Imatge de la conferència del CIC

Nou decret de preus públics universitaris per al curs 2020-2021

La totalitat del estudiants de les universitats públiques catalanes pagaran un 30% menys en els estudis de grau i màster a partir del pròxim curs

query_builder   4 juny 2020 15:32

event_note Nota de premsa

Nou decret de preus públics universitaris per al curs 2020-2021

La totalitat del estudiants de les universitats públiques catalanes pagaran un 30% menys en els estudis de grau i màster a partir del pròxim curs

Imatge de la conferència del CIC
taula de preus públics universitaris
  • Govern i universitats donen llum verda a la rebaixa per al curs 2020-2021 que també inclou descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides
  • La consellera Àngels Chacón destaca la importància de les reduccions previstes en el nou Decret de Preus donada la situació de crisi econòmica derivada de la COVID-19
  • Chacón subratlla que “Catalunya ha anat més enllà de la reducció proposada ja que les rebaixes en el pròxim decret de preus també s’aplicaran als màsters universitaris”
  •  Amb la nova rebaixa i descomptes addicionals, un curs de grau estàndard de 60 crèdits costarà entre 212,4€ i 1.660€

 

Tots els estudiants de les universitats públiques catalanes pagaran un 30% menys en el preu de la matrícula dels estudis de grau i de màster universitari. Així ho recull el decret de preus públics universitaris per al curs 2020-2021, d’acord amb la proposta presentada avui pel Govern a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Concretament, el nou decret aplicarà automàticament aquesta reducció global del 30%, a més de descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides, que se situen en els anomenats trams 1 i 2 i que podran demanar una beca Equitat.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha destacat que “amb el nou decret de preus públics universitaris donem compliment al nostre compromís de rebaixar el cost dels estudis de grau i màster, al mateix temps que continuem anant un pas més enllà per garantir l’equitat en l’accés a la universitat i mateniment la rebaixa addicional per als estudiants de rendes més desfavorides”. En opinió de la consellera Chacón, aquest decret de preus pren una especial importància “donada la situació de crisi econòmica derivada de la COVID-19 que ja pateixen moltes famílies catalanes”.

Per al pròxim curs, el preu del crèdit matriculat per primera vegada en els estudis de grau serà de 17,69€ (coeficient d’estructura docent A), de 25,04€ (coeficient d’estructura docent B) i de 27,67€ (coeficient d’estructura docent C). En el cas dels màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitat regulades, el nou preu es fixa en 28,82€, mentre que per a la resta de màsters universitaris, el preu per crèdit es rebaixa fins al 46,11€.

Addicionalment a aquesta reducció global del 30% dels preus públics universitaris en estudis de grau i màsters universitaris, el Govern manté la política pròpia de beques per tal d’afavorir l’equitat en l’accés a la universitat. Les beques Equitat es mantenen per als estudiants amb rendes més baixes i que no gaudeixin de matrícula gratuïta ja que no es beneficien de la beca general de l’Estat.

Els estudiants que se situin en els trams 1 i 2 de renda, a banda de gaudir de la rebaixa generalitzada d’un 30% dels preus públics universitaris, podran beneficiar-se de descomptes addicionals en graus i màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades. Concretament, respecte als nous preus universitaris generals, tindran rebaixes del 80% i el 70% respecte al preu màxim de grau. En el cas dels màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, la rebaixa de la que gaudeixen els estudiant dels trams 1 i 2 és del 25% i el 20%, respectivament.

A partir del pròxim curs 2020-2021, i gràcies a la nova rebaixa del 30% proposada pel Govern, un curs de grau estàndard de 60 crèdits passarà a costar una quantitat d’entre 1.061 i 1.660 euros a l’any en funció del coeficient d’estructura docent del títol. Un estudi de coeficient A (Dret o Turisme) costarà 1.061€. En el cas del coeficient B (Comunicació Audiovisual o Psicologia), costarà 1.502€, mentre que un grau de coeficient C (Medicina o Ciències Biomèdiques) costarà 1.660€.

