• La consellera Alba Vergés ha explicat que aquesta acció s’emmarca dins d’una nova estratègia d’intervenció comunitària per controlar amb rapidesa i en zones específiques la transmissió del virus
Salut intensifica a Santa Coloma de Gramenet el cribratge massiu per detectar la COVID

Alba Vergés, consellera de Salut, s’ha reunit aquest matí amb els professionals de l’atenció primària que, des del dilluns, porten a terme a Santa Coloma de Gramenet la recollida de mostres per fer PCR per fer un cribratge intensiu de possibles casos de COVID-19 a dos punts de la ciutat. Les proves es destinen en especial a persones asimptomàtiques de 19 a 40 anys d’edat, per aturar la cadena de transmissió de la malaltia.

Des del Centre d’Atenció Primària (CAP) Barri Llatí, la consellera ha remarcat que “és important actuar quan abans millor i amb determinació per controlar la malaltia. Per això hem aportat aquí, a Santa Coloma, una vintena de sanitaris, entre professionals d’infermeria i d’administració i serveis, així com auxiliars d’infermeria”. I ha recordat que aquest cribratge massiu s’emmarca dins duna nova estratègia d’intervenció comunitària pròpiament dita, perquè “actuem al més aviat possible quan observem un creixement important de casos en zones determinades”, en coordinació amb tots els agents del territori.

En aquest sentit, Vergés ha agraït a l’alcadessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, la col·laboració en aquesta acció de testatge PCR a la ciutat: “pel treball intens i conjunt entre administracions, entre l’Ajuntament i el Departament de Salut”. Una coordinació que ha valorat com a “absolutament imprescindible en la gestió i en el control d’aquesta epidèmia del coronavirus”. També ha volgut agrair la col·laboració de totes les entitats que estan fent aportacions tant de recursos humans com materials per aquesta tasca de recollida massiva de mostres a Santa Coloma.

Des que va començar la recollida de mostres el dilluns a la tarda a Santa Coloma de Gramenet, ja se n’han fet gairebé 1.500 PCR (del total de 4.500 previstes fins al divendres), amb un percentatge de positius que sobrepassa l’1%. Una xifres de les quals la consellera s’ha mostrat “molt satisfeta”, ja que són asimptòmatics que de no ser detectats, haurien transmès la COVID-19.

Les proves PCR es faran fins aquest divendres 14 d’agost a aquells residents als barris Llatí i Fondo de Santa Coloma de Gramenet, que en els últimes dies hagin tingut contactes socials sense respectar la distància, sense mascareta, en espais tancats durant molta estona o en reunions d’amics, aglomeracions, etc. Encara que no tinguin símptomes i que no hagin estat en contacte amb algun cas positiu de COVID-19.

Al barri Llatí, el cribratge intensiu s’estan fent al CAP Barri Llatí (c. del Perú, 60-62) i està destinat a residents als carrers Florència, Gènova, Milà, Roma i Perú. Per la seva banda, al barri de Fondo, les proves s’estan fent al Centre Cívic Pins (c. Pirineus, 2-4), per als residents als carres Liszt, Rellotge, Wagner, Beethoven, Irlanda, Mn. Jacint Verdaguer (del núm. 150 fins al final) i Plaça del Rellotge. L’horari de les proves serà de les 8 a les 20 hores al Centre Cívic i de les 10 a les 20 hores al CAP (ja que de les 8 a les 10 hores s'hi fan les extraccions habituals).

La consellera ha conclòs que la millor actuació de gestió de l’epidèmia que es pot fer ara és “la prevenció, per evitar que arribin més casos a amb símptomes a l’atenció primària i perquè no s’arribi a comprometre la capacitat assistencials de resposta del nostre sistema de salut”, i no es tornin a veure xifres alarmants d’ingressos d’hospitalització convencional ni a les unitats de crítics.

 

PCR massius també a dues àrees de la ciutat de Barcelona

La consellera Vergés també ha avançat que el Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona treballen coordinadament per fer una recollida de mostres PCR intensiva a dues zones de la ciutat de Barcelona. Aquest cribratge massiu es durà a terme entre aquest cap de setmana i la setmana vinent a la zona de Torre Baró i a la zona del Besòs, per a les quals s’estan tancant tots els detalls tècnics de l’actuació.

“Estem fent intervencions in situ, ad hoc, en aquesta proactivitat que hem de tenir com a  Sistema de Salut: segons les circumstàncies, segons les dades que anem veient”, ha afirmat. I ha continuat dient que és fonamental plantejar la intervenció adient a cada situació. “A cada lloc ens adaptem a la seva idiosincràsia i n’aprenem per a futures intervencions”, ha reblat.

Salut va posar en marxa aquesta nova estratègia de cerca massiva de possibles casos de COVID-19 amb proves PCR la setmana passada, especialment en persones asimptomàtiques i joves, amb l’objectiu de tallar les cadenes de contagi del virus. Una estratègia focalitzada en localitzacions específiques de la geografia catalana com Ripollet, Sabadell i Terrassa on havia pujat tant el nombre de casos com l’índex de contagi. Des del dilluns d’aquesta setmana, el cribratge intensiu s’ha ampliat a una àrea bàsica de salut (ABS) de Vilafranca del Penedès i a dos barris de Santa Coloma de Gramenet, uns municipis on se seguiran fent proves PCR fins aquest divendres 14 d’agost.

3  

Imatges

Foto1: La consellera de Salut, Alba Vergés, acompanyada del secretari de Salut Pública, J.M. Argimon; el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez; i l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon.

Foto1: La consellera de Salut, Alba Vergés, acompanyada del secretari de Salut Pública, J.M. Argimon; el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez; i l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon. 2556

Foto 2: La consellera Vergés en un moment de la seva visita aquest matí a les proves PCR a Santa Coloma de Gramenet

Foto 2: La consellera Vergés en un moment de la seva visita aquest matí a les proves PCR a Santa Coloma de Gramenet 2784

Foto 3: La consellera Alba Vergés explicant la nova estratègia d'intervenció comunitària per controlar la transmissió del virus

Foto 3: La consellera Alba Vergés explicant la nova estratègia d'intervenció comunitària per controlar la transmissió del virus 3629