• L’acció forma part d’un projecte de voluntariat orientat especialment als col·lectius de risc davant la vulnerabilitat socioeconòmica o de salut
  • Les persones voluntàries informaran a peu de carrer de les conductes de risc de propagació del virus 

 

Foto de grup

El Departament de Salut, el de Treball, Afers Socials i Famílies i la Creu Roja engeguen a partir d’avui un projecte que, entre d’altres accions, mobilitzarà voluntariat per conscienciar a la població de l’impacte en la salut comunitària i individual que suposa la transmissió del virus de la COVID-19, fent especial incidència en els col·lectius de major risc.

El projecte, emmarcat en la col·laboració interdepartamental entre els àmbits de salut i social, consistirà en organitzar equips de persones voluntàries que actuïn, a peu de carrer, perquè difonguin la informació necessària sobre diferents aspectes, com les mesures de prevenció en salut pel COVID-19 a nivell comunitari, les conductes de risc i la importància de la corresponsabilitat individual en la transmissió comunitària. Aquests promotors també ajudaran a fer de mediadors entre el sistema públic de salut i la població amb major risc de vulnerabilitat, facilitant-li que pugui seguir les indicacions, i treballaran amb els actors de salut de cada territori per contenir l’epidèmia.

Les accions de sensibilització aniran adreçades a la població en general, fent especial incidència amb accions de prevenció i informació a aquelles persones amb dificultat d’accés als recursos comunitaris i desigualtats en l'accés a la informació. En aquest sentit, la Creu Roja ja treballa en els seus programes d’intervenció amb col·lectius amb aquestes situacions de desigualtat. De fet, el vincle de confiança que es crea entre la persona voluntària i la persona atesa facilita la transmissió de la informació sobre conductes de risc i l’adquisició i canvi d’hàbits; això té un impacte en la salut individual i comunitària, ja que la pròpia persona esdevé agent de transmissió d’aquesta informació en el seu entorn més proper.

El projecte, confegit per la Creu Roja, especifica que l’administració indicarà les zones territorials on intervenir, les necessitats d’actuació en els diferents municipis, barris o col·lectius on fer incidència i suport.

Durant la roda de premsa de presentació,  la consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha mostrat convençuda que aquesta iniciativa, que ha qualificat d’”essencial i necessària”, serà “molt profitosa en la gestió de la pandèmia” els pròxims mesos. “Posem en marxa aquest projecte perquè és necessari fer-ho i perquè estem preparats per fer-ho. Som un país molt ric en aquesta part cívica i amb moltes persones voluntàries que tenim identificades arreu del país i que sabrem coordinar molt bé en un moment que ens necessitem totes i tots”. “Intentem arribar a tots i a totes perquè sigui vist com una solidaritat, com una xarxa de país en la gestió d’aquesta pandèmia” ha remarcat la consellera.

Per la seva part, el conseller El Homrani ha fet un reconeixement als voluntaris i voluntàries de Catalunya, en general i en particular durant la pandèmia. "El voluntariat s'ha mobilitzat en el nostre país en el moment àlgid de la covid, ajudant, acompanyant, escoltant. Representa una aportació enorme al bé comú, a la comunitat." El conseller ha destacat que el projecte "ens permet poder prevenir entre iguals, de veí a veí, sense barreres. Fer feina de conscienciació aprofitant l'experiència de Creu Roja, amb les dades de Salut, amb la capacitat de mobilitzar el voluntariat del nostre Departament, amb els municipis, amb el voluntariat comunitari, per apoderar sobretot les persones amb més dificultats perquè els arribi la informació".

El president de la Creu Roja, Josep Quitet, ha destacat que “el voluntariat promotor comunitari de salut de la Creu Roja farà d'antena i de termòmetre arreu del país per sensibilitzar la població en risc davant el coronavirus i identificar-ne necessitats emergents” i, en la mateix línia, s’ha expressat el coordinador de l’entitat, Enric Morist, que ha subratllat que “el voluntariat capacitat, format i coordinat d'aquest projecte és clau per empoderar la ciutadania en la corresponsabilitat de la pròpia salut i la comunitària, reforçant el sistema públic”.


Objectiu: informar i conscienciar

El projecte prioritzarà la mobilització de voluntariat promotor comunitari de salut, amb el principal objectiu d’informar i conscienciar la ciutadania. Actuaran per parelles, en les zones de la via pública on sigui necessària la intervenció de sensibilització i educació, vestits amb els equips de protecció individual pertinents i exposant, de forma visible, la pertinent identificació. A més, si cal, es repartiran materials informatius en diferents idiomes en zones específiques i per a les comunitats de veïns. 

En aquest sentit, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies estarà en disposició de fer una crida al sector associatiu i a la ciutadania en general per a aplegar voluntariat que, sota la coordinació de la Creu Roja, executin l’acció voluntària on l’Agència de Salut Pública de Catalunya ho consideri necessari.

Pla Creu Roja RESPON davant la COVID-19

Amb tot, la Creu Roja ja aporta al projecte una capacitat rellevant d’incidència en la ciutadania gràcies a la seva extensa territorialitat –amb més de 300 punts de presència en els diferents municipis de Catalunya-, una xarxa pròpia de voluntariat de més de 17.000 persones  -4.500 de les quals, sobretot joves, s’han incorporat durant el confinament- que poden ser part de l’activitat sinó que també poden formar i sensibilitzar.

Al llarg de tota l’emergència, l’organització ha atès en el Pla Creu Roja RESPON més de 100.000 famílies a través de serveis bàsics com el lliurament d’aliments i medicaments a les seus de la Creu Roja i als domicilis, l’acompanyament telefònic de gent gran, el suport educatiu virtual a infants en risc d’exclusió i l’atenció a persones sense sostre. En total, s’han fet 160.000 lliuraments de productes de primera necessitat com aliments, medicaments, kits higiènics o roba en més de 150 municipis catalans. També cal sumar-hi la distribució de més de 800.000 mascaretes protectores en nodes de transport públic sota demanda de les autoritats competents. També s’han fet mes de 110.000 trucades de prevenció i promoció de salut per informar persones pertanyents als col·lectius de gent gran, discapacitats, refugiats (majors de 65 anys i/o amb malaltia crònica) i destinatàries dels projectes de Salut de l’organització.

A més, des de totes les xarxes socials a Catalunya de la Creu Roja (Twitter, Facebook, Youtube, Instagram i TikTok) s’emetran missatges de sensibilització i de conscienciació comunitària i individual respecte a les mesures de prevenció i comportament davant la COVID-19, de mode que s’arribarà a més de 200.000 seguidors.

A banda de l’objectiu prioritari de sensibilització enfront la COVID-19, el projecte també inclou una actuació més integral a llarg termini de prevenció i promoció de la salut de diferents problemàtiques que de forma periòdica emergents puguin esdevenir un problema de salut comunitària.

Mitjançant el voluntariat promotor de salut i la resta de mitjans es donarà informació, assessorament i indicacions a la població  seguin sempre  les directrius del Departament de Salut en municipis, barris, o espais on es detecti una necessitat concreta.

La formació del voluntariat serà també un eix estratègic del programa a través del qual s’oferirà un itinerari formatiu modular amb píndoles presencials o en línia de cadascuna de les temàtiques de salut  a  abordar. Durant la pandèmia la Creu Roja ha format mitjançant cursos en línia unes 47.000 persones sobre mesures preventives davant el coronavirus.

2  

Imatges

Foto de grup amb els dos consellers i representants de la Creu Roja

Foto de grup amb els dos consellers i representants de la Creu Roja 189

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 169