La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) ha elaborat, amb la col·laboració del Departament de Salut, un càpsula formativa adreçada a les persones que actuaran com a responsables de prevenció i higiene en les activitats esportives d’estiu per a menors de 18 anys. L'existència d'aquesta figura així com la realització d’aquest curs formatiu són obligatòries en totes les activitats, tal com estableixen els corresponents protocols aprovats pel Pla PROCICAT.
Foto video

L’objectiu d’aquesta formació, impartida per Laia Asso i Raquel Arpa,  tècniques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, és adquirir els coneixements necessaris per desenvolupar correctament la funció de responsable de prevenció i higiene. Les persones que hagin d’assumir aquesta tasca hauran de visionar la càpsula i, a continuació, signar una declaració responsable en la qual asseguren haver presenciat el vídeo i haver entès els conceptes que s’hi expliquen i que hauran de posar en pràctica tant en la preparació com durant el desenvolupament de les activitats.

El contingut del curs s’ha dividit en tres blocs: prevenció (nou coronavirus, transmissió i Covid-19 en infants i adolescents; mesures de protecció; protocols de salut), protecció (ventilació, neteja i desinfecció; espais interiors i exteriors; equipaments i materials; instal·lacions aquàtiques) i seguretat alimentària (instal·lacions amb cuina pròpia; instal·lacions amb càtering; activitats amb àpats de carmanyola; activitats amb intendència).

La càpsula formativa es pot veure en aquest enllaç del canal de Youtube de la SGEAF i estarà a disposició de totes les persones, dirigents d’activitats i personal tècnic vinculat amb les activitats esportives d’aquest estiu, Al mateix temps, per respondre els dubtes que pugui generar el visionat del vídeo, es confeccionarà un document de preguntes freqüents que també es podrà consultar properament al web de la SGEAF.

Aquests protocols s’hauran d’aplicar en les activitats d'educació en el lleure que entitats, institucions i empreses organitzin aquest estiu a Catalunya, entre les quals s’inclouen les de temàtica esportiva que recull el document ‘Criteris bàsics per a l’organització de les activitats esportives d’estiu per a menors de 18 anys’, una guia elaborada per la SGEAF i aprovada pel Comitè Tècnic del Pla PROCICAT. Es tracta dels casals esportius (sense pernoctació), els campus o estades esportives (amb pernoctació) i les rutes esportives, activitats regulades pel Decret 267/2016, de 5 de juliol, de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys, per una banda, i de les concentracions, jornades i estades de tecnificació esportiva per a menors de 18 anys, que federacions i clubs esportius programen a l’estiu en períodes de vacances escolars, per l’altra.

“Minimitzar el risc de transmissió de la Covid-19 és una de les prioritats que tenim de cara a les activitats esportives d’estiu”, recorda Antoni Reig, director del Consell Català de l’Esport. El document de criteris bàsics de la SGEAF recull mesures de protecció i prevenció generals, però “hem elaborat aquesta càpsula formativa per a tècnics esportius col·legiats o inscrits al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya donada l’obligatorietat que cada titular de l’activitat disposi d’un responsable de seguretat i higiene”, i que, com a mínim aquesta persona designada i la persona responsable de l’activitat hagin realitzat una formació destinada a aprofundir en les mesures de protecció així com en la detecció de símptomes de la Covid-19.

La realització de les activitats esportives d’estiu per infants i adolescents s’emmarca en l’obertura ordenada i progressiva de l’activitat esportiva i del lleure, i pretén “reduir l’impacte negatiu que la pandèmia està tenint sobre el teixit esportiu de Catalunya, amb una afectació especial en la mainada”, afegeix Antoni Reig. Pel Govern, aquestes jornades representen “una eina educativa molt potent i una gran oportunitat de gaudir d’un lleure esportiu de qualitat en un marc diferent que afavoreix la convivència i la transmissió de valors”.