Logo Generalitat

El Govern lamenta la mort de la popular actriu, humorista, presentadora i directora teatral Rosa Maria Sardà

query_builder   11 juny 2020 19:26

event_note Nota de premsa

El Govern lamenta la mort de la popular actriu, humorista, presentadora i directora teatral Rosa Maria Sardà

La presidenta de lInstitut Català de les Dones, Laura Martínez, ha lamentat la pèrdua als 78 anys d’edat de Rosa Maria Sardà i expressa el seu sentit condol a familiars i les persones del seu entorn.

La presidenta de l’ICD ha destacat “l’amplitud de registres escènics que va abordar al llarg de la seva llarga i fructífera carrera”, així com també el fet que “va saber connectar amb el públic i fer-se estimar”. Martínez també ha subratllat que Sardà ha estat “una gran professional de l’escena i amb un talent exquisit, que trobarem a faltar”.

Rosa Maria Sardà va ser autodidacta i va començar en el món del teatre a Barcelona, concretament en el seu barri natal, Horta. L'any 1962 la companyia Dora Santacreu li va permetre fer el salt professional amb l'obra Cena de Matrimonios. Va passar per diferents companyies teatrals i es va convertir en una actriu molt reconeguda, popular i estimada pel públic.

Va fer el salt a la televisió protagonitzant Una Vella coneguda i es va estrenar com a presentadora amb Festa amb Rosa Maria Sardà. De la mà de Luis Garcia Berlanga va presentar diferents programes i va supervisar molts dels guions. En 1989 va debutar com a directora de teatre amb Ai Carai!

El 1993 va guanyar un Premi Goya per la millor interpretació femenina de repartiment per la pel·lícula  ¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?, guardó al qual va tornar a optar l'any 1998 per La niña de tus ojos i va tornar a guanyar el 2001 amb Sin vergüenza.

Va guanyar el Fotogramas de Plata com a millor actriu de teatre pel seu paper en l'obra Wit.

Es va endur dos Premis Butaca com a millor actriu catalana, l'any 1997 per Actrices i el 2009 per La Casa de Bernarda Alba. El 2013 li van atorgar el Premi Butaca Honorífic.

L'any 2005 va guanyar el Premio Max com a millor actriu protagonista a Wilt i el 2015 li van concedir el Max d'Honor. L’Acadèmia de Cinema Català va distingir Rosa Maria Sardà amb el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2016, màxim reconeixement de cinema català, pel caràcter i personalitat amb què ha dotat les seves interpretacions al llarg d'una fructífera trajectòria combinant la pantalla i l'escenari.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined