alut reforça a Lleida la vigilància epidemiològica i l'assistència sanitària per fer front a la Covid-19

Salut reforça a Lleida la vigilància epidemiològica i l'assistència sanitària per fer front a la Covid-19

query_builder   8 juliol 2020 19:52

event_note Nota de premsa

Salut reforça a Lleida la vigilància epidemiològica i l'assistència sanitària per fer front a la Covid-19

  • Avui s’ha iniciat el projecte de col·laboració entre les alcaldies, la mediació social, Salut Pública i Atenció Primària amb els equips de Salut Comunitària als municipis d’Aitona i Alcarràs

La gerent de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha explicat avui en roda de premsa que la prioritat de Salut per fer front a la pandèmia és tallar les cadenes de transmissió i protegir els més vulnerables. Per aquest motiu, s’està actuant en les residències del Segrià fent cribratge amb proves PCR i visites dels tècnics de Salut Pública. Així mateix, ha recordat que les mesures que s’estan aplicant a la comarca del Segrià no tenen un efecte immediat i, per tant, “no es pot abaixar la guàrdia, cal interioritzar i canviar hàbits, aprendre a conviure amb el virus i aplicar rigorosament les mesures de prevenció”.

 

Farreny ha explicat que en els propers dies els tècnics de Salut Pública visitaran els 33 centres residencials per assegurar que compleixen correctament amb les mesures contemplades als plans de contingència de les residències, com són la higiene, la protecció dels professionals i residents i la correcta sectorització dels espais. A més, des de l’atenció primària s’ha començat a fer cribratges a residents i treballadors per tal de detectar persones asimptomàtiques. Des del passat dilluns, s’han visitat ja quatre residències de la comarca per fer proves PCR de tots els residents i treballadors.

 

Un altre dels punts importants és la coordinació i el treball amb els municipis, per tal d’analitzar totes i cadascuna de les singularitats, per establir sinergies entre els municipis i el sistema sanitari, i posar l’accent en totes aquelles necessitats socials que té la ciutadania, “perquè només podem donar solucions si ho fem tots de la mà”, ha explicat Farreny. En aquesta línia, avui s’inicia a Aitona i Alcarràs el projecte de col·laboració entre les alcaldies, la mediació social, Salut Pública i Atenció Primària amb els equips de Salut Comunitària que agafen més pes que mai.

 

Per fer el seguiment dels contagis i els contactes, Salut reforça l’equip de vigilància epidemiològica de Lleida amb 15 professionals més, que se sumen als 9 que hi treballen habitualment.

 

Pel que fa a la crida a professionals de la salut, Farreny ha explicat que s’han rebut unes 250 persones voluntàries per treballar a Lleida i ha recalcat la necessitat de perfils d’experts en pacients crítics i semi-crítics.

 

En la seva intervenció, Divina Farreny ha remarcat que la transmissió del virus és alta. Per aquest motiu, ha instat la ciutadania a complir escrupolosament i rigorosament amb les mesures de distància, higiene de mans i ús de mascareta, que passarà a ser obligatòria a la via pública i en espais exteriors, així com en qualsevol espai tancat d’ús públic o obert al públic a la resta del territori català.

 

Pel que fa al circuit assistencial, el gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Ramon Sentís, ha recordat actualment “estem patint a nivell assistencial la conseqüència de fets que s’han produït 10-15 dies abans i que els efectes de les accions que fem ara no es veuran reflectides fins d’aquí 7-10 dies”.

 

Sentís ha explicat que per poder donar resposta a la demanda creixent, el sistema es reforçarà en les pròximes hores amb la posada en marxa de dispositius com l’Hotel Salut Nastasi, espai que ja va estar funcionant durant el pic de la pandèmia, a més de reforçar el CUAP de Prat de la Riba i les Urgències de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV). Actualment a l’HUAV hi ha dues plantes dedicades a pacients amb COVID-19, la primera completa i la segona al 50%, i està prevista l’obertura d’una tercera si fos necessari. En total 75 llits entre les tres plantes. Sentís ha remarcat però que “per poder posar en funcionament la tercera planta, cal tenir personal que la cobreixi”, reiterant de nou la necessitat de recursos humans..

 

Per descongestionar l’hospital, s’està treballant en la derivació de pacients a altres centres del Sistema de Salut de Catalunya on la càrrega assistencial en aquests moments no és tan intensa.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined