• La consellera de la Presidència ha destacat la recuperació del PUOSC i de l’estratègia ‘País Viu’ “per generar oportunitats a través d’una relació bilateral, estable i permanent amb el món local”
Consellera Budó Parlament

El Govern de Catalunya ha destacat sempre la tasca dels ajuntaments com a eina de cohesió territorial i per ser els que estan a primera línia respondre les necessitats de la ciutadania.

En aquest sentit, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha criticat la posició del Govern espanyol que en comptes de fer front a les demandes del món local en quant a la utilització de seu superàvit o la derogació de la llei de racionalització i sostenibilitat del món local (LRSAL) “utilitza els ajuntaments com si fossin el seu banc” mentre que “la Generalitat de Catalunya treballa per ser un aliat del món local”. I, com exemple, Budó ha ha recordat que durant la gestió de la pandèmia s’ha reunit setmanalment amb els ajuntaments per “estar al costat dels alcaldes i de les alcaldesses, dels municipis per acompanyar-los” durant aquesta situació. Per això, ha anunciat que “avançant-nos a la realitat, estem constituint els procicats arreu del territori per tal que allà on es produeixi un brot, ja tingui aquest òrgan constituït. I, des del primer moment, puguem treballar de la mà del món local”.

 

La consellera Budó ha explicat l’estratègia del Govern per enfortir el món local “amb la recuperació del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i l’Estratègia de Dinamització Territorial ‘País Viu’, estem determinats a generar oportunitats a través d’una relació bilateral, estable i permanent amb el món local”. I, davant de la situació actual de la tresoreria de les administracions locals arran de la pandèmia de la Covid-19, el Govern ha ampliat “la bestreta fins al 60% de l’import a l’inici de cada anualitat”.

 

Seguint aquesta línia, la titular de Presidència ha recordat que el PUOSC “és una eina fonamental” perquè crear noves infraestructures i nous equipaments municipals; millora l’equilibri del territori; ajuda a finançar actuacions difícils d’assumir pels ajuntaments; i incideix en la qualitat de vida de les persones i dels municipis.

 

El Departament de la Presidència ja ha aprovat la resolució del PUOSC que invertirà a la vegueria de Catalunya Central 36 milions d’euros; a la de Girona una mica més de 50 milions; Barcelona 20 milions i mig; a Lleida 48 milions i a l’Alt Pirineu i l’Aran, gairebé 32 milions. Finalment, el Camp de Tarragona amb 24 milions i mig i a les Terres de l’Ebre amb 12 milions i mig.