització de les pràctiques externes, els treballs de final de grau i de màster, o les proves d’accés a la universitat. Un suport que s’ha obert a tota la comunitat educativa mitjançant un web informatiu de Preguntes Freqüents a la pàgina de la Secretaria d’Universitats i Recerca, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement.

En tots els casos, s’ha vetllat perquè  les propostes acordades garantissin que cap estudiant perdi aquest curs per culpa de la crisi sanitària i la qualitat acadèmica dels ensenyaments mitjançant AQU Catalunya; sempre respectant l’autonomia universitària.

Nou decret de preus i visió de futur

En la reunió, la consellera Chacón ha informat als estudiants que ja es treballa en com es dissenyarà el pròxim curs universitari, així com en el pròxim Decret de Preus que ha d’aplicar la rebaixa del 30% prevista als pressupostos del 2020. Totes dues qüestions es portaran a la Junta del CIC prevista per al pròxim mes de juny.

Pel que fa al decret de preus, Chacón ha avançat que els preus de tots els graus i tots els màsters tindran una rebaixa del 30%. Així mateix, el Departament d’Empresa i Coneixement aplicarà, addicionalment, un descompte als estudiants amb rendes més baixes i que no gaudeixin de matrícula gratuïta.

El decret de preus n’especificarà el percentatge de descompte i el llindar de renda. També ha explicat que encara s’està a l’espera que el Ministeri d’Universitats concreti el preu màxim anunciat, tot i que ha assenyalat que la previsió és que l’estructura plantejada per Catalunya hi encaixi perfectament.

Finalment, la titular d’Empresa i Coneixement també ha recordat la recent aprovació del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, en el Plenari del qual també hi va participar una representació de la Comissió d’Estudiants; i que ha de ser el full de ruta del sistema de coneixement de Catalunya en els propers anys.

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________