• El ple començarà a les 9 h amb la sessió de control al Govern
  • Durant la jornada tindrà lloc el debat final de la Proposició de llei de creació de l’Agència de la Natura de Catalunya
  • Es debatrà i votarà dos decrets llei amb mesures relacionades amb l’àmbit de l’esport i l’urbanisme

El ple del Parlament començarà a les nou del matí amb la sessió de control al Govern de la Generalitat. Durant la jornada tindrà lloc el debat final de la Proposició de llei de creació de l’Agència de la Natura i es debatrà i votarà dos decrets llei que inclouen mesures relacionades en matèria esportiva i urbanística.

 

Sessió de control

El ple al Parlament s’iniciarà amb la sessió de control dels grups parlamentaris a l’Executiu català.

El conseller d'Interior, Miquel Buch informarà sobre com el departament d’Interior afronta els esdeveniments de les últimes setmanes i respondrà una pregunta oral al Ple del Parlament sobre els mecanismes de control per evitar la brutalitat policial.

A continuació el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, explicarà les actuacions a les comarques de muntanya.

En el seu torn, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, informarà sobre els ajuts a la indústria.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, respondrà una pregunta oral al Ple del Parlament sobre l'aprofitament de l'eclosió de les tecnologies emergents des del punt de vista econòmic i social.

Posteriorment, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, explicarà els recursos per afrontar la crisi econòmica i social.

En el seu torn, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, respondrà una pregunta oral al Ple del Parlament sobre les desigualtats i les discriminacions socials.

La consellera de Salut, Alba Vergés informarà sobre la gestió sanitària de la Covid- 19 i  respondrà una pregunta oral al Ple del Parlament sobre els serveis sanitaris.

Tot seguit el conseller d'Educació, Josep Bargalló, informarà sobre la situació de l'ensenyament a Catalunya.

El president de la Generalitat, Quim Torra, clourà la sessió de control al Govern de la Generalitat. El cap de l’Executiu respondrà sis preguntes sobre la situació política a Catalunya.


Agència de Patrimoni Natural

Un cop acabada la sessió de control al Govern tindrà lloc el debat final de la Proposició de llei de creació de l’Agència de la Natura de Catalunya.

L’objectiu d’aquesta agència és protegir, planificar, restaurar, millorar i estudiar el medi natural de Catalunya, tant en l’àmbit continental com en el marí. La finalitat és preservar el patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat i garantir els serveis ambientals i les externalitats positives dels ecosistemes amb criteris d'integritat, sostenibilitat, persistència i eficiència.

En la proposta legislativa estableix que l’Agència de la Natura de Catalunya tindrà personalitat jurídica pròpia i s’adscriurà al departament competent en matèria de medi ambient. L’agència promourà la participació de les administracions públiques, les entitats locals i les privades sense ànim de lucre i els consorcis en la gestió del patrimoni natural i treballarà d'acord amb un contracte programa aprovat cada sis anys i amb objectius biennals.

 

Votació de decrets llei

Un cop finalitzat el debat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, presentarà el decret llei 18/2020 del 12 de maig on inclou mesures urgents en matèria d’urbanisme, fiances i ambiental.

Aquest decret suspèn una disposició addicional del text refós de la Llei d'urbanisme amb la finalitat d'habilitar l'agost i mantenir actives les tramitacions urbanístiques de la Generalitat.

El decret llei també estableix modificacions perquè Incasòl pugui tornar temporalment part dels dipòsits de fiances d'arrendaments de finques urbanes per a un ús diferent del d'habitatge o els de les dipositades per a determinades activitats extractives, i també que el Fons de Patrimoni Natural es nodreixi, com a mínim, amb el 50% dels ingressos obtinguts per l'impost de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica.

A la tarda la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, presentarà el decret llei 20/2020 on s’inclouen mesures adreçades a les entitats esportives i als professionals del sector del salvament i socorrisme aquàtic.

El decret llei estableix que a les entitats esportives i als professionals del sector del salvament i socorrisme aquàtic se’ls apliqui una nova moratòria en l'aplicació del règim sancionador que estableix la Llei de l'esport.

El text també habilita les reunions telemàtiques dels òrgans col·legiats de les entitats esportives per tractar qüestions destinades a garantir el funcionament excepcional d'aquestes entitats i adopta mesures transitòries perquè els clubs i les federacions es puguin fusionar, escindir o transformar-se per adequar-se al moment actual.