En el cas dels estudiants amb rendes corresponents als trams 1 i 2, que podran demanar una beca Equitat, els preus d’un curs de grau estàndard oscil·laran entre 212,4 i 498 euros. Per als estudiants de tram 1, un estudi de coeficient A passarà a costar un total de 212,4€. En el cas del coeficient B, el curs sencer costarà 300,6€ mentre que el de coeficient C costarà 331,8€. En quant als estudiants de tram 2 de renda, un estudi de coeficient A tindrà un cost total de 318,6€, el de coeficient B serà 450,6€ i el de coeficient C costarà 498€.

 

Més del 85% de finançament del cost real del grau

Amb la rebaixa del 30%, com a mínim més del 85% del cost d’un grau universitari va a càrrec del finançament directe de la Generalitat i, per tant, el cost majoritari no repercuteix directament en l’estudiant que cursa la titulació. Aquest percentatge supera el 95% en el cas dels estudiants amb rendes més baixes que es podran beneficiar dels descomptes addicionals.

 

Segons i successives matrícules

La rebaixa del 30% aplicada als preus públics universitaris es fa extensiva a les successives matrícules. Per tant, es mantenen els coeficients de multiplicació però en base als nous preus de cada coeficient d’estructura docent, en el cas de graus, i del tipus de màster.

Paral·lelament, s’ha acordat que les universitats puguin desplegar una política pròpia de segones i successives matrícules perquè, en els casos degudament justificats, els estudiants puguin pagar a preu de primera vegada quan la nova matriculació estigui vinculada a les condicions generades per la situació d’emergència per la COVID-19 en l’actual curs 2019-2020.

 

Mecanisme de causes sobrevingudes

Gràcies al manteniment de les beques Equitat per als estudiants de trams 1 i 2 de renda, Catalunya continuarà acollint a tots aquells estudiants de grau i màster universitari amb majors dificultats econòmiques que no són beneficiaris de les beques generals de l’Estat. En aquest punt, la consellera Chacón ha recordat que “el Govern continua reivindicant que l’Estat compleixi les sentències del Tribunal Constitucional i faci efectiu el traspàs de les beques”. Un traspàs que permetria aprofundir, encara més, en una política pròpia: “El Govern de Catalunya té consciència social i per això apliquem el nostre programa de tarifació social, que rebaixa encara més el preu inicial de matricula i garanteix ajuts als estudiants amb més dificultats, que no reben atenció per part de l’Estat”.

La consellera també ha afegit que “Catalunya té una política de preus pròpia i que la proposta del Ministeri era la que Catalunya tenia prevista per aquest pròxim curs i que es va incloure en els pressupostos 2020”. Àngels Chacón també ha volgut evidenciar que “Catalunya ha fet tota la reducció proposada i ha anat més enllà ja que les rebaixes en el pròxim decret de preus s’aplicaran als màsters universitaris”.

Així mateix, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) continuarà mantenint el programa especial, en marxa des del curs 2014-2015, per atendre als universitaris amb problemes econòmics sobrevinguts i que permet comunicar una nova situació econòmica que doni dret a la beca Equitat.

De nou, la consellera Chacón ha posat emfàsi en totes les decisions adoptades i els mecanismes establerts que “ens permeten donar resposta a tots els ciutadans de Catalunya afectats per la crisi econòmica derivada de l’emergència sanitària per COVID-19”.

L’aprovació del nou Decret de Preus s’emmarca dins de les accions del Pacte Nacional per al Coneixement-Estratègia 2024, aprovat per unanimitat el maig passat, que té com a un dels eixos centrals la gestió, la retenció i l’atracció del talent que, en l’àmbit universitari, té com actuació prioritària garantir l’equitat en l’accés a l’educació superior amb la reducció de preus públics, l’equiparació de preus públics de graus i màsters universitaris, l’aproximació de preus públics entre els tres coeficients d’estructura docent dels graus, la rebaixa addicional de preus públics per als estudiants amb rendes més desfavorides, així com la implementació de beques salari. Un Pacte, que d’altra banda, ha de ser un dels instruments fonamentals en l’elaboració de les estratègies per fer front a la nova situació derivada per la pandèmia de la COVID-19.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

1  

Fitxers adjunts

NP en pdf

NP en pdf
PDF | 194

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined