Salut activa a Terrassa el cribratge massiu per detectar nous contagis de COVID

Avui s’han posat en marxa a Terrassa dues àrees sanitàries mòbils per a la recollida de mostres per fer PCR i poder fer un cribratge intensiu en les zones relacionades amb les àrees bàsiques de salut del CAP Terrassa Nord i del CAP Rambla. Mitjançant aquests dispositius, que ha muntat el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), es portarà a terme durant dos dies una recollida de mostres a pacients asimptomàtics amb la idea de trobar els portadors i poder tallar la cadena de transmissió de la COVID-19.

El delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha destacat la importància de la “participació activa de la població en aquestes proves massives per protegir la comunitat”. I ha confirmat que, des del Govern “aquests dies seguirem amb l’estratègia de trobar positius, posant els recursos necessaris per frenar la transmissió”. Una transmissió s’està observant que darrerament es dona principalment entre la població de 15 a 44 anys.

Per la seva part, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, també ha volgut fer una crida a la participació ciutadana. I ha demanat a la població terrassenca “que acudeixi de manera responsable a aquestes àrees assistencials mòbils, preferiblement aquelles persones asimptomàtiques –que poden contagiar i no saben que ho estan fent–, per aturar entre tots i totes la propagació del virus i la tendència creixent de contagi a la ciutat i a la comarca”.

Des de la Regió Sanitària Metropolitana Nord del Servei Català de la Salut, la gerent Anna Aran ha explicat que es tracta d'una intervenció comunitària que persegueix “sensibilitzar a la ciutadania de les mesures de prevenció i per això necessitem la col·laboració de totes les intuïcions que hi ha als municipis”. I ha recordat que “un cop detectats els casos positius i contactes estrets, i encara que el PCR sigui negativa, s'ha de mantenir l'aïllament i quarantena 14 dies”.

Fins a les 12 del migdia, a Terrassa s'han fet entre tots dos dispositius, al voltant de 265 proves. Pel que fa a Sabadell, fins ahir s’havien fet 798 proves (437, a l’espai de la plaça Picasso, i 361 al de la plaça Termes). I a Ripollet, ahir ja es van comptabilitzar 665 proves, tant a través de l’espai sanitari mòbil instal·lat des d’ahir dijous (530) com amb l’estratègia porta a porta (135) que es va començar dimecres a la tarda.

Des del dimecres s’ha anat implementant la recollida massiva de mostres per fer PCR als municipis vallesans de Ripollet, Sabadell i Terrassa. El Departament de Salut calcula que amb aquests dispositius –àrees sanitàries mòbils i l’estratègia porta a porta en alguna casos–, es podran fer a les tres localitats unes 9.000 proves PCR.

Aquesta intervenció és possible gràcies al lideratge de l'atenció primària i vigilància epidemiològica amb la col·laboració dels professionals dels hospitals, del SEM i el suport dels ajuntaments.

2  

Imatges

Foto 1: persones a Terrassa esperant el seu torn per fer-se una prova PCR a uns dels dispositius mòbils sanitaris

Foto 1: persones a Terrassa esperant el seu torn per fer-se una prova PCR a uns dels dispositius mòbils sanitaris 402

Foto 2: interior d'una de les dues àrees sanitàries mòbils instal·lades a Terrassa per al cribratge massiu de COVID al municipi

Foto 2: interior d'una de les dues àrees sanitàries mòbils instal·lades a Terrassa per al cribratge massiu de COVID al municipi 293