• L’objectiu és canviar la percepció del VIH a la societat catalana, lluitar contra la serofòbia i garantir l’accés igualitari als serveis, prestacions i treball

 

  • Tindrà un pla operatiu per lluitar contra l’estigma i la discriminació que haurà de ser ratificat per les institucions, agents socials, col·legis professionals i entitats socials

 

El Govern ha aprovat impulsar l’elaboració del Pacte social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH 2020-2022. Ho ha fet a instància del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament de Salut, juntament amb el Comitè 1r de Desembre – Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya. L’objectiu del pacte és canviar la percepció del VIH a la societat catalana i afrontar la serofòbia, a més de vigilar les situacions de discriminació i garantir l’accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos. També ha de facilitar l’accés als drets sexuals i reproductius de les persones que viuen amb el VIH, i fomentar la igualtat de tracte en el treball, seguint la Recomanació 200 de l’Organització Internacional del Treball (OIT).

 

Aquest pacte social ha de ser ratificat pels agents institucionals i els agents socials, així com els col·legis professionals i els representants de les entitats. Es tracta d’un mandat del Parlament, que va aprovar la Resolució 572/X, sobre l’Acord nacional per afrontar l’epidèmia del virus de la immunodeficiència humana a Catalunya i lluitar contra l’estigma relacionat amb aquest virus, i que el desembre de 2019 va aprovar un hendecàleg amb els objectius del pacte.

 

El col·lectiu d’entitats i persones amb VIH/Sida lluita des de fa dècades contra l’estigma i la discriminació que pateixen, i el Govern veu convenient estendre i posar al servei de la societat i la cultura la seva pràctica, també davant les formes d’estigma i discriminació que l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 pot comportar pel que fa a distanciament, inseguretats i pors.

 

Aprovació unànime al Parlament

 

Des del Govern s’han reprès les tasques per a l’elaboració d’aquest pacte, que des de novembre de l’any passat compta amb una comissió –la Comissió Delegada de la Comissió Interdepartamental de la Sida de Catalunya (CISC)–, en la qual representants de la Generalitat, d’entitats i d’agents socials van elaborar un manifest d’hendecàleg per crear el Pacte Social. El desembre, tots els grups del Parlament el van aprovar amb una resolució conjunta.

 

L’acord del Consell Executiu recull que la voluntat compartida és el treball interdepartamental del Govern i la participació dels agents socials i de les entitats en l’àmbit del VIH a Catalunya. L’acord també indica que la Comissió Delegada de la CISC tindrà la missió de definir un Pla operatiu per desenvolupar el Pacte social, amb mesures i accions concretes. Aquest pla ha de tenir en compte, a efectes de l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH, els canvis socials, econòmics i culturals fruit de la nova realitat derivada de la pandèmia de la Covid-19.

 

Aquesta comissió, presidida pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, s’adscriu al Departament de Salut, que en té la vicepresidència. Les vocalies de la comissió tindran representació de diferents departaments de la Generalitat –els que participen al CISC, junt amb responsables de diferents àrees de Treball, Afers Socials i Famílies; Salut; Empresa i Coneixement; Educació, i Justícia–. També del Comitè 1r de Desembre – Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya; la Taula d’entitats del tercer sector social de Catalunya; organitzacions representants dels ens locals; sindicats; patronals i altres organitzacions empresarials, així com membres de grups i subgrups parlamentaris i fins a tres experts.

 

Els i les membres de la Comissió Delegada del Pacte social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH les designa el Departament Treball, Afers Socials i Famílies, a proposta de cadascuna de les organitzacions. A més d’elaborar el Pla operatiu, aquesta comissió té entre les seves funcions vetllar pel compliment del pla i garantir la governança necessària per implementar el Pacte social.