Foto de la roda de premsa

Josep Maria Argimon: "Hem de facilitar al màxim les visites a les persones que viuen a les residències perquè restringir-les també afecta a la seva salut"

El secretari de Salut Pública ha presentat les línies mestres de les noves mesures enfocades a les residències en època COVID

query_builder   13 agost 2020 19:57

event_note Nota de premsa

Josep Maria Argimon: "Hem de facilitar al màxim les visites a les persones que viuen a les residències perquè restringir-les també afecta a la seva salut"

El secretari de Salut Pública ha presentat les línies mestres de les noves mesures enfocades a les residències en època COVID

Per la seva banda, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha explicat que "aquesta setmana el 2,87% de les visites a urgències són COVID, una dada positiva envers el 4% de la setmana anterior”
El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha presentat avui noves mesures per obrir les residències als familiars de les persones que hi viuen. Argimon ha explicat que es tracta de "facilitar al màxim les visites a les persones que viuen a les residències perquè restringir-les també afecta a la seva salut”. Segons ha explicat, es tracta de buscar un equilibri entre la protecció de la persona vulnerable i el que suposa per aquesta el fet de no poder veure la seva família i els éssers estimats. Totes aquestes mesures entraran en vigor tant bon punt es publiqui el nou protocol pels centres residencials a principis de la setmana vinent. Les famílies hauran d’acceptar explícitament mesures com la limitació de les visites a només d’una persona per residents amb un temps de visita d’entre 30 i 45 minuts i el compliment de totes les mesures de protecció de la persona resident, del familiar visitant i els professionals de la residència.

Argimon també ha analitzat la situació epidemiològica a les residències i ha destacat que des de finals de maig hi ha una línia plana en la taxa de confirmats per PCR que s’ha anat mantenint força bé. “La corba no ha pujat i per això li hem de posar el focus. Perquè aquest és un entorn on no podem fallar”, ha explicat.

Situació cribratges massius

Quant a la situació dels cribratges massius a s’ha realitzat un total d’aproximadament 12.000 proves PCR. Les últimes dades de les proves realitzades a Santa Coloma de Gramenet i Vilafranca del Penedès són d’aproximadament 1.803 i 1.713 proves realitzades, respectivament. Aquest dissabte també comença un nou cribratge en dos barris de Barcelona.

Finalment, Josep Maria Argimon ha conclòs la seva compareixença recordant el missatge del dimarts passat destinat al conjunt de la població. “Estem en una situació d’estabilitat, però ara hem de fer que la corba baixi. Serà una carrera de fons, però l’hem de baixar mitjançant l’esforç individual i col·lectiu”. També ha afegit que la manera de fer-ho és seguint amb les mesures de seguretat habituals, el que Argimon anomena la vacuna de la que actualment disposem: “mascareta, rentat de mans i distància de seguretat”.


Millora de la situació a les urgències hospitalàries

Per la seva banda, Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut, ha assenyalat que les mesures que es van iniciar fa aproximadament 3 setmanes comencen a mostrar resultat, amb una important davallada de la pressió assistencial. En aquest sentit, Comella ha puntualitza que l’atenció a urgències tendeix a estabilitzar-se. "Aquesta setmana el 2,87% de les visites a urgències són COVID, una dada positiva envers el 4% de la setmana anterior”, ha ressaltat Comella.

El 69% dels pacients atesos a urgències es troben dins el col·lectiu de risc baix i moderat, una davallada del 10% respecte la setmana anterior. “Continua preocupant el nombre de crítics, actualment uns 125 pacients es troben ingressats a les UCI del país”, ha informat el director del CatSalut. “En les properes dues setmanes s’espera una tendència a l’augment del nombre de crítics, i serà llavors quan s’estabilitzin i després redueixin”.

La seva intervenció ha finalitzat exposant l’augment del nombre de Gestors COVID fins arribar a les 1.328 persones dedicades al control epidemiològic de la malaltia, un centenar de les quals es troben als hospitals.

Comella ha realitzat, a més, un balanç de la regió sanitària de Lleida, una de les més perjudicades per la COVID-19 les darreres setmanes, i on se segueix tendint a la baixa.

2  

Fitxers adjunts

Situació epidemiològica i situació a les residències

Situació epidemiològica i situació a les residències
PDF | 838

Dades de seguiment setmanal

Dades de seguiment setmanal
PDF | 2473

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